ja jako że zaczynam pracę do której będę również zimą pomykał na rowerze mam pytanie, w którym to oszołomie można kupić kominiarki? tylko takie z połączonym wycięciem na oczy ewentualnie drugie na usta, tzw. bandytkę... bo szukałem takowej i jakoś znaleźć nie mogę (na każde oko oddzielnie się u mnie nie sprawdzi bo mam okulary
Ja nie widziałem w oszołomach. Szukałbym tego raczej w sklepach sportowych, zwłaszcza gdy już przestawią się na sprzęt zimowy. Wiele narciarskich ciuchów (w tym rękawiczki, czapki, maski, kominiarki, bielizna, skarpety...) idealnie nadaje się na rower w zimę.
Osobiście polecam mieć kilka zestawów zimowych ciuchów. Tani (marketowy) na jesień i lekka zimę - najlepiej chyba z polaru. I droższy, z goretexu, lavawool lub czegoś takiego na temperatury tak od -10 w dół.
Zestaw tani można mieć po kilka sztuk, bo polar przemaka a przy -3 czasem bywa mokro i wtedy zapasowy komplet rękawiczek i kominiarki na powrót bywa zbawienny. Zestaw drogi wystarczy jeden. -20 nie zdarza się często, a poza tym przy takiej temp na pewno nie zamoczysz rękawiczek lub czapki