Ja wczoraj też przejechałem w obie strony w drodze do i z pracy. Trzeba się skupiać, jak zjechać na Wisłostradę w kierunku Centrum, bo pas do skrętu na nią odchodzi razem z pasem do skrętu na Gdańsk. Potem można albo przed estakadami bielańskimi z parkingu technicznego przed estakadami bielańskimi sprowadzić rower po skarpie na ścieżkę (odradzam, bo wysoko i stromo - jak już się przejechało taki kawałek Wisłostradą, to lepiej za estakadami bielańskimi przez zatokę przystankową dostać się na ddr - tu problemem jest już tylko krawężnik, albo dojechać Wisłostrada do Gwiaździstej.
Możliwe, że da się zjechać z mostu pierwszym zjazdem w prawo w kierunku Gdańska i zjechać z niego na ddr i nią przejechać pod mostem, ale nie zdziwiłbym się, gdyby nie tylko brakowało ostatniej warstwy nawierzchni, ale także ścieżka była zamknięta w miejscu przecięcia z nieoddaną przeprawą tramwajowa - z artykułu na stronie ZM wynika, że z ciągłością szlaku wzdłuż Wisły krucho:
http://www.zm.org.pl/?a=most_polnocny-113-otwarcie&img=18 , więc po drodze do pracy sprawdzać nie będę - gdyby komuś się udało, sprawdzić, czy da się czy nie przejechać nadwiślańskim szlakiem rowerowym pod mostem północnym, to proszę o wrzucenie informacji.
W stronę mostu można przejechać ścieżką od Gwiaździstej, na skos pod estakadami bielańskimi i po stronie Wisły aż do wjazdu na zaplecze budowy mostu, gdzie wyjeżdżamy w prawo na jezdnią około 200m przed wjazdem z Wisłostrady na most - wczoraj jechałem jezdnią już przez estakady bielańskie, bo się spodziewałem, że dalej nie będzie już żadnej możliwości zjazdu na jezdnię. Na samym wjeździe na most jest pas awaryjny po prawej (nieco węższy od pasa rowerowego), więc tam, gdzie jedziemy wolno, bo pod górę nie przeszkadzamy kierowcom - oni jadą bardziej po lewej. Wjazd jest krótki, więc dość stromy - spodziewam się, że zimą będzie robił niespodzianki w stylu, że autobus/ciężarówka nie jest w stanie podjechać (podobnie jak na węźle Marsa).
Myśliborska/TMP - oprócz tymczasowego oznakowania na nie oddanej do użytku ścieżce (brak ostatniej warstwy nawierzchni) zwróćcie uwagę na znaki po prawej ukryte za latarnią i sygnalizatorem - a wystarczyło sztycę wbić obok latarni lub nawet trochę przed...
Zdjęcie użytkownika grzcie2083 z forum ZM