mój ma 18 cali (rama) ale siodło to raczej jak na 23 cale
btw... tak sobie właśnie pomyślałem.... Raffi... a poziom to ile ma cali ?
204cm podzielić na 2,54... 80,3".
Ale to byłą długość pozioma, a Ty pewnie pytasz o co innego. Wielkość ramy liczy się po odległości od końca rury "podsiodłowej" ramy do suportu (choć prawdę mówiąc, to każdy producent liczy inaczej, a w cienkich jest jeszcze inaczej). U mnie ta odległość jest
nie do policzenia bo rama się nie kończy przy siodełku. Można policzyć odległość suport-fotelik. Ta wynosi 81cm. Zatem: 32,3" to wynik dla liczenia typowo "pionowego". Na pionowym rowerze zaś jeździłem na ramie 20'5". To tak dla porównania. Tyle pionowo.
W poziomie natomiast liczy się długość nie suport-fotelik, tylko długość nogi (czyli odległość pomiędzy stawem biodrowym, a punkt na stopie, gdzie jest SPD lub punkt którym naciskamy na pedał, gdy nie jeździmy w SPD). U mnie to około 88cm. Zatem mój poziom ma rozmiar 34,6" w liczeniu "poziomym"
Cieszę się, że mogłem rozwikłać zagadkę. Jeszcze jakieś pytania?
nie mam do dyspozycji iinego dobrego roweru..
moze mi ktos pozyczy swoj na chwile? Tyle ze ja mala jestem to rama do 19:p
Dokładnie, umów się z kimś i pożycz. Najlepiej przyjedź do kogoś na swoim, przejedź się i zaraz wsiądź na swój z powrotem - będziesz miała bezpośrednie porównanie.
Sam bym się zgłosił, ale na moim rowerze byś nie pojechała. W dodatku ja wiem, że mój rower jest krzywy, więc się nie nadaje do porównania.