Rozmawiałem Markiem Troniną (Dyrektor Fundacji Maratonu Warszawskiego) i w luźnej rozmowie zaproponował nam przejazd w czołówce biegaczy i poprosił o lekką pomoc wpierając Maraton Warszawski - w sumie robiąc nic - jadąc tylko z GPS przy zawodnikach.
Widzę tutaj korzyść dla nas poprzez interesującą formę reklamy WMK
Maraton odbywa się od 09:00 do 15:00 dnia 26 września br. wiec podejrzewam, że dobrze by było być około 08:00.
Nie będzie mnie już na starcie o godzinie 09:00 ponieważ sam startuję rowerem zabezpieczając najsłabszych biegaczy o godzinie 08:00 !W czołówce jest 20 biegaczy faworytów - wiec mówimy o 20 rowerzystach posiadających własne kamizelki WMK którzy jechali by wraz czołówką biegaczy.
Jeżeli jednak takowych nie posiadają - wielka szkoda - ale nie jest to warunkiem do spełnienia. Dobrze by jednak było - pokazać się w oku kamery jako rowerzyści z Masy Krytycznej. Zawsze można się w nie zaopatrzyć na masie w piątek
- Sklepik przyjedzie
Każdy z 20 rowerzystów dostałby GPS - którego nr przypisany byłby do konkretnego zawodnika. Rowerzysta jechałby w odległości kilku metrów od biegacza i "pilnowałby go" jednocześnie "wskazując" na satelicie jego położenie na trasie maratonu.
Lider Kenijczyk robi trasę w ciągu trochę ponad 2 godzin - reszta biegaczy nie jest zbytnio z tyłu.
Tak, że mamy zapewniony lans WMK w telewizji na dwie godziny :-)
Z tego co widziałem - kamera jest umieszczona na samochodzie jadąc
bezpośrednio przed Kenijczykiem i obejmuje czołówkę peletonu :-)
Do 12:00 na spokojnie dla nas impreza się kończy.
Trasa przejazdu:
http://www.maratonwarszawski.com/files/trasa_32MW.jpgReasumując - oczekuję zgłoszenia chętnych, rzetelnych ludzi którzy nie zejdą z trasy w czasie biegu i utrzymują średnią 20 km/h nie rozjeżdżając biegaczy oraz im nie wchodząc w drogę.
Uprzedzam, że należy za nich myśleć bo Ci ludzie walczą o najlepszy wyniki i nie zwracają uwagę na rowerzystę :-).
Muszę dać odpowiedź do czwartku włącznie.
Tych którzy się zdeklarują - proszę nie zapominać o WMK w piątek 24.09 br oraz jeżeli się zgłosili do Oli - o zabezpieczeniu przejazdu żydowskiego w sobotę 25.09 br.