Autor Wątek: Warszawska Masa Krytyczna - 29 października 2010  (Przeczytany 81685 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Raffi

• Uzależniony od forum ;-)
Odp: Warszawska Masa Krytyczna - 29 października 2010
« Odpowiedź #180 dnia: 04 Lis 2010, 12:36:05 »
bo teraz bez urazy, ale do zabezpieczenia bierze się osoby które wiedzą tylko co to jest rower. Wydaje mi się że obecnie to jest jedyne kryterium...

Masz rację - wydaje Ci się. W kwestii wymogów wobec zabezpieczenia jest bowiem dokładnie tak samo jak wtedy, gdy Ty jeździłeś z lizakiem i zabezpieczałeś.
---
Rafał 'Raffi' Muszczynko

WMK, ZM, MdR, XTR, ABS i inne fajne skróty ;-)

beju

• Gość
« Odpowiedź #181 dnia: 04 Lis 2010, 13:12:56 »
nie jeździłem z lizakiem :)

I kilka razy (dwa?) zgłaszałem że zabezpieczenie mało kulturalnie się odzywa do innych rowerzystów a także innych uczestników ruchu (kierowcy w samochodach "zablokowanych")

Offline Midziu

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #182 dnia: 04 Lis 2010, 16:26:12 »
To tak dla Waszej wiadomości, nie tylko kobiety przewracały się wśród Masowiczów.

Pierwszy wyłożył się kolega jadący drogą rowerową w Al. Ujazdowskich. Wyłożył się na wystającym wzdłużnie krawężniku.

Tak, przyznaję, wywróciłem się, bo kompletnie zapomniałem o tym krawężniku...rozumiem Beju, że wiesz dużo więcej po za znajomością definicji roweru i ta zwiększona wiedza chroni Cię przed upadkami.  :P

Offline pimpf

• Stały uczestnik
  • .:każdy dźwiga swoje brzemię:.
    • ~to~se~ je~pimpf~
« Odpowiedź #183 dnia: 04 Lis 2010, 16:47:37 »
1. nie czytałem całego wątku bo się rozpisaliście a ja za leniwy jestem
2. "politycy" tak się zaprezentowali, że w przyszłości gdy się coś takiego będzie szykować to poważnie się zastanowię czy pojechać na masę na której się przez głośniki reklamuje "jada z nami kandydaci..."

Offline qwerJA

« Odpowiedź #184 dnia: 04 Lis 2010, 20:45:27 »
Zaliczyłam glebę na tej piekielnej ulicy, i muszą przyznać że miałam stracha w oczach. Kolizja z samochodem z naprzeciwka, albo z kimś z uczestników (za wąsko było jak na moje słabe nerwy). "Wybrałam" hamowanie na plecach osoby z zabezpieczenia,

Dlatego właśnie nie jedziemy pod prąd i zostawiamy około metr z lewej strony pasa dla zabezpieczenia. Nawet jak ktoś jedzie pod prąd, to nie rzucamy się zanim.

Ja będę praktykował na następnych masach to, co zacząłem ostatnio na większą skalę. Znaczy się że zamiast obstawiać skrzyżowania, będę obstawiał lewą wolną i zgarniał cały peleton na właściwą połówkę jezdni.

Bo ja widać wszystko jest fajne, puki się komuś coś nie stanie

Tomek jestem

" Warszawa to piękne miasto,
   tylko ludzie są . . .  "

mplonski

• Gość
« Odpowiedź #185 dnia: 04 Lis 2010, 21:06:41 »
Prawdę mówiąc warto zostać w 1 osobę na przedłużeniu wysepki jeśli peleton wjeżdża w 1-pasmową jezdnię - sam często to praktykuję i ludzie bardziej uważają by jechać właściwym pasem.

W sumie najważniejsze to zganiać ludzi tuż za skrzyżowaniem, dalej to najczęściej sami sobie poradzą i zostaną po właściwej stronie jezdni.

beju

• Gość
« Odpowiedź #186 dnia: 04 Lis 2010, 21:59:39 »
ozumiem Beju, że wiesz dużo więcej po za znajomością definicji roweru i ta zwiększona wiedza chroni Cię przed upadkami.  :P

nie jeżdżę ścieżkami, nie mam problemów wystających krawężników.

Offline Michał

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #187 dnia: 04 Lis 2010, 22:13:32 »

Ja będę praktykował na następnych masach to, co zacząłem ostatnio na większą skalę. Znaczy się że zamiast obstawiać skrzyżowania, będę obstawiał lewą wolną i zgarniał cały peleton na właściwą połówkę jezdni.

Bo ja widać wszystko jest fajne, puki się komuś coś nie stanie

Tak, tylko następnym razem nie zatrzymuj się nagle bez żadnego znaku na środku Krakowskiego (którym i tak jedzie się całą szerokością) w miejscu, które już 3/4 masy przejechało bo faktycznie ktoś Ci w d... wjedzie, nawet Ci zwróciłem na miejscu na to uwagę - nie wiem czy "doleciało"...
Pozdrawiam
Michał

Offline gromanik

• Białołęka dla rowerów
« Odpowiedź #188 dnia: 04 Lis 2010, 22:36:57 »
To tak dla Waszaj wiadomości, nie tylko kobiety przewracały się wśród Masowiczów.

Trzeci był kolega na Myśliborskiej, wywalił się na skutek awarii przedniego V-brejka.

A co ten trzeci kolega z zabezpieczenia robił na Myśliborskiej, jeśli można wiedzieć??  :P

Offline Raffi

« Odpowiedź #189 dnia: 05 Lis 2010, 09:38:38 »
A co ten trzeci kolega z zabezpieczenia robił na Myśliborskiej, jeśli można wiedzieć??  :P

Na pewno nie jechał z Masą :-) A poza Masą, to już Jego prywatna sprawa jak jeździ, gdzie się wywala i przez co.
---
Rafał 'Raffi' Muszczynko

Offline qwerJA

« Odpowiedź #190 dnia: 05 Lis 2010, 15:33:48 »
bo teraz bez urazy, ale do zabezpieczenia bierze się osoby które wiedzą tylko co to jest rower. Wydaje mi się że obecnie to jest jedyne kryterium...

Przykre, ale mnie spytano jeszcze czy wiem, kto to jest rolkarz.

Ale takie już jest to nasze postmodernistyczne społeczeństwo, w którym dominuje selekcja negatywna, i niszczony jest indywidualizm jednostki.
Szarość, degrengolada i wszechobecny konsumpcjonizm sprawiają, że spada znaczenie, jakości nad ilością, co dotyczy także organizatorów WMK.

Ale tak jest wszędzie nie tylko na masie, bo przecież w kościele taca, w urzędzie korupcja, w szkole narkomania, a na dworcu prostytucja.

Oczywiście zawsze są tacy, którzy w swej naiwności usiłują to zmienić, lecz zazwyczaj zostają zakrzyczani w tłumie posiadaczy marketowych rowerów jeżdżących nimi po chodniku.   
Ale dzięki takim ludziom, całe te nędzne społeczeństwo powoli kroczy przed siebie  8)

« Ostatnia zmiana: 05 Lis 2010, 15:35:32 wysłana przez qwerJA »
Tomek jestem

tylko ludzie są . . .  "

Offline Raffi

« Odpowiedź #191 dnia: 05 Lis 2010, 16:00:08 »
Szarość, degrengolada i wszechobecny konsumpcjonizm sprawiają, że spada znaczenie, jakości nad ilością, co dotyczy także organizatorów WMK.

A tak konkretniej, to o co masz do nas żal? Ale tak prosto napisz, jak do człowieka z Białołęki ;-)

I najważniejsze: Co w związku z tym proponujesz?
---
Rafał 'Raffi' Muszczynko

Offline qwerJA

« Odpowiedź #192 dnia: 05 Lis 2010, 16:08:59 »
A tak konkretniej, to o co masz do nas żal? Ale tak prosto napisz, jak do człowieka z Białołęki ;-)

I najważniejsze: Co w związku z tym proponujesz?

Aaaa . . .  specjalnie nie umieszczałem uśmieszków w poście  :D   ;D

Rafii pierwszy dał się złapać, albo celowo nie zauważył dowcipu  :D   :)

Proponuje,  żeby te osoby, które uważają że zabezpieczenie jest ''be'' same się do niego zapisały  ;)

« Ostatnia zmiana: 06 Lis 2010, 00:04:21 wysłana przez qwerJA »
Tomek jestem

tylko ludzie są . . .  "

beju

• Gość
« Odpowiedź #193 dnia: 05 Lis 2010, 16:33:38 »
chętnie się zapiszę :) co było by moim statutowym obowiązkiem?

Offline qwerJA

« Odpowiedź #194 dnia: 05 Lis 2010, 18:19:55 »
chętnie się zapiszę :) co było by moim statutowym obowiązkiem?

Najpierw Cię przeszkolą na przed masówce, a potem będziesz jechać przed rikszą za radiowozem, słuchać się Dexa czy Rafiego i rozstawiać się na wskazanych przejściach, torowiskach i skrzyżowaniach.

Później będziesz słuchał mniej, czy bardziej mądrych utyskiwań kierowców, pieszych oraz kolegów z zabezpieczenia  ;)

P.S.

Wcześniej, nie zorientujesz się kiedy, wyjmą ci wszczepionego czipa, każą wybrać odpowiednią pigułkę (należy wybrać czerwoną) i zostaniesz przeniesiony na drugą stronę matriksa  :D ;D
Za chwilę ktoś zapuka do twych drzwi, nie otwieraj, czekaj na telefon  ;D :D

« Ostatnia zmiana: 05 Lis 2010, 20:19:42 wysłana przez qwerJA »
Tomek jestem

tylko ludzie są . . .  "