Dzień dobry, witam się pierwszym postem i jednocześnie odgrzewam stary temat, żeby nie mnożyć podobnych wątków.
Poszukuję mianowicie odpowiedzi na proste pytanie, związane właśnie z jazdą po bus pasie. Do rzeczy: jak już tu ustalono, zasadniczo po bus pasie jeździć zgodnie z prawem nie wolno, ale rozumiem, że na odcinkach, które funkcjonują tylko w określonych godzinach - poza tymi godzinami bus pas staje się "normalnym" pasem, po którym wolno jeździć wszystkim uczestnikom ruchu, łącznie z rowerem. Poprawcie mnie proszę jeśli się mylę. Moje banalne jak sądzę pytanie wzięło się z wczorajszej sytuacji w Al. Jerozolimskich, gdzie o godzinie 20 (bus pas obowiązuje tam do 19) jechałam prawym pasem, a dwaj panowie kierowcy autobusów w wyjątkowo nieuprzejmy sposób postanowili mnie przekonać, że mi tym pasem jechać nie wolno, a na moją uwagę, że o tej porze bus pas nie obowiązuje, zwyzywali mnie i zaczęli grozić (że jak ktoś w końcu we mnie przy.....li to się może czegoś nauczę itp.). Dodam, że na pas sąsiadujący z bus pasem nie dało się wjechać, ze względu na szur samochodów jadących o wiele szybciej niż ja.
Kto miał rację (pomijając kwestie językowo-kulturalne)?