w niekrytych sklepach jest opisana jako MTB a w niektórych jako szosa - czy ma to jakieś znaczenie jeśli chodzi o kompatybilność z przerzutką i manetką?
Nie ma absolutnie żadnej róznicy czy kaseta jest MTB czy szosowa. W praktyce można mieszać w obie strony, oby tylko "rzędowość" się zgadzała. Tak samo łańcuchy są w pełni wymienne pomiędzy MTB a szosą.
Jedno o czym warto pamiętać, to że kasety z większą liczbą zębów czasem może nie obsłużyć krótki wózek. Ale akurat Ty idziesz w dokładnie przeciwną stronę, więc problemu na pewno nie będzie.
28-11 jak masz tylko dwa blaty na korbie to dobry wybór. Jakbyś miał 3 blaty, zaryzykowałbym doradzenie 24-11, bo ma jeszcze gęściej stopniowane biegi w górnym zakresie prędkości, a z tego na poziomie korzysta się częściej niż z "dołu". Jak mało jeździsz "powoli" czyli z sakwami, pod górki lub w terenie to też bym się zastanowił nad 24-11.
A może polecicie coś innego w tym przedziale cenowym (do tego muszę kupić trzy łańcuchy, więc droższych rozwiązań raczej mój budżet nie zniesie)
Ten przedział cenowy jest w pełni ok - też na nim jezdżę i to od bardzo dawna. Po prostu nie zauważyłem by poza niższą masą wyższe grupy były jakoś zauważalnie trwalsze, lepsze czy cuś. Są tylko droższe
Sram jest lepsiejszy niż shimano.
Łańcuch sram - ma lepsze spinki (ja jeżdżę na łańcuchach sram odkąd sięgam pamięcią).
Na pewno SRAM jest lepsiejszy o tyle, że właśnie ma spinkę. Przy zdejmowaniu np. do czyszczenia nie trzeba się mordować ze skuwaczem i martwić czy pin na pewno dobrze wejdzie i czy potem podczas jazdy się nie wysunie powodując koniec jazdy. Przy skuwaniu łańcucha do pozioma z 3 łańcuchów spinki też upraszczają zabawę. Kupowałem spinki SRAMa nawet gdy jeździłem na łańcuchach Shimano, zawsze mam ich zapas w domu.
Natomiast różnicy w trwałości łańcuchów SRAM i Shimano z podobnego przedziału cenowego (Alivio vs SRAM 5.0) nie zauważyłem. Jedne i drugie robiły mi podobne przebiegi, podobnie pracowały. Używałem jednych i drugich, w zależności od tego które w danej chwili były tańsze. Z kasetami tak samo.
Są też w pełni ze sobą kompatybilne, tzn można mieszać łańcuchy SRAM z kasetami Shimano i odwrotnie - będzie działać i nie zauwazyłem by były z tym jakiekolwiek problemy.