@Mbaran - przejmujemy się, bo dzięki owym radom policji, ludzie mają o nas takie a nie inne mniemanie. I nie wiedzą jak nas mają traktować - czy zawsze jak ludzi pozbawionych wyobraźni kompletnie czy jak dzieci na rowerach czy...? No właśnie?
Ja osobiście dzieckiem już raczej nie jestem, na rowerze już mi bliżej do wieku nastoletniego.
W dodatku dzięki takim słowom policja sprawia, że obok PoRDu powstaje jakieś nowe, dziwne i nowe prawo "rady Policji", które nie tylko sa niezgodne z jakimikolwiek zasadami ruchu drogowego i prawem - ale także z logiką myślenia!!!
Dlatego mnie osobiście to przeszkadza.
@Szczurek - ludzie nie zaczną tak jeździć, ale jednak na jezdni w pewnej chwili może się zrobić bajzel, jeśli inni zaczną się tego spodziewać i... to egzekwować. "o rower... mam czerwone, a on zielone, ale on się zatrzyma, więc ja przejadę pierwszy". tak samo będzie na przejazdach rowerowych (dzięki idio... posłance z Sejmu) a potem ktoś chytry wprowadzi to na skrzyżowania równorzędne i wszędzie gdzie tylko się da. A na koniec znajdziemy się w sytuacji, gdzie wysiądzie jakiś "inny" z szoferki, spojrzy na rozjechanego rowerzystę... "panie, w TV mówili, że macie zawsze ustępować! To co?! Najechałe na niego, nie moja wina, że mi nie ustąpił, wal się pan!".
@Fionotron - nie wiem czy dam radę, ale postaram się pojawić rowerowo i chętnie wezmę w tym udział.
Zastanawiam się jeszcze czy aby nie wydrukować jakiejś tabliczki: "jeżdżę zgodnie z radami Policji". Żeby nie musieć co 5 sekund tłumaczyć, dlaczego się zatrzymałem, kiedy zgodnie z PoRD powinienem jechać ;>>>