Cześć.
O ile dobrze zrozumiałem nowe przepisy to można jeździć po chodniku ale -wolno ,nie jak pirat no i pieszy ma pierwszeństwo.
...
Przekonanie, że rowerzysta, po nowelizacji przepisów, jeśli będzie jechał wolno i ustępował pieszym, zgodnie z prawem może poruszać się po chodniku, okazuje się być dość częste. Przyczyną mogą być zdawkowe informacje, podawane przez media, w pierwszych tygodniach po wprowadzeniu noweli.
Z chodnika lub drogi dla pieszych, rowerzyści mogą korzystać tylko i wyłącznie w
wyjątkowych sytuacjach.
- Gdy opiekujemy się dzieckiem poniżej 10roku życia, które kieruje rowerem.
- Dopuszczalna dozwolona prędkość na drodze, jest wyższa niż 50km/h, ale chodnik musi mieć
[poprawiam się] więcej niż co najmniej 2m
- Są wyjątkowo złe warunki atmosferyczne - śnieg, silny wiatr, ulewa, gołoledź, gęsta mgła
- Gdy pod znakiem "droga dla pieszych", widnieje tabliczka nie dotyczy rowerów
We wszystkich tych przypadkach, jesteśmy zobowiązani zachować szczególną ostrożność i ustępować miejsca pieszym.
@MYSH
Ale masz tych koni więcej prawda?
Dwie osoby z mojej pracy, jedna z rodziny i to w zeszłym tygodniu.
Ja powstrzymam się od podawanie miejsc, ale znam takie cztery, a jedno z nich, jest patrolowane po pisemnych interwencjach, zarówno moich, jak i moich sąsiadów.
@Drex
Ale wież, że przed tunelem jest ograniczenie do 40
A co do samego mostu.
Po wytyczeniu na środku bud-pasa, czyli zwężenia przestrzeni dla samochodów, jeździ się nim o wiele przyjemniej niż przedtem. Samochody jeżdżą tam teraz wolniej, wyprzedają większym łukiem. W sumie to chyba mój ulubiony most do jazdy rowerem i tak jak koledzy już nadmienili, gdy jest tam korek, coraz częściej jestem puszczany z prawej - z lewej raczej tam nie wyprzedzam, a jeśli już to naprawdę bardzo rzadko.