Autor Wątek: Letni LAJT ROWER V25 Nocny, pn-pt, 22:00, pl. Zamkowy  (Przeczytany 208789 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Maćkofff

• Uzależniony od forum ;-)
  • Stojaki.waw.pl
    • Stojaki.waw.pl
Odp: Letni LAJT ROWER V25 Nocny, pn-pt, 22:00, pl. Zamkowy
« Odpowiedź #225 dnia: 09 Paź 2011, 23:31:22 »
Wydaje Ci się ;-) Inaczej wątek LR byłby mało odwiedzany bo byłyby w nim tylko relacje z wyjazdów ;-) A tak to przynajmniej wiadomo o organizacji takiej imprezy dzięki czemu nadal jest szansa na podłapanie nowych uczestników. Jak tylko LR zapowie jakąś ciekawą wycieczkę tematyczną - wybieram się! :)
« Ostatnia zmiana: 09 Paź 2011, 23:32:49 wysłana przez Maćkofff »
___
Pozdrawiam serdecznie!

>   Parkingi rowerowe w Warszawie - Stojaki.waw.pl
>   Mapa stojaków, standardy projektowe, porady nt. bezpiecznego zostawiania roweru.

Offline wildzi

• Zabezpieczenie
  • Z Masą od września 2008. W Zabezpieczeniu od 2011.
« Odpowiedź #226 dnia: 09 Paź 2011, 23:32:30 »
Nocny przejazd Lajt Roweru z 7-8 października, mimo "niesprzyjających warunków", udał się na teren budowy Trasy Mostu Północnego. Dokonaliśmy rozpoznania przebiegu powstających dróg rowerowych, dróg wjazdowych i zjazdowych na jezdnie główne i boczne powstającej trasy. Następnie przez Trasę Toruńską i ul.Modlińską odwiedziliśmy Tarchomin. W drodze powrotnej przejechaliśmy Nadwiślańską Ścieżką Przytodniczą do Mostu Poniatowskiego, a następnie do Ronda Gaulle'a.

Przejechany wystans to około 44 km. Krótko, gdyż w perspektywie była Nocna Masa.
I jestem tatą po raz drugi!

Offline Savil

• Cylon i lasombra
    • http://savil.bikestats.pl/
« Odpowiedź #227 dnia: 10 Paź 2011, 00:13:58 »
O, powiedzcie coś więcej o tych powstających DDRach. Mają ręce i nogi, zapowiadają się jakoś sensownie?

Woydzio

• Gość
« Odpowiedź #228 dnia: 10 Paź 2011, 00:20:41 »
Savil, żyjemy w Polsce...
Woydzio

Offline fionotron

« Odpowiedź #229 dnia: 17 Paź 2011, 12:21:54 »
Śpieszę dodać, że w opisach z naszych przejazdów pominięta została nasza nocna lajtóweczka, która odbyła się we wtorek 20września 2011r. Pewnie, że odbyła się ona dawno i od tego czasu dużo się już zmieniło-było wiele innych przejazdów- ale właśnie one, kształtują naszą rowerową historię na nich się poznajemy i docieramy i dlatego należałoby przynajmniej o niej wspomnieć... Plan plan jej był taki, aby najpierw podjechać do pracy na Głębocką aby się tam spotkać z Wildzim a potem wspólnie obmyślić jakąś traskę...
Dojazd na Głębocką:z Pl. Zamkowego ul Miodową, Kapucyńską, Aleją Solidarności,Gen. Andersa, Muranowską, Międzyparkową,Motem Gdańskim, Starzyńskiego, Rondem Żaba, Św Wincentego-do CH Targówek
Dalej już w pełnym składzie drogą terenową bez nazwy,Malborską,Kondratowicza, parkiem Brudnowskim, Poborzańską, Bolesławicką, Goworowską, drogą osiedlową (tam na krótko zatrzymaliśmy się w sklepie nocnym), Bazyliańską, Wysockiego, Społeczną- (nazwa ta funkcjonowała ,jeszcze przed wojną,a teraz nie ma po niej śladu na żadnym planie), Skrajną, Wybrańska...Tu pożegnaliśmy się z Petro i dalej pojechaliśmy, na Modlińskiej odprowadziliśmy Adbeja, dojechaliśmy do wjazdu i zjazdu na Trasę Toruńską, wjechaliśmy na nadwiślańską ścieżkę, którą zresztą całą przejechaliśmy, brukowaną ścieżką dojechaliśmy do mostu Siekierkowskiego, ścieżką rowerową przy trasie Siekierkowskiej, skręciliśmy w Powsińską, Wiertniczą, którymi jechaliśmy po ulicy- w Starym Wilanowie wjechaliśmy na ścieżkę rowerową przy pomniku Marysieńki w kierunku Centrum dojechaliśmy do skrzyżowania ul. Sobieskiego z al. Wilanowską i al. Rzeczypospolitej w którą skręciliśmy i do Orszady-podjechaliśmy na Ursynów- Kokosową, Nowoursynowską do brukowanej ścieżki rowerowej tuż przy SGGW-dalej  już asfaltowej-do Dolinki Służewieckiej-tam zawróciliśmy i pojechaliśmy w zjechaliśmy z drugiej strony Dolinki na budującą się estakadę- przejechaliśmy ją,dojechaliśmy - do Puławskiej, a na Idzikowskiego rozdzieliliśmy się...
Dobrze mi się jechało z Wildzim- w średnim tempie-najbardziej podobał mi się przejazd ścieżką nadwiślaną-jechałem na tym odcinku już kilka razy a nadal podobają mi się jej zjazdy i podjazdy pokonywane nocą... Podjazd ul. Orszady był jak zawsze nieciekawy nocą, bo trzeba było zwalniać przed ogranicznikami prędkości...
Pozdro Maciek- Wilanowiak

Offline Raffi

« Odpowiedź #230 dnia: 17 Paź 2011, 13:05:42 »
O, powiedzcie coś więcej o tych powstających DDRach. Mają ręce i nogi, zapowiadają się jakoś sensownie?

Projekt był niezły. Jeżeli tylko usunęli niedoróbki im zgłoszone (110 naruszeń skrajni) i nie spieprzą typowych rzeczy w trakcie budowy (krawężniki), to powinna być jedna z lepszych DDRów w mieście.

A jak wyszło w terenie? Podłączam się do pytania, bo TMP jeszcze nie jeździłem.
---
Rafał 'Raffi' Muszczynko

WMK, ZM, MdR, XTR, ABS i inne fajne skróty ;-)

Offline fionotron

« Odpowiedź #231 dnia: 17 Paź 2011, 13:24:09 »
Dystans całkowity tej nocnej lajtóweczki z wtorku 20 września 2011r-.54km

Offline Petro4_

• Grupa Bródnowska
« Odpowiedź #232 dnia: 25 Paź 2011, 00:00:10 »
Dzisiaj o 22 odbędzie się kolejny przejazd Lajt Roweru. Podczas przejazdu odwiedzimy naszego kolegę i Jego nowy projekt...
« Ostatnia zmiana: 25 Paź 2011, 00:03:10 wysłana przez Petro4_ »
Nocna Masa Krytyczna. 2 sobota miesiąca,    godz. 24:00 - nocnamasa.pl

Offline wildzi

• Zabezpieczenie
  • Z Masą od września 2008. W Zabezpieczeniu od 2011.
« Odpowiedź #233 dnia: 12 Lis 2011, 16:40:48 »
W nocy z 10 na 11 listopada odbył się kolejny przejazd Lajt Roweru Nocnego. W sile czterech chłopa pojechaliśmy z Placu Zamkowego na Północ. Przejeżdżając przez Most Grota-Roweckiego na prawy brzeg, udaliśmy się nadwiślańską ścieżką przyrodniczą aż do Mostu Siekierkowskiego. Następnie Wałem Zawadowskim krążyliśmy wokół Jeziora Wilanowskiego i Powsinkowskiego aby ostatecznie odprowadzić jednego z uczestników do Miasteczka Wilanów. Dalsza trasa biegła Al.Rzeczypospolitej, Al. Wilanowską, Marynarską i Żwirki i Wigury gdzie zawitaliśmy do mnie. Pozostałych dwóch uczestników udało się w kierunku Pl.Zamkowego sobie znaną trasą :P .
Mój przejechany dystans to: 56 km.
Zdjęcie: http://img502.imageshack.us/img502/9599/dsc03430pop2.jpg
I jestem tatą po raz drugi!

Drex

• Gość
« Odpowiedź #234 dnia: 12 Lis 2011, 20:51:14 »
W nocy z 10 na 11 listopada odbył się kolejny przejazd Lajt Roweru Nocnego.

Eeee...

Letni LAJT ROWER V25 Nocny, pn-pt, 22:00, pl. Zamkowy  )

Lato się chyba już jakiś czas temu skończyło... O_o
« Ostatnia zmiana: 12 Lis 2011, 20:52:17 wysłana przez Drex »

Offline Savil

• Cylon i lasombra
    • http://savil.bikestats.pl/
« Odpowiedź #235 dnia: 12 Lis 2011, 23:47:50 »
Co ścieżka przyrodnicza ma przyrodniczego poza nazwą? Bo nie znam tamtych okolic, a brzmi ciekawie. Jakieś informacje, atrakcje, zwierzęta blisko? Na rowerze da się skorzystać? [z informacji i atrakcji, nie ze zwierząt ;)]

Drex

• Gość
« Odpowiedź #236 dnia: 13 Lis 2011, 07:04:24 »
Ze "ścieżki przyrodniczej" trzeba korzystać na góralu albo trekkingu lub innym z dość szerokimi oponami, bo na rowerze szosowym się nie da. Sypki piach, kamienie i dziwne podjazdy i zakręty. No, prawie jak jazda w lesie po jakimś dukcie leśnym wyjeżdżonym między drzewami. Nic ciekawego. Nie wiem czy kojarzysz, to jest ta ścieżka, która biegnie koło tego miejsca gdzie mieliśmy ognisko nad Wisłą. ;)

A z przyrodą ma tyle wspólnego, że możesz zobaczyć z bliska śmieci na brzegu w ich naturalnym środowisku. ;)

Offline fionotron

« Odpowiedź #237 dnia: 13 Lis 2011, 11:21:44 »
Cześć!!!! Jedyna i słuszna urokliwa nadwiślańska ścieżka rowerowa po stronie praskiej,  która szczególnie pokonywana w nocy w razem z kilkoma wypróbowanymi znajomymi zawsze wzbudza moje pozytywne-rowerowo doznania...
To właśnie dzięki lajt rowerowi ją poznałem i będę ją jak najczęściej przejeżdżał-Uważam, że jak na warunki dużej aglomeracji miejskiej, jest mocno urozmaicona z nielicznymi podjazdami i zjazdami i bardzo krótkimi zapiaszczonymi odcinkami. Moim zdaniem jednak jest ona dostępna dla większości rowerzystów przemieszczającymi się nie specjalistycznymi rowerami-typowo turystycznymi z nieterenowymi oponami- Możliwe jest nawet przejechanie jej na typowych slickach bez ich zniszczenia- tak jak zrobił to mój Szwagier który jeżdzi na slickach od dłuższego czasu- także na masach i naszych  lajcikach- (nawet w łatwym terenie), czy nasz wspólny znajomy Wildzi-kompan lajtowych przejazdów, który z łatwością pokonał tą terenową ścieżką rowerową szosa...
A co najważniejsze prowadzi ona w dolinie największej nie uregulowanej rzeki europejskiej...Jadąc tą ścieżką wśród typowego i charakterystycznych dla doliny Wisły gęstych i dosyć niskich drzew mieszanych i krzewów np wierzby zawsze mam wrażenie, że jestem dziesiątki kilometrów od miasta...
Można podziwiać same koryto Wisły jak leniwie toczy swoje wody, praktycznie nie zatrzymując się, bo są jej odcinki biegnące tuż przy jej korycie...
Wiosną na początku sezonu można obserwować i podglądać np z lornetką, czy aparatem fotograficznym liczną populację różnych gatunków ciekawych ptaków bytujących w dolinie Królowej naszych rzek...
Polecam tą moim zdaniem urokliwą i łatwodostępną scieżkę rowerową na wspónle przejazdy rodzinne,grupowe czy niezbyt forsowne treningi terenowe...Pozdrawiam.

Drex

• Gość
« Odpowiedź #238 dnia: 13 Lis 2011, 11:42:12 »
Tak, a od czytania tego opisu mozna dostac krajoznawczego orgazmu. xD

Fakt, na szosie da sie toto przejechac. Ale po co? Ani to przyjemne ani wygodne. Raz przejechalem tam na goralu i nie ciagnie mnie. Krzaki i smieci, piesi paletajacy sie miedzy szprychami. Juz lepiej pojechac do lasu Bemowskiego, gdzie na drodze mozna zobaczyc losia, dzika czy sarne... Wszystkie te zwierzeta tam widzialem. :-) A dzika to nawt w ubieglym tygodniu z Ania slyszelismy jak przedzieral sie kolo nas przez zarosla. ;-)

Offline fionotron

« Odpowiedź #239 dnia: 13 Lis 2011, 12:07:30 »
Co do gatunków ptaków bytujących w dolinie wiślanej w obrębie brzegu praskiego to zaobserwowano występowanie: remiza, kwiczoła, dzięcioła zielonego, świstunki. pieżgi, pierwiosnka, szczygła, muchołówki żałobnej,mewy i rybitwy i innych gatunków zwierząt takie jak-łasica i kuna i wędrujące wydry i bobry...Można się na nie natknąć podczas odpoczynku i podziwiania wiślanych krajobrazów w przerwach w pokonywaniu tej urokliwej nadwiślańskiej ścieżki rowerowej...Maciek Wilanowiak