IMO jak jednozawias bez wirtualnych osi, czy innych systemów anty-bujakowych to tylko platforma, szczególnie, że chyba w terenie jakoś bardzo intensywnie nie jeździsz (jeśli się mylę to przepraszam .
W terenie nie jeżdżę prawie wcale, bo poziom na teren to tak średnio. Tzn dać się da, ale po co skoro są do tego lepsze rowery?
Niby ludzie chwalą też Manitou Swingery z SPV, jednak nie wyglądasz na ciężką osobę a ciśnienie min. w SPV to 50 PSI, także mógłby być za twardy. To to raczej też odpada.
W SIDzie pompowałem 90/50 psi (pozyt./negat.), więc nie byłoby problemu. A jak zakładałem sakwy to nawet więcej, tak do 110-120 psów
Akurat uszczelki do Foxów (damperów) to koszt <100 zł, nie ma jakiegoś większego problemu z ich dostępnością i z samodzielną wymianą, co w wypadku Epicona nie jest takie oczywiste.
Jeżeli masz kasę to postawiłbym na sprawdzonego Foxa.
Uszczelki tak. Dodaj do uszczelek koszt robocizny (nie mam narzędzi i sam nie zrobię) i wychodzi ze 150zł. Dwa takie przeglądy i można było mieć nowy damper (który spokojnie wytrzymywał 3 lata). Dlatego się nie bawiłem w przeglądy, bo po prostu wychodziło drożej niż zmiana co 3 lata.
Jak dampery podrożeją do ponad 450zł, to pewnie zacznę się bawić, bo będzie się opłacało serwisować ;-)
A używane SIDy?
To ruletka. Albo kupisz dobry i będziesz śmigał 3 lata, albo z zewnątrz będzie wyglądał ok, a później się okaże, że w środku jest łajno i trzeba dorzucić do ceny 100-150zł na reanimację już na wstępie. Pomijam oczywiście te, które już na pierwszy rzut oka są zakatowane i zupełnie niewarte uwagi.
Zresztą, ostatnio to w ogóle nie było SIDów używanych na Alle. W żadnym stanie i cenie.
EDIT:
35 mm skoku miałeś? To kupować 50 to lipa trochę.
Manitou Radium jest w rozmiarze 165 x 38, ale nie mam pojęcia jak to się ugina.
No 50mm to może być za dużo. Musiałbym zmierzyć/policzyć, czy by wahacz nie spotykał się z ramą zanim damperowi skoczy się skok. Poza tym po co byłby mi taki skok? 150mm skoku koła to ma sens w rowerze do FR/DH a nie poziomie.
Być może Ty go sam nie odczuwałeś, ale ono było.
Aha. No to nie odczuwałem. A skoro nie odczuwałem, to nie gra to dla mnie żadnej roli. Mogę być obiektem radości dla ludzi - mam do tego stosunek grawitacyjno-meteorologiczny (wisi mi to i powiewa)
Ale z prędkością się nie zgodzę bo tak jak już pisałem tutaj i to wiesz sam - im mniejsza różnica prędkości między samozłomem a rowerem - tym mniejsza chęć kierowcy tego samozłoma fo wykonywania różnych dziwnych i niebezpiecznych dla nas manewrów. Nawet jak się jedzie poziomką.
Wiem. Tylko, że prędkość aut w mieście regularnie spada. Już teraz zdarza mi się regularnie, że to mnie wkurzają wolno jadące auta, które jadą za wolno by jechać za nimi, a za szybko, by się między nimi przeciskać.
Poza tym gdzie ja sie tym po Warszawie rozpędzę? W większości i tak jadę wolniej niż bym mógł, bo za chwile są światła albo inny korek i się nie opłaca rozpędzać.
Moje SLRątko ważone w lipsu u Pająka miało około 18kg na pusto, bez sakw. Całkiem sporawo...
To dużo. Mój w pełni zawieszony poziom ważył 16,5kg, gdy go wsadziłem kiedyś na wagę (też bez sakw). Teraz pewnie można dodać z 0,5kg brudu
Jakbym wywalił ciężki amor z przodu (golenie i rura sterowa ze stali) i zmienił korbę, można by pewnie zejść o 1,5 kg jeszcze. Kolejne ze 2kg można by oszczędzić na kołach. Ale tego na pewno nigdy nie zrobię. Waga 16,5 jest dla mnie akceptowalna, nawet gdy trzeba z rowerem wejść na 7 piętro z powodu niedziałającej windy.
18kg w aluminiowym rowerze i to w dodatku sztywnym to od cholery. Zainteresuj się co tyle waży, bo to nie jest normalne. 3 kg powinieneś spokojnie móc zejść i to bez wielkich nakładów finansowych. Oczywiście o ile odczuwasz taką potrzebę.
Co do RSa - a nie powinieneś po prostu zakupić ich wówczas na zapas?
Miałem zapas, 2 sztuki w szafie. Problem w tym, że zapas właśnie się kończy. Mam jeszcze jednego RS w szafie, ale jest 155mm, a nie 165. Użyję go, o ile będę miał jak wybić z niego fabryczne tuleje, które ktoś montował metodą "na chama". W każdym razie, każdy zapas kiedyś się skończy. A ja planuję kolejny rower i potrzebuję kupić co najmniej 1 nowy damper.