Czy ktoś z was wie, czy za używanie opon z paskiem odblaskowym jest przewidziana sankcja w postaci mandatu, czy one po prostu mają zostać wycofane ze sprzedaży na terenie Polski?
Nikt ich nie wycofa z obrotu. Zakaz dotyczy jazdy z takimi oponami, a nie obrotu nimi, posiadania, albo używania poza drogami publicznymi.
Mnie dodatkowo zastanawia kwestia obowiązku wyposażenia rowerów w dwa hamulce:
5) § 53 otrzymuje brzmienie:
?§ 53. 1. Rower, wózek rowerowy, powinien być wyposażony:
3) co najmniej w jeden skutecznie działający hamulec; w przypadku pojazdów
wprowadzonych do obrotu od dnia 1 stycznia 2013 r. ? w dwa niezależne skutecznie
działające układy hamulcowe;
Ciekawie będzie jak policja będzie chciała sprawdzić to "wprowadzenie pojazdu do obrotu"... bo nie każdy rower jest wyprodukowany i sprzedawany przez producenta, może być samodzielnie złożony przez użytkownika. Druga sprawa nikt nie ma obowiązku przechowywania dokumentów zakupu roweru.
Kilka ciekawostek z tym związanych jest.
Po pierwsze, jak budujesz własny rower lub składasz, to on nigdy nie był wprowadzony do obrotu. Pierwszy właściciel może nim więc jeździć całkowicie legalnie do kiedy zechce. Drugi właściciel, gdy go kupi (wystawienie na sprzedaż to wprowadzenie do obrotu), musi mieć już dwa hamulce. Mnie to pachnie nierównością wobec prawa.
Po drugie obowiązek udowodnienia winy leży po stronie oskarżającej, więc to nie Ty musisz mieć paragon z datą przed 2013, ale Policja musi Ci pokazać twój paragon z datą po. Już widzę setki spraw sądowych związanych z tym zapisem, a wszystkie przegrane przez Państwo, bo ani sądy, ani Policja zwykle nie mają bladego pojęcia o rowerach
Po trzecie przepis dotyczy też np rowerków biegowych (i nie tylko biegowych) dla dzieci, które na pewno nie stworzą zagrożenia na drodze, a mają jeden hamulec i drugi tam nie jest potrzebny.
IMO powinno się z zapisu skreślić rower, pozostawiając wózek rowerowy.
Chwileczkę, ale dlaczego mają zakazać używania opon z taśmami odblaskowymi? Czym używanie takiej opony grozi? Że nas kierowca szybciej zauważy? Czy może dlatego, ze piszący rozporządzenie ma zły humor (znowu)?
Głównie dlatego, że oni w ministerstwie to na rowerach się nie znają i nie wiedzą pewnie nawet, że coś takiego jest w obrocie. To nie jest nowy zapis, odblaski na oponach były niemile widziane już wcześniej.
Bubli jest więcej w tym rozporządzeniu:
-brak zniesienia durnego ograniczenia montażu przedniego światła na kierownicy do 90 czy 95cm. Większość posiadaczy rowerów MTB z amorami z przodu ma światło za wysoko. A za czołówki to w ogóle ludzi bedą musieli wsadzać na 1000 lat
-większość lampek tylnych ma zintegrowany odblask, a Oni mimo to nakazują mieć oddzielnie i odblask i lampkę tylną. Ja tak mam (bo mam bagażnik), ale ludzie na MTB to mogą mieć problemy.
-art 56 ust 2 mówi o tym, by mieć po jednym odblasku na koło. A jak ktoś chce po trzy na koło to jest kryminalistą? Durnota.
-Tak samo jak ograniczanie koloru odblasków - np biały odblask można mieć z przodu, więc kamizelka mająca białe odblaski do tyłu może zostać uznana za nielegalną. Urocze nie? Z mojego doświadczenia, im więcej odblasków na rowerze, nie ważne jakiego koloru, tym lepiej. Dwa ostatnie rowery miałem z ramami oblepionymi odblaskami w kolorach odpowiednio zielonym i niebieskim i nikt mnie nie pomylił z UFO, słupkami pobocza drogi, radiowozem, albo reklamą. A jeżeli nawet, to tym lepiej dla mnie