Autor Wątek: Warszawska Masa Krytyczna - 30 września 2011  (Przeczytany 74428 razy)

Offline juicy

• Nowicjusz
  • *
Odp: Warszawska Masa Krytyczna - 30 września 2011
« Odpowiedź #165 dnia: 02 Paź 2011, 19:29:58 »
Było chyba ok 960 rowerzystów. Natomiast w marcu lub w kwietniu było 1411 rowerzystów. Czyli nie było teraz aż tak dużo.

Mnie zawsze zastanawiało, jak jesteśmy liczeni. w końcu nie jest łatwo liczyć ciągle przemieszczających się ludzi:)

też miałam wrazenie, że tym razem kierowcy i piesi byli wyjątkowo zniecierpliwieni, ale to pewnie wynika, ze jechaliśmy głownie przez centrum i przez dużą liczbę imprez ostatnio typu maraton warszawski. Dziś jak jechałam w autobusie, który stał w korku właśnie przez to, że odbywał się bieg, nasłuchałam się opinii starszych pań, że pani prezydent się na takie rzeczy zgadza, podczas gdy biegi powinny się odbywać po lasach, a nie centrum:) Podziwiam zabezpieczenie, które nie traci zapału mimo tych wszystkich nieprzychylnych komentarzy i zachowań.

Offline Savil

• Uzależniony od forum ;-)
  • Cylon i lasombra
    • http://savil.bikestats.pl/
« Odpowiedź #166 dnia: 02 Paź 2011, 20:45:10 »
Liczeni jesteśmy specjalną, dwuosobową metodą setek, dziesiątek i jedności. Gdzieś na wąskiej ulicy na początku, bo tłumu na placu się nie policzy. Jedna osoba liczy do dziesięciu i każdą dziesiątkę podaje drugiej. Druga liczy te dziesiątki.
Wygląda to zabawnie. Jedna stoi na śmietniku/donicy i ze skupionym wyrazem twarzy co jakiś czas rzuca: dziesięć!, dziesięć!, dziesięć!, a druga stoi z rozczapierzonymi palcami i liczy dziesiątki, setki, a jak dobry miesiąc, to i tysiące. :)

A zabezpieczenie jest do złych zachowań/komentarzy tak przyzwyczajone jak do czyszczenia roweru zimą ze śniegu ;)

Offline Mhrok

« Odpowiedź #167 dnia: 02 Paź 2011, 20:56:29 »
A zabezpieczenie jest do złych zachowań/komentarzy tak przyzwyczajone jak do czyszczenia roweru zimą ze śniegu ;)
Tym razem prawie współczułem pieszym. Jak spotkaliśmy niektórych po dwa razy. Albo w tramwajach po dwa razy...

Drex

• Gość
« Odpowiedź #168 dnia: 02 Paź 2011, 21:10:14 »
Dziś jak jechałam w autobusie, który stał w korku właśnie przez to, że odbywał się bieg, nasłuchałam się opinii starszych pań, że pani prezydent się na takie rzeczy zgadza
Och, starsze panie... Bardzo mi z tego powodu wszystko jedno. Mi się fajnie biegło. ;) Trawie tak fajnie jak się jeździ na rowerze. ;)

Offline seryjny

• Początkujący
« Odpowiedź #169 dnia: 02 Paź 2011, 21:26:07 »
Jak obczaję jak obrabiać trasy z endomondo to wrzucę. :)
Było fajnie, tylko troche dużo napinki ze strony pieszych i kierowców.

@Mhrok: Bardzo prosimy o link do trasy na Endomondo. Ta trasa musi nieźle wygądać.

Offline Mhrok

« Odpowiedź #170 dnia: 02 Paź 2011, 22:16:44 »
Jak obczaję jak obrabiać trasy z endomondo to wrzucę. :)
Było fajnie, tylko troche dużo napinki ze strony pieszych i kierowców.

@Mhrok: Bardzo prosimy o link do trasy na Endomondo. Ta trasa musi nieźle wygądać.
http://www.endomondo.com/routes/24610529
Jeden skrót przy pl. Zawiszy.
Niestety, nie wiem jak obrabiać te cholerne mapy. "Zamaskowałem" tylko gdzie dom mój i jest gites.

Offline skip_yeti

• Uczestnik
  • **
    • ccc na fb
« Odpowiedź #171 dnia: 02 Paź 2011, 23:02:50 »
Dzięki wszystkim ode mnie i mojego ośmiolatka, to była nasza pierwsza wspólna Masa (przejechał całą, nawet Spacerowa i Książęca z lekkim dopychem  :) .  Szacun dla Zabezpieczenia!
Chcesz spróbować czegoś innego? City CC Warszawa - znajdź nas, nie będziesz żałować.

Offline muzyczny_plecak

• Nowicjusz
  • *
  • dobra muzyka się nie starzeje ;]
    • senner.pl
« Odpowiedź #172 dnia: 02 Paź 2011, 23:31:31 »
a druga stoi z rozczapierzonymi palcami i liczy dziesiątki, setki, a jak dobry miesiąc, to i tysiące. :)

nie macie już sex-klikaczy od samego borysa szyca? :P

Offline adriansocho

• All terrain, all mountain.
    • Profil na fejsie
« Odpowiedź #173 dnia: 03 Paź 2011, 00:00:45 »
Liczeni jesteśmy specjalną, dwuosobową metodą setek, dziesiątek i jedności. Gdzieś na wąskiej ulicy na początku, bo tłumu na placu się nie policzy.
Tak naprawdę to szerokość nie ma znaczenia, ważniejsze jest, żeby powoli jechali. Ja raz liczyłem, i wydawało mi się, że dość dokładnie, ale kolega stojący obok (liczący niezależnie od naszej pary) doliczył się 50 osób więcej....
AdrianSocho

Offline Fristajler

• Nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #174 dnia: 03 Paź 2011, 00:04:46 »
Było chyba ok 960 rowerzystów. Natomiast w marcu lub w kwietniu było 1411 rowerzystów. Czyli nie było teraz aż tak dużo.

Mnie zawsze zastanawiało, jak jesteśmy liczeni. w końcu nie jest łatwo liczyć ciągle przemieszczających się ludzi:)

też miałam wrazenie, że tym razem kierowcy i piesi byli wyjątkowo zniecierpliwieni, ale to pewnie wynika, ze jechaliśmy głownie przez centrum i przez dużą liczbę imprez ostatnio typu maraton warszawski. Dziś jak jechałam w autobusie, który stał w korku właśnie przez to, że odbywał się bieg, nasłuchałam się opinii starszych pań, że pani prezydent się na takie rzeczy zgadza, podczas gdy biegi powinny się odbywać po lasach, a nie centrum:) Podziwiam zabezpieczenie, które nie traci zapału mimo tych wszystkich nieprzychylnych komentarzy i zachowań.

No cóż. Pani Prezydent realizuje hasło "By wszystkim żyło się lepiej". Tylko coś jej to nie wychodzi zbytnio... Tak samo ma się to do masy.

Offline Maćkofff

• Stojaki.waw.pl
    • Stojaki.waw.pl
« Odpowiedź #175 dnia: 03 Paź 2011, 00:11:30 »
Tak samo ma się to do masy.

Rozwiń proszę...
___
Pozdrawiam serdecznie!

>   Parkingi rowerowe w Warszawie - Stojaki.waw.pl
>   Mapa stojaków, standardy projektowe, porady nt. bezpiecznego zostawiania roweru.

Offline Fristajler

• Nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #176 dnia: 03 Paź 2011, 00:27:45 »
Celem ostatniej masy było poszukiwanie stojaków - nie widziałem ani jednego. Uważam, że nie realizuje ona w pełni swoich zadań. A główną ideą masy jest właśnie jak już ktoś tam wcześniej trafnie ujął manifestowanie w niej swojej obecności - jesteśmy zawiedzeni tym, że miasto nic nie robi nic w kierunku ścieżek rowerowych, stojaków itd. A przecież chcemy, by nam się dobrze jeździło po mieście, a co najważniejsze bezpiecznie. To mniej więcej miałem na myśli.

Maraton to akurat trochę inna impreza, więc musiała się odbyć tak, czy tak. Ale podjęcie decyzji biegu akurat w niedzielę całkowicie sparaliżowało Warszawę, a także komunikację miejską - na niektóre autobusy czekało się nawet 2 godziny.
« Ostatnia zmiana: 03 Paź 2011, 00:51:19 wysłana przez Fristajler »

Offline Raffi

« Odpowiedź #177 dnia: 03 Paź 2011, 07:52:33 »
Celem ostatniej masy było poszukiwanie stojaków - nie widziałem ani jednego.

Głównie dlatego, że miasto ich nie postawiło. Trudno zobaczyć coś, czego nie ma - trzeba być politykiem, albo wariatem :D

Uważam, że nie realizuje ona w pełni swoich zadań. A główną ideą masy jest właśnie jak już ktoś tam wcześniej trafnie ujął manifestowanie w niej swojej obecności - jesteśmy zawiedzeni tym, że miasto nic nie robi nic w kierunku ścieżek rowerowych, stojaków itd. A przecież chcemy, by nam się dobrze jeździło po mieście, a co najważniejsze bezpiecznie. To mniej więcej miałem na myśli.

A co w związku z tym proponujesz?
---
Rafał 'Raffi' Muszczynko

WMK, ZM, MdR, XTR, ABS i inne fajne skróty ;-)

tomus1973

• Gość
« Odpowiedź #178 dnia: 03 Paź 2011, 08:41:12 »

Może jakiś artykuł w gazecie. Z politykami pewnie trudno się walczy, ale jakby sprawę opisać w gazecie, lub jakiś reportaż zrobić i dać do telewizji. Choć nie jestem przekonany, że to pomoże.

Offline Raffi

« Odpowiedź #179 dnia: 03 Paź 2011, 10:10:00 »
Może jakiś artykuł w gazecie. Z politykami pewnie trudno się walczy, ale jakby sprawę opisać w gazecie, lub jakiś reportaż zrobić i dać do telewizji. Choć nie jestem przekonany, że to pomoże.

A masz może jakieś dojście do którejś poczytnej gazety, by to co napiszemy opublikowali? Ja niestety takich kontaktów nie mam.
---
Rafał 'Raffi' Muszczynko

WMK, ZM, MdR, XTR, ABS i inne fajne skróty ;-)