Autor Wątek: Szukamy trekkinga dla Savil! [to będzie szybciej jeździć ;)]  (Przeczytany 167851 razy)

Offline Oli

• Stały uczestnik
Odp: Szukamy trekkinga dla Savil! [to będzie szybciej jeździć ;)]
« Odpowiedź #390 dnia: 22 Gru 2011, 20:30:59 »
Bottom-pull i top-pull to linka wchodząca z dołu lub od góry. Teraz większość jest dual-pull - uniwersalna.
Na deser jest jeszcze e-type... zainteresowanych odsyłam do
wujka G...

No i są z obejmą powyżej prowadnicy i poniżej... i są montowane na hak (szosowe)
Serwisowanie, składanie, ściąganie części na zamówienie
Właściwie wszystko co z rowerami związane

Offline Savil

• Uzależniony od forum ;-)
  • Cylon i lasombra
    • http://savil.bikestats.pl/
« Odpowiedź #391 dnia: 27 Gru 2011, 10:39:28 »
Udało się spełnić tytułowe zamierzenia - jeżdżę szybciej :) Nawet Woydzio to przyznał, chociaż on nie jest obiektywny ;)
A jeszcze lepiej będzie, jak się przyzwyczaję do roweru [i obniżę kierownicę]. ^.^

Poza tym dostałam pod choinkę u-locka, więc do pełni szczęścia brakuje mi jeszcze nóżki. Bardzo i pilnie, bo jak można żyć bez nóżki? T_T Po powrocie z Sylwestra [tak, wcześnie zaczynam ;)] pędzę na Nowowiejską i liczę, że będą mieli. Sklepy rowerowe w pobliżu mnie nie mają.

Offline Raffi

« Odpowiedź #392 dnia: 27 Gru 2011, 12:45:34 »
Udało się spełnić tytułowe zamierzenia - jeżdżę szybciej :) Nawet Woydzio to przyznał, chociaż on nie jest obiektywny ;)
A jeszcze lepiej będzie, jak się przyzwyczaję do roweru [i obniżę kierownicę]. ^.^

Choć to nie iXTeeRy napędzają rowery, to nie da się ukryć, że sprzęt ma znaczenie. U Ciebie to była terapia szokowa, więc i zmiana powinna być spora. Choć faktycznie, musisz przywyknąć i to przyśpieszanie to pewnie jeszcze potrwa.

do pełni szczęścia brakuje mi jeszcze nóżki. Bardzo i pilnie, bo jak można żyć bez nóżki? T_T Po powrocie z Sylwestra [tak, wcześnie zaczynam ;)] pędzę na Nowowiejską i liczę, że będą mieli. Sklepy rowerowe w pobliżu mnie nie mają.

Pamiętaj tylko, by kupić odpowiednią. Masz mocowanie pod tarcze, bagażnik i błotniki... na nóżkę miejsce jest, ale musi to być nóżka obejmująca wyłącznie dolną rurę tylnego trójkąta.

Nóżki przy pedałach, ani nóżki obejmującej dwie rury tylnego trójkąta to u Ciebie się nie zamontuje. A szkoda, bo wtedy nóżkę miałabyś gratis z mojej szafy zapomnienia.

BTW. Z hamulcami już lepiej Ci idzie?
---
Rafał 'Raffi' Muszczynko

WMK, ZM, MdR, XTR, ABS i inne fajne skróty ;-)

Woydzio

• Gość
« Odpowiedź #393 dnia: 27 Gru 2011, 21:52:37 »
Wczoraj szło lepiej, nie starała się zrobić OTB przy każdym hamowaniu  ;)
Woydzio

Rano1

• Gość
« Odpowiedź #394 dnia: 27 Gru 2011, 22:09:48 »
Wczoraj szło lepiej, nie starała się zrobić OTB przy każdym hamowaniu  ;)
Woydzio

Jedziesz jako cień aerodynamiczny?

Woydzio

• Gość
« Odpowiedź #395 dnia: 27 Gru 2011, 23:52:23 »
Czasami  :P
Woydzio

Offline Savil

• Cylon i lasombra
« Odpowiedź #396 dnia: 09 Sty 2012, 21:42:40 »
Mam wreszcie nóżkę! Życie jest piękne i proste ;)

A gdybym dostawała dolara za każdym razem, kiedy ktoś mi mówi "ale tego nie da się zepsuć!"... ;)

Otóż, zepsułam wyświetlacz przerzutki.
W: Ale tego nie da się zepsuć, to działa mechanicznie!
S: To spójrz. Jest na czwartym przełożeniu, a wyświetla siódme.
I faktycznie. Woydzio pojeździł, działało. Ja pojeździłam, nie działało. Albo wyświetlacz nic nie robił, albo był przesunięty względem rzeczywistości o 3 pozycje.
- A tam, samo się zepsuło, samo się naprawi. - stwierdziła beztrosko Savil. I miała rację, przerzutka już działa. Ot, chwilowy zły humor. [żebyście wiedzieli, co z komputerami robię..! :D]

A co do hamulców - dogadałam się z nimi :) Z przednim mamy pokój separatystyczny i pakt o wzajemnej nieagresji. Czytaj: omijamy się szerokim łukiem ;)
A tylny trochę spuścił z tonu, linka się rozciągnęła i klamka przestała chodzić telepatycznie, natomiast ja zaczęłam obsługiwać ją dwoma palcami. I jakoś idzie.

Jedyne, co mi teraz przeszkadza, to licznik, który muszę obchodzić ręką, żeby zmienić przerzutkę. Wolałabym go po drugiej stronie kierownicy, bo przednich blatów i tak nie ruszam, jeżdżąc wyłącznie na trzecim. [drugi jeszcze jak Cię mogę do podjazdów, ale po co komu pierwszy blat? o.0]

Offline Mhrok

« Odpowiedź #397 dnia: 09 Sty 2012, 22:03:54 »
Jedyne, co mi teraz przeszkadza, to licznik, który muszę obchodzić ręką, żeby zmienić przerzutkę. Wolałabym go po drugiej stronie kierownicy, bo przednich blatów i tak nie ruszam, jeżdżąc wyłącznie na trzecim. [drugi jeszcze jak Cię mogę do podjazdów, ale po co komu pierwszy blat? o.0]
Poczekaj, ty nie masz dźwigni od zmiany biegów zaraz przy chwycie? Jakoś nie mogę sobie wyobrazić sytuacji przeszkadzającego licznika przy zmianie biegów...

Rano1

• Gość
« Odpowiedź #398 dnia: 09 Sty 2012, 22:35:37 »
 :o Niesamowite

Offline Savil

• Cylon i lasombra
« Odpowiedź #399 dnia: 09 Sty 2012, 23:34:37 »
Mhrok - no właśnie nie. Ja chciałam blisko, fachowcy chcieli daleko, krakowskim targiem wyszło tak. W przestrzeni pomiędzy zmieścił się licznik. Niestety, jak się okazało, zawadza. A akurat tej przerzutki intensywnie używam ;)

Offline SeBeQ

• =============== Make Gravity Your Slave ==========
« Odpowiedź #400 dnia: 10 Sty 2012, 02:02:19 »
Cytat: Savil
Ja chciałam blisko, fachowcy chcieli daleko, krakowskim targiem wyszło tak [...] Niestety, jak się okazało, zawadza. A akurat tej przerzutki intensywnie używam
Savil chciała to Savil ma :)
Wiadomo, że częściej korzystasz z prawej manetki obsługującej tylną przerzutkę, a najmniejsza tarcza z przodu jest na góry i inne takie tam "podjeżdżanie pod ściany" :P
Pozdrawiam
SeBeQ

---> Make Gravity Your Slave <---

Offline Raffi

« Odpowiedź #401 dnia: 10 Sty 2012, 07:29:47 »

Na ile może być proste życie z trzecią już nóżką. Ewolucja nie może się mylić :P

A gdybym dostawała dolara za każdym razem, kiedy ktoś mi mówi "ale tego nie da się zepsuć!"... ;)

A była właśnie mowa w innym wątku na pancerności i niezniszczalności Gianta Bouldera :D Możesz dopisać roszczenia ;)

Otóż, zepsułam wyświetlacz przerzutki.
(...)
I faktycznie. Woydzio pojeździł, działało. Ja pojeździłam, nie działało. Albo wyświetlacz nic nie robił, albo był przesunięty względem rzeczywistości o 3 pozycje.
- A tam, samo się zepsuło, samo się naprawi. - stwierdziła beztrosko Savil. I miała rację, przerzutka już działa. Ot, chwilowy zły humor. [żebyście wiedzieli, co z komputerami robię..! :D]

Niech ktoś do nich zajrzy. Pewnie to jakiś drobiazg, coś się obluzowało pewnie. 5 minut roboty. A szkoda to tak zostawić, rower jest praktycznie nowy i nie powinien mieć nawet tak drobnych fochów.

A co do hamulców - dogadałam się z nimi :) Z przednim mamy pokój separatystyczny i pakt o wzajemnej nieagresji. Czytaj: omijamy się szerokim łukiem ;)

To bardzo niedobrze. Nigdy nie nauczysz się go używać, omijając go z daleka. A kiedyś może się przydać.

A tylny trochę spuścił z tonu, linka się rozciągnęła i klamka przestała chodzić telepatycznie

Taaaaaa.... pamiętam ten marketingowy bełkot producentów o linkach fabrycznie "wstępnie rozciąganych", ale prawda jest taka, że linka to linka. Zawsze się rozciąga po założeniu i zawsze jest najsłabszym ogniwem w hamulcu. M.in. dlatego tak cenię hamulce hydrauliczne.

natomiast ja zaczęłam obsługiwać ją dwoma palcami. I jakoś idzie.

Dwa palce to zasadniczo dobry wybór i tak się powinno te klamki obsługiwać. Więcej palców zresztą to się tam nie bardzo mieści :P

Póki masz nowe i dobrze ustawione hample, a w linkach nie stoi rdza, można obsługiwać nawet jednym ;)

No to chyba Woydzio będzie umiał zrobić. Wymaga aż śrubokręta ;)
---
Rafał 'Raffi' Muszczynko

WMK, ZM, MdR, XTR, ABS i inne fajne skróty ;-)

Offline pimpf

• Stały uczestnik
  • .:każdy dźwiga swoje brzemię:.
    • ~to~se~ je~pimpf~
« Odpowiedź #402 dnia: 10 Sty 2012, 08:06:48 »
...najmniejsza tarcza z przodu jest na góry i inne takie tam "podjeżdżanie pod ściany" :P
powiedział Seba jęcząc jak mu pimpf odkręcał mały blat, mówiąc "Jak ja teraz będę pod belwederska podjeżdżać" ;)

Offline darek

• Uczestnik
  • **
« Odpowiedź #403 dnia: 10 Sty 2012, 10:56:59 »

Na ile może być proste życie z trzecią już nóżką. Ewolucja nie może się mylić :P

A kto powiedział, że ewolucja powiedziała ostatnie słowo? :D

natomiast ja zaczęłam obsługiwać ją dwoma palcami. I jakoś idzie.

Dwa palce to zasadniczo dobry wybór i tak się powinno te klamki obsługiwać. Więcej palców zresztą to się tam nie bardzo mieści :P

Póki masz nowe i dobrze ustawione hample, a w linkach nie stoi rdza, można obsługiwać nawet jednym ;)

A myślałem, że linki to nierdzewki zaś w pancerzach są koszulki... :(
« Ostatnia zmiana: 10 Sty 2012, 11:05:45 wysłana przez darek »

Offline Savil

• Cylon i lasombra
« Odpowiedź #404 dnia: 10 Sty 2012, 12:54:51 »

Jestem cylonem, my ewoluowaliśmy ;) Poza tym wszyscy panowie mają trzecią nóżkę i jakoś nie narzekają ;)

Cytat: Raffi
A była właśnie mowa w innym wątku na pancerności i niezniszczalności Gianta Bouldera :D Możesz dopisać roszczenia ;)

Ale to ja, ja się nie liczę. Psuję pulpit w komputerze, komputer restartuje się od maksymalizowania okna i takie tam ;)

Niech ktoś do nich zajrzy. Pewnie to jakiś drobiazg, coś się obluzowało pewnie. 5 minut roboty. A szkoda to tak zostawić, rower jest praktycznie nowy i nie powinien mieć nawet tak drobnych fochów.

Ok, uśmiechnę się do mojego cienia aerodynamicznego ;)

To bardzo niedobrze. Nigdy nie nauczysz się go używać, omijając go z daleka. A kiedyś może się przydać.

Ogólnie przedniego hamulca się boję, groźba OTB i takie tam. Używałam go głównie do dohamowania awaryjnego typu cała wstecz, ale na razie tylny mi do tego w zupełności wystarcza. Do czego właściwie używa się przedniego, kiedy tylny działa?

< głupie skojarzenia off ;)> Tia, wiem. Tylko, jak już mówiłam, wolę sprzęty obsługiwane siłowo, niż delikatnie, ale to już kwestia gustu.

No to chyba Woydzio będzie umiał zrobić. Wymaga aż śrubokręta ;)

Ha, ponoć jest przyklejony. Ja się tam jeszcze do niego dobiorę z latarką i uważnym obejrzeniem [do licznika, nie do Woydzia] i zobaczę, czy da się go ruszyć po dobroci.

Savil chciała to Savil ma :)
Wiadomo, że częściej korzystasz z prawej manetki obsługującej tylną przerzutkę, a najmniejsza tarcza z przodu jest na góry i inne takie tam "podjeżdżanie pod ściany" :P

No właśnie nie do końca to Savil chciała ;) Poza tym "wiadomo" to osobom, które miały te przerzutki i się znają. A nie osobie z jedną przerzutką w piaście ;) Cztery cyngle? Jeden grip i chwatit, a nie mnóstwo jakichś dźwigienek. Co ja, statek kosmiczny obsługuję? ;)