cytuję za IV wydaniem Biblii Tysiaclecia - Wydawnictwa Pallottinum
Ksiega 47 - Ewangelia według sw. Mateusza Rozdział 20
Mt 20,01 Albowiem królestwo niebieskie podobne jest do gospodarza, który wyszedł
wczesnym rankiem, aby najac robotników do swej winnicy.
Mt 20,02 Umówił sie z robotnikami o denara za dzien i posłał ich do winnicy.
Mt 20,03 Gdy wyszedł około godziny trzeciej, zobaczył innych, stojacych na rynku
bezczynnie,
Mt 20,04 i rzekł do nich: ?Idzcie i wy do mojej winnicy, a co bedzie słuszne, dam
wam?.
Mt 20,05 Oni poszli. Wyszedłszy ponownie około godziny szóstej i dziewiatej, tak samo
uczynił.
Mt 20,06 Gdy wyszedł około godziny jedenastej, spotkał innych stojacych i zapytał
ich: ?Czemu tu stoicie cały dzien bezczynnie??
Mt 20,07 Odpowiedzieli mu: ?Bo nas nikt nie najał?. Rzekł im: ?Idzcie i wy do winnicy!?
Mt 20,08 A gdy nadszedł wieczór, rzekł własciciel winnicy do swego rzadcy: ?Zwołaj robotników
i wypłac im naleznosc, poczawszy od ostatnich az do pierwszych!?
Mt 20,09 Przyszli najeci około jedenastej godziny i otrzymali po denarze.
Mt 20,10 Gdy wiec przyszli pierwsi, mysleli, ze wiecej dostana; lecz i oni otrzymali po
denarze.
Mt 20,11 Wziawszy go, szemrali przeciw gospodarzowi,
Mt 20,12 mówiac: ?Ci ostatni jedna godzine pracowali, a zrównałes ich z nami, którzysmy
znosili ciezar dnia i spiekoty?.
Mt 20,13 Na to odrzekł jednemu z nich: ?Przyjacielu, nie czynie ci krzywdy; czy nie o
denara umówiłes sie ze mna?
Mt 20,14 Wez, co twoje i odejdz! Chce tez i temu ostatniemu dac tak samo jak tobie.
Mt 20,15 Czy mi nie wolno uczynic ze swoim, co chce? Czy na to złym okiem patrzysz,
ze ja jestem dobry??
Mt 20,16 Tak ostatni beda pierwszymi, a pierwsi ostatnimi?.