Autor Wątek: Warszawska Masa Krytyczna - 29 października 2010  (Przeczytany 81666 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Drex

• Gość
Odp: Warszawska Masa Krytyczna - 29 października 2010
« Odpowiedź #105 dnia: 21 Paź 2010, 13:08:53 »
Hallowenowa? Walentynkowa? LOL? Może "komerchowa" od razu...

Offline wildzi

• Zabezpieczenie
  • Z Masą od września 2008. W Zabezpieczeniu od 2011.
« Odpowiedź #106 dnia: 22 Paź 2010, 19:00:41 »
Rondo na skrzyżowaniu Postępu z Cybernetyki otwarte !

Za czwartym razem udało się otworzyć rondo na Postępu
http://www.tvnwarszawa.pl/0,1679016,wiadomosc.html

Czyli o jedno zmartwienie mniej.
Teraz obmyślajmy strategię na pokonanie korka na Marynarskiej  ???
I jestem tatą po raz drugi!

mplonski

• Gość
« Odpowiedź #107 dnia: 22 Paź 2010, 19:50:57 »
Pozwól zająć się tym zabezpieczeniu ;-)

Offline mala

• Uczestnik
  • **
  • chwytaj dzień i noc:p
« Odpowiedź #108 dnia: 22 Paź 2010, 21:42:05 »
jak taM PO przedmasowce?:P sa chetni? bedzie riksza? :P jak nie bedzie to nie przychodze:p
szczęśliwa bo z Nim;)

Offline Stan

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #109 dnia: 22 Paź 2010, 21:46:29 »
Melduje wykonanie zadania.
Około 20 plakatów zostało dziś rozlepionych w rejonach centrum warszawy na tydzień przed masą.
Jeśli złapie się na to chociaż kilka osób uważam to za sukces. Sądzę, że najdłużej przerwa plakat
w   trrafic clubie przy chmielnej obok stojaka rowerowego stojącego   wewnątrz sklepu. Pozwolił mi go powiesić ochroniarz więc może tak szybko   nie zostanie usunięty.
Już czuje zew masy.
Był ktoś może na   targach rowerowych? Na stronie tragów nie mogłem znaleźć w jakich   godzinach można przyjść posiada ktoś może tak tajne informacje?   Rozumiem, że i w tym roku masa ma stoisko.

pozdrawiam
bike's not dead

Offline chrupek

• Uzależniony od forum ;-)
« Odpowiedź #110 dnia: 22 Paź 2010, 23:02:59 »
@mała - Będzie Masa. Będzie riksza. Będę ja :P

@Stan - Tak ma swoje stoisko :) O godziny dopytaj innych. W każdym razie czas jeszcze jest jutro i pojutrze.
Dobra robota z plakatami
Komu w drogę temu rower.

Offline mala

• Uczestnik
  • **
  • chwytaj dzień i noc:p
« Odpowiedź #111 dnia: 26 Paź 2010, 17:36:12 »
ciekawe ile osob bedzie na padziernikowej :p pogoda juz paskudna i ten wiatr no ale plus ze bez sniegu
szczęśliwa bo z Nim;)

Offline Leśman94

• Nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #112 dnia: 26 Paź 2010, 22:16:20 »
Nie wiem dlaczego mówicie, że październiku miałby być w Warszawie śnieg. To wielka rzadkość. Przecież zima dopiero w grudniu się zaczyna. Spokojnie listopadowa masa powinna być bez śniegu, to przecież będzie jeszcze jesień. Taki jesienny śnieg jak już jest, to zwykle niegrubo go, szybko topnieje, czyli ledwo napada a już go nie ma. Masa jest wieczorem, więc przy ewentualnym nocnym śniegu, to po całym dniu na plusie, o 18 już go nie będzie.
No ale rzeczywiście pogoda przeplatana i jak na październik to trochę niekiedy za zimno.

Offline qwerJA

« Odpowiedź #113 dnia: 27 Paź 2010, 00:25:36 »
Te i następne zimowe masy powinniśmy opatrzyć hasłem '' STOP BATMANOM ''  :D :D ;D

Oczywiście, że nie jest prawdą, iż połowa masowiczów jedzie na mase i wraca do domu bez oświetlenia.  Powiem więcej, że wieczorem w ostatni piątek miesiąca jest więcej oświetlonych rowerzystów, niż kiedy indziej nocą.
Wiadomo, że jest przed masą podawana informacja w tym temacie.

Trzeba jednak przypominać o tym, że oświetlenie się naprawdę przydaje, nie tylko po zachodzie naszej dziennej gwiazdy, ale zawsze wtedy, kiedy mamy warunki ograniczonej widoczności.  Czyli takie których niebawem trzeba się będzie spodziewać o każdej porze dnia  :(

Generalnie chodzi o to, żeby na naszej stronie, przy okazji każdej jesienno zimowej masy wyraźnie było to zaznaczone (zalecany link do strony: http://www.rowery.org.pl/swiec.html) i żeby wszyscy wiedzieli jak nazywać takowych osobników  :) :D ;D
« Ostatnia zmiana: 28 Paź 2010, 00:01:20 wysłana przez qwerJA »
Tomek jestem

" Warszawa to piękne miasto,
   tylko ludzie są . . .  "

Offline Raffi

« Odpowiedź #114 dnia: 27 Paź 2010, 18:34:56 »
pogoda juz paskudna

Wystarczy założyć długie spodnie, polarową bluzę i jakieś rękawiczki i czapkę i już nie ma kłopotu by jeździć w taka pogodę.

i ten wiatr

Dziś wcale mocno nie wiało. W zasadzie to nie było wcale czuć wiatru.

Chyba strach ma wielkie oczy, zamiast patrzyć za okno, patrzysz w kalendarz :P

no ale plus ze bez sniegu

Generalnie fajnie, że jest sucho. Dopiero woda powoduje, że potrzeba naprawdę dobrych ciuchów. Więc fajnie, że jest sucho, bo wiele osób dzięki temu wciąż spokojnie pomyka na rowerach.
---
Rafał 'Raffi' Muszczynko

WMK, ZM, MdR, XTR, ABS i inne fajne skróty ;-)

Offline Leśman94

• Nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #115 dnia: 27 Paź 2010, 18:37:55 »
Te i następne zimowe masy powinniśmy opatrzyć hasłem '' STOP BATMANOM''  :D :D ;D

Oczywiście, że nie jest prawdą, iż połowa masowiczów jedzie na mase i wraca do domu bez oświetlenia.  Powiem więcej, że wieczorem w ostatni piątek miesiąca jest więcej oświetlonych rowerzystów, niż kiedy indziej nocom nocą.
Wiadomo, że jest przed masą podawana informacja w tym temacie.

Trzeba jednak przypominać o tym, że oświetlenie się naprawdę przydaje, nie tylko po zachodzie naszej dziennej gwiazdy, ale zawsze wtedy, kiedy mamy warunki ograniczonej widoczności.  Czyli takie których niebawem trzeba się będzie spodziewać o każdej porze dnia  :(

Generalnie chodzi o to, żeby na naszej stronie, przy okazji każdej jesienno zimowej masy wyraźnie było to zaznaczone (zalecany link do strony:
http://www.rowery.org.pl/swiec.html) i żeby wszyscy wiedzieli jak nazywać takowych osobników  :) :D ;D

Ja bym się nie odważył jechać na masę bez lampek, które przydają się zarówno przy jeździe po chodniku jak i po ulicy. Szczerze mówiąc, denerwują mnie rowerzyści jeżdżący po zachodzie słońca bez oświetlenia >:( . Wiedzą, że będą wracać z masy po ciemku, ale i tak lampek nie założą, czy nie kupią nowych, jeśli jeszcze nie mają.

Offline qwerJA

« Odpowiedź #116 dnia: 27 Paź 2010, 23:08:13 »
Szczerze mówiąc, denerwują mnie rowerzyści jeżdżący po zachodzie słońca bez oświetlenia >:( . Wiedzą, że będą wracać z masy po ciemku, ale i tak lampek nie założą, czy nie kupią nowych, jeśli jeszcze nie mają.

Trzeba kulturalnie informować takie osoby, że póki nie są głównymi bohaterami pewnego komiksu, to powinny używać oświetlenia  :D :P

Acha, że sam nie jestem bezgrzeszny, bo trzeba sobie wyrobić odruch włączania lampek po każdej przerwie w podróży. Bo sam się łapałem na tym, że przypinam rower pod sklepem, urzędem, wyłączam światełka, a po kilku minutach zapominam ich z powrotem włączyć.

P.S.

Akumulatorki i ładowarka wychodzi taniej niż bateryjki  ;)
Tomek jestem

tylko ludzie są . . .  "

Offline wildzi

• Zabezpieczenie
  • Z Masą od września 2008. W Zabezpieczeniu od 2011.
« Odpowiedź #117 dnia: 27 Paź 2010, 23:32:51 »
Od około roku zacząłem stosować słowną zachętę :o. Otóż:
- kiedy jadący mi z przeciwka rowerzysta to BATMAN, mijając go, mówię wyraźnie WŁĄCZ LAMPKI.
- kiedy jadący z przeciwka ma lampkę, a w mojej subiektywnej ocenie świeci dobrze, mówię DOBRA LAMPKA, MOCNE ŚWIATŁO itp.

Nie jestem w stanie ocenić na ilu batmanach wywarło to jakiś skutek, ale daje mi to poczucie że nie jestem bierny.

Praktycznie codziennie przejeżdżam po Polu Mokotowskim główną alejką do ślimaka i dalej do Ronda Jazdy Polskiej (i w drugą stronę). O ile rowerzystów batmanów można jakoś dostrzec po resztkach odblaskaów, to pojawiła się nowa grupa szybkich i cichych - rolkarze. Są pieszymi, ale cokolwiek odblaskowego by się przydało.

PS. W sumie czym jest monocykl ? To przecież też rower, a więc powinien posiadać odblaski i lampki. Wczoraj spotkałem dwóch, na swojej stałej trasie, kompletnych batmanów >:(
I jestem tatą po raz drugi!

Offline qwerJA

« Odpowiedź #118 dnia: 28 Paź 2010, 00:24:10 »
Praktycznie codziennie przejeżdżam po Polu Mokotowskim główną alejką do ślimaka i dalej do Ronda Jazdy Polskiej (i w drugą stronę). O ile rowerzystów batmanów można jakoś dostrzec po resztkach odblaskaów, to pojawiła się nowa grupa szybkich i cichych - rolkarze. Są pieszymi, ale cokolwiek odblaskowego by się przydało.

Coś odblaskowego by się przydało każdemu  ;)

Ja o tym na pewnym przejeździe z kimś kompetentnym rozmawiałem.
Generalnie wyszło na to, że jeśli rowerzysta posiada odpowiednie oświetlenie i nie pomyka chodnikiem albo ciągiem pieszo rowerowym z nadmierną prędkością, to rolkarz na niego nie wpadnie.

Generalnie ''Warsaw Central Park'', czyli Pole Mokotowskie jest rejonem, gdzie trzeba uwzględnić obecność rolkarzy, pieszych z pieskami, pijanych pieszych itd...

Dlatego właśnie nie warto być Batmanem, bo nawet jak Ty nie widzisz ich, to Oni widzą Ciebie.

Raz jeszcze powtórzę:  STOP BATMANOM !!!  :D

« Ostatnia zmiana: 28 Paź 2010, 00:25:16 wysłana przez qwerJA »
Tomek jestem

tylko ludzie są . . .  "

Offline Savil

• Cylon i lasombra
    • http://savil.bikestats.pl/
« Odpowiedź #119 dnia: 28 Paź 2010, 01:35:08 »
Zgadzam się z Wildzim, też zwracam uwagę, jak widzę, że w głowie równie ciemno jak na wierzchu. Ale odblaski oprócz rachitycznych lampek przydają się również.
I tu apel do nas wszystkich, rodem z plakatów w autobusie: widzisz - reaguj!