@Raffi - kontra nie jest hamulcem? Kto Cię tak okłamał?
W S7 torpedo działało u mnie rewelacyjnie. Ile razy ja przyhamowywałem ciutkę za ostro paląc gumę, aby lepiej wejśc w ciasny zakręt... albo co...
Rama nie musi mieć poziomych haków. Możesz po prostu dorzucić/zostawić z tyłu na ramie przerzutkę robiącą jako napinacz łańcucha. Tak miałem w VG3 i działało sprawnie, póki ktoś nie rozpieprzył mi tego przed/na/po Zlocie podczas transportu podciągiem w 2009 roku :> Takoż samo było w CLWB - też działało bardzo dobrze. Zresztą, skoro da się stosować i stosuje napinacze w singlespeedach, to czemu nie przy piaście S7? To jest po prostu kwestia dobrania ilości łańcucha tak, aby było jej wystarczająco dużo podczas jazdy do przodu i wystarczająco mało, aby wystarczyło te 1/2 obrotu korb, aby móc zacząć hamować.
I ja w przeciwieństwie do Raffiego, uznaję torpedo za zdecydowanie lepsze od V-Brake. Ale ja na S7 jeździłem kilka tysięcy kilometrów...
BTW: jakie hamulce montujecie? Jakieś V-brake działajace znakomicie jak jest sucho, czy chociażby tarczowe mechaniczne, co działają praktycznie zawsze?