Mam jeszcze takie pytanie. Zastanawiam sie nad zmianą kół piasty bym włożył novateca pod kasete 9 rzędową campagnolo. Powiedzcie mi co jeszcze bym musiał wymienić. W tej chwili cały osprzęt jest shimano exage.
Ja bym zmienił szprychy przy przeplocie. Pewnie sporo przeszły, a szkoda zaraz mieć problemy z w połowie nowym kołem.
A Exage to miało manetki indeksowane? Jak tak to na pewno manetki. Łańcuch i kasetę (w tym akapicie zakładam, że od razu przesiadasz się na to 9, a nie wymieniasz tylko piastę), a możliwe że i blaty w korbie warto wymienić do nowego łańcucha. Natomiast sama przerzutka to całkiem możliwe, że Ci to 9 obsłuży. Paradoksalnie większy problem możesz mieć z przednią przerzutką, bo łańcuchy na 8 i 9 mają inną szerokość, więc i inna szerokość powinna być w "pantografie". Ale to powinno się dać doregulować, to tylko 0,3 mm.
Jeżeli zaś wymieniasz tylko piastę, a napędu na razie nie ruszasz, to CHYBA będziesz musiał dać podkładkę pod starą kasetę (do kupienia lub dostania w większości sklepów rowerowych).