Warszawa jest piękna i jestem dumny że jestem warszawiakiem.
No nasza Stolica jest coraz piękniejsza z tym się zgodzę -
Niestety jako rodowity warszawiak się z tym nie zgodzę gdyż byłem widziałem inne europejskie miasta i wiem jak miasto moze wyglądać. W Warszawie jest jest jeden wielki chaos począwszy od zagospodarowania przestrzennego, przez architekturę na komunikacji kończąc.
Dlaczego tak się dzieje...Nie wiem Ale mógłbym przytoczyć kilka wzorcowych miast.
1. Wiedeń. wspaniałe miasto o zabytkowej architekturze, niskim ruchu samochodowym w centrum miasta, potężnym terenie zielonym położonym zaledwie 10 minut drogi na rowerze od centrum, siecią dróg i pasów dla rowerów i ....ogródkami wybiegami dla psów.
2. Linz. miasto, które ma potężny teren rekreacyjny położony nad Dunajem praktycznie w samym centrum miasta
3. Paryż. Zabytkowa architektura wspaniale się przenika z architekturą współczesną
4. Kowno. pokazowe wyprowadzenie lub ograniczenie ruchu samochodowego w szeroko rozumianym centrum miasta
Mam jeszcze przykłady tysiąca mniejszych miasteczek ale wiadomo, że w małych miasteczkach jest łatwiej żyć.
@ robertrobret1
Ale przecież wszyscy którzy Ciebie znają z poprzednich Twoich wpisów na tym forum - wiedzą, że zazwyczaj się z innymi ''nie zgadzasz''
A do tego jesteś ciągłym malkontentem...
Że niby próbujesz porównywać Warszawę z Linzem? A do tego takimi ogólnikami - jak to że w Linzu jest jakiś tam ''teren rekreacyjny'' nad Dunajem ...
A co Warszawa ich nie ma?
Parki i to w prawie samym centrum miasta - np. Ujazdowski, zabytkowe ''Łazienki'', czy ''Ogród Saski''...
Są też znaczne obszary leśne - na obrzeżach np. Kampinos, Mazowiecki Park Krajobrazowy, czy nawet ''Las Kabacki'' z "Parkiem Kultury - Powsin'' Że to niby mało? - W tych miejscach też można odpocząć, a i uprawiać wiele sportów...
Warszawa się ciągle rozwija - pięknieje, przeprowadzane są nowe inwestycje, nadal rozrasta się centrum miasta, niedługo będziemy mieli nową nitkę metra, zakończoną obwodnicę, będzie też bulwar nadwiślany...
Zawsze można pisać jak to u nas jest niefajnie i że inne miasta są o wiele ciekawsze i z lepszymi rozwiązaniami - tylko że Warszawa ma swoją tragiczną historię - bo została ''zrównana z ziemią'' i trzeba było ją ''wybudować'' na nowo - podczas gdy wielki Paryż i inne miasta europejskie po wojnie były ''nietknięte''...
Zresztą jak się znowu tak ''nie zgadzasz'' i tak wychwalasz inne miasta - to zawsze możesz się przenieść, do jednego z wyżej wymienionych przed Ciebie miast i zamieszkać np. w ''uroczym'' Linzu, a cóż to za problem
? Przecież europejskie granice są już dawno otwarte
...
P.S. I żeby jeszcze trochę więcej dróg dla rowerów było... No i żeby Warszawiacy wreszcie przejrzeli na oczy, że wcale ''blachosmród'' nie jest najlepszy - do przemieszczania się po mieście, a jest też komunikacja miejska (można by ją tak trochę zmodyfikować!) (z dalej - uważam że) dobroczynnym metrem, no i system rowerów miejskich Veturilo - więc jak najczęściej dobrze jest się przesiąść na rowerek, aby zdrowiej i szybciej było np. przemieszczać się nim w centrum miasta - w godzinach szczytu (zresztą i nie tylko...)
Pozdro - Fionotron.