No nieźle się trzymają jak na swój wiek, jestem pod wrażeniem
Też byłem, gdy fociłem te rowerki. I wiem, że ten sprzet jeździł, nie to, że ktoś to pod kloszem trzymał i się modlił do tego.
Ja się na osprzęcie specjalnie nie znam, oczywiście i w związku z tym czy istnieje jakiś czytelny spis przerzutek np. od najgorszych do najlepszych dla takiego lajkonika, jak ja?
Ja nie znam takiego rzetelnego. Rzecz jasna masz w necie spis grup Shimano z wymienieniem które są te najtańsze, a które lepsze. Ale tak by było wymienione które roczniki są uznawane za długowieczne, a które były mniej udane, to nigdzie nie widziałem.
Jeszcze w nawiązaniu do tego deore'a LX, skoro jest taki dobry (?), to takie tanie aukcje są warte zastanowienia się nad
Są warte, choć to czy w danym przypadku osprzęt jest zajechany, z luzami i zatartymi łożyskami, czy też jest na tyle dobry, że pojeździ jeszcze 10 lat, niestety przez net nie ocenisz. Ale na pewno taki rower jest lepszym pomysłem niż ten z pierwszego posta w wątku.
Sam jeżdżę na jakiś tanich (zapewne) shimano sis, co pewnie wg. Was nie nadaje się do użytku?
Nadaje się. Tylko trzeba mieć na względzie, że najtańszy osprzęt to siłą rzeczy nieco inna kultura pracy i żywotność. Np zapewne twój SIS (a właściwie: TY. SIS to skrót od Shimano Index System. Więc najdroższy XTR to też SIS!) częściej od mojej przerzutki będzie wymagać regulacji, a piasty smarowania.
Ale to nie znaczy od razu, że na Twoim rowerze nie da się jeździć. Jeżeli CI wystarcza, a jazda sprawia przyjemność, to wcale nie musisz nic zmieniać. Nie iXTeeRy napędzają rowery ;-)
P.S. Czemu nie mogę edytować postów, a co za tym idzie łączyć ich, zamiast pisać 3 różne?
Nie wiem. Sprawdzimy. Na dobry początek dobrze jest zastanowić się, co się chce napisać. Wtedy nie ma potrzeby pisać 3 postów co kilka-kilkanaście minut ;-)