Ja właśnie zamierzam nabyć przyczepkę (dla 1 sztuki) i bujam się pomiędzy używaną z wyższej półki (chariot/croozer/burley itp) albo nową ze średniej.
Gromanik, wiem że masz porównanie Little Vana z Croozerem, rzuciłbyś parę słów na ten temat? Z góry dziękuję.
Podstawowa różnice pomiędzy Little Vanem a Croozerem to znacznie niżej położony środek ciężkości w Croozerze wynikający z mniejszego prześwitu pod przyczepką, co znacznie poprawia stabilność przyczepki (oczywiście dwuosobowa będzie stabilniejsza od jednoosobowej, bo jest szersza).
To nie był jeszcze graniczny kąt przechyłu Croozera - Little Van już by leżał na boku (2x nam się taka sytuacja zdarzyła - raz na tej ścieżce w Kołobrzegu, gdy morze ją zmyło w innym miejscu i drugi raz na zlocie rowerów poziomych w Opolu, gdy zniosło mnie na lewą stronę drogi i lewe koło przyczepki zaczęło wjeżdżać na pole położone kilkadziesiąt cm wyżej - każda z tych wywrotek miała miejsce przy niewielkiej prędkości i Ani się nic nie stało - za drugim razem nawet jej się podobało).
Druga różnica jest taka, że hamaki do przewozu niemowląt do Little Vana są mocowane na środku zarówno w przyczepce jedno, jak i dwuosobowej, co nie pozwala na jednoczesne wożenie w przyczepce starszego siedzącego dziecka z młodszym leżącym lub dwóch leżących w jednej przyczepce, a w Croozerze można.
Zapraszam do obejrzenia zdjęć nowej przyczepki Ani. Jest aluminiowa, wg producenta waży 14kg, może być zarówno przyczepką rowerową, spacerówką jak i wózkiem do biegania, została wyprodukowana w 2008 r. i kosztowała 350 zł ( 405 z wysyłką kurierem DHL z Kołobrzegu). Jakby ktoś z was byłby zainteresowany, to powinny jeszcze 2 szt. być - nie ma ich na stronie sklepu, więc trzeba pytać przez formularz kontraktowy na stronie sklepu: http://www.sklep.mirpol.net
http://bzaborow.org/galer/pg/show/1505
Od dawna chodzi mi po głowie przyczepka bagażowa, z którą można wejść do sklepu i używać w roli wózka. Gdyby jeszcze zmieściła pakunek 585mm x 545mm x 270mm ważący około 11kg byłaby idealna. Na razie nic takiego nie znalazłem, a zbliżone są bardzodrogie. Zastanawiałem się nad budową klona Carry Freedom Y-frame, albo konwersją przyczepki dziecięcej. Ta, w tej cenie i w wersji spacerowej wygląda atrakcyjnie. Czy można zdjąć z niej część tekstylną i na ramie przymocować sztywny "pokład"?
Z tego, co pamiętam, to powinno dać się zdjąć - wymagałoby to najprawdopodobniej odkręcenia śrub mocujących materiał do ramy oraz być może częściowego rozkręcenia samej ramy (tego drugiego nie jestem pewien, bo nie miałem potrzeby tego robić - czyściłem bez demontażu. Powinno się dać używać dziecięcej jak bagażowej po ew. usztywnieniu dna. Raffi może się eż w tej kwestii wypowiedzieć, bo na ostatniej Masie w dziecięcej przyczepce Leggero woził jakieś graty.