Dzięki wielkie, Raffi!
Rzeczywiście dziś rano zapytałem o wagę tego Magnuma. Zobaczymy co odpiszą.
Nom. Z tym, że ta waga to da tylko zgrubną informację, a nie pewność. Pewność będziesz miał wtedy, jak weźmiesz u-locka, nożyce i sprawdzisz. Ja wiem, że Abus Granit i Kryptonite Evolution (ale Keeper już nie koniecznie) wytrzymują cięcie. Wiem, bo albo próbowałem ciąć sam, albo ktoś próbował ciąć przy mnie.
W klasyfikacje, atesty, czy inne bajki - nie wierzę. Za stary na to jestem ;-)
W sumie też chciałbym zapytać o wymiary - jaki najlepiej wziąć, skoro zamierzam zostawiać rower przed centrami handlowymi, pracą, uczelnią, a wszędzie tam są stojaki dla rowerów, to czy pchać się w największego Krypto Evo 4 LS (10,2 cm X 29,2 cm), czy sobie jakiegoś Krypto mini sprawić, co by nie dźwigać niepotrzebnie?
W ogóle tak z Waszego doświadczenia to lepiej się sprawdzają te większe? A może wręcz przeciwnie - mniejsze dają mniej miejsca złodziejom do manewrowania piłkami?
Jak jeździsz WYŁACZNIE tam, gdzie się mieści mały, to nie ma sensu brać dużego. Tylko, że jeżdżąc po mieście, wcześniej czy później pojedziesz gdzieś, gdzie nie planowałeś, by załatwić jakąś sprawę. A wtedy im większy, tym łatwiej się zapiąć.
Wiem, bo mam kumpla co ma Evo mini. Zadowolony jest, ale jak jedziemy z sakwami na Mazury, to dziwnym przypadkiem używamy mojego Evo LS, a nie jego Evo mini :-)
EDIT: I jeszcze odnosnie zabezpieczania przedniego koła - czym i jak? Bo na drugiego u-locka ani kasy, ani siły mieć nie będę
Najlepiej drugim zabezpieczeniem, może być tańszym. Ale może wystarczy, że zmienisz szybkozamykacz na taki, którego nie da się łatwo otworzyć. W tym dziale znajdziesz wątek z linkami do takich szybkozamykaczy.
Przynajmniej mnie koła jeszcze nie skradziono, a też z reguły go nie zapinam. Tylko po prostu u mnie nie łatwo je wyjąć ;-)