Wszelkie komentarze (te pozytywne i negatywne - z pomysłem na poprawę) mile widziane!
Deszcz spadł solidny, chyba nie mam po co jechać focić autobusy, to se trochę pomarudzę
A co? ;-)
1) Gdybyś wraz z Anią nie wpisał w opisach z GG gdzie będziesz do wczoraj, to by pewnie był problem z konkursem. A tak to trochę niesprawiedliwe, bo szanse na zgadnięcie nie są równe dla wszystkich ;-)
2) Gadałeś jakoś tak bez serca i emocji. Jakbyś relacjonował obrady Sejmowej komisji śledczej, albo nie do końca miał wizję co chcesz powiedzieć.
Pod tym względem zapowiedź była dużo lepsza - były tam jakieś emocje, było tam słychać w Twoim głosie podirytowanie i inne emocje: "Heeej, tu jestem!", "już sobie popatrzyłeś na autobus?" itp... A tym razem głos był monotonny, jakby zmęczony, albo grany z katarynki - ZWŁASZCZA na początku filmu. Później było już CIUT lepiej, ale nie myśl, że dobrze :-P
3) "czy nie ma luzu w korbach" - W korbie raczej nie będziesz miał luzu, oczywiście o ile tą korbę przykręciłeś ;-) Luz możesz mieć za to na łożyskach suportu. A ponieważ wiele osób nie wie co to korba, suport, to fajnie byłoby to dodatkowo pokazać (znaczy, że w Poznaniu byłeś bez roweru). Robisz w końcu film, a nie audycję radiową ;-)
BTW: ile mamy korb w TYPOWYM rowerze? Bo poza wynalazkami typu riksza Skelera czy poziom Gromanika, raczej sprawdzalibyśmy "korbę" niż "korby" ;-)
4) "rower musi być wyposażony w światło przednie białe" - wcale NIE MUSI. Rozporządzenie dopuszcza inne możliwości! Sam sprawdź, jak nie wierzysz. To wszystko jest na stronie Masy
5) Kosztuje około 40zł? Nie wiem co to za lampka przednia, którą pokazywałeś, ale w sklepiku Masowym spokojnie zejdziesz poniżej 40zł za komplet lampek. Tak o połowę niżej.
Lepiej chyba byłoby jednak podać zakres kwot. To 40zł to ani najtaniej, ani najdrożej, ani pośrodku zakresu nie było ;-)
6) "Jeżeli przy jezdni nie ma drogi dla rowerów, jedziemy jezdnią na zasadach ogólnych" - czyli jak jest dopiero za chodnikiem, to mam jechać jezdnią? A jeżeli jest przy drugiej jezdni, to co mam zrobić?
Pytanie pomocnicze byś wiedział, gdzie tkwi Twój błąd: Czym się różni jezdnia od drogi? ;-)
7) Mówiąc o kamizelce warto wspomnieć, że ta poprawa widoczności z boku jest najważniejsza. W Wawie OIDP 72% zderzeń to zderzenia BOCZNE. Do You research people! Mów nie tylko to, co wszyscy już i tak wiedzą. Wychodź poza ogólniki :-)
Dużo fajniej wyszło Ci z tym kaskiem, mogłeś jeszcze tylko dodać o ile cm bliżej przejeżdżają kierowcy i co to były za badania. No i pokazać taki kask dopasowany i niedopasowany - czym się różnią, jak to sprawdzić. Sam powiedziałeś, że to bardzo ważne - to czemu później temat zlałeś ;-)
8 ) "Rower musimy parkować czymś dobrym, np U-lockiem" - jak się parkuje rower U-lockiem? Co to znaczy parkować rower "czymś dobrym"? Ja np lubię cole i parówki i uważam, że są dobre. Powinienem "parkować rower parówkami i colą"?
9) Napis na ekranie: "Po chodniku możemy zawsze jeżeli opiekujemy się dzieckiem do lat 10". Co możemy zawsze? Pytam, bo brzmi to dwuznacznie co najmniej ;-)
A jeżeli opiekujemy się dzieckiem idącym obok nas, to też możemy zawsze? PoRD jest dość precyzyjny w tym zakresie. A ekran na tyle duży, że dałoby radę to napisać poprawnie ;-)
10) Chodnik, po którym można jechać rowerem musi mieć co najmniej 2m, a nie 2,5 - jak powiedziałeś. Prędkość jaka musi być dozwolona na jezdni to nie "co najmniej 60km/h", a "powyżej 50km/h".
11) Dość fajnie idzie Wam natomiast obróbka filmu. Montaż nie jest przekombinowany, tekst na ekranie jest czytelny, w kadrze coś się dzieje w tle, ale nie na tyle by odwracać uwagę, a wstawki filmowe są sensownie dobrane i niezłej jakości.
Tu bym nic nie zmieniał. Choć z drugiej strony - ja się na tym nie znam ;-)
Podsumowując:-Ogólnie jest fajnie. Pomysł jest dobry, technicznie montaż chyba ok. Są natomiast drobne problemy z treścią.
-Masz dużo drobnych ale istotnych błędów merytorycznych. Wyraźnie nie sprawdziłeś w przepisach tego, o czym chciałeś mówić. Sprawdzaj dane, które podajesz! Zawsze.
Takie błędy można wybaczyć w audycji na żywo (choć mi Skeler takie wpadki wypomnia - i dobrze!), gdzie nie masz czasu sprawdzić źródeł i przypomnieć sobie wszystkiego. Ale nie powinny się pojawiać w filmie, który sam robisz, mając kupę czasu na przygotowanie tematu, tekstu, pytań i odpowiedzi.
-Przygotuj sobie tekst wypowiedzi. Układanie tekstu "w locie" podczas mówienia to wyższa szkoła jazdy i nawet zawodowcy (politycy, dziennikarze) jej raczej unikają, o ile tylko mogą. Tymczasem "parkowanie U-lockiem" i "przypinanie U-lockiem" to dwie całkowicie różne czynności. W takich detalach wychodzi właśnie brak przygotowania sobie tekstu i nie panowanie nad własną wypowiedzią ;-)
-Mowa, sposób mówienia - pracuj nad nim. Nie tyle nad dykcją, bo tą masz DUŻO lepszą niż moja. Ale popracuj nad sposobem wypowiadania zdań, akcentowania różnych części swojej wypowiedzi, pauzowania w odpowiednich momentach. Możesz robić bardzo ciekawy podcast, nie rób z niego recytacji książki telefonicznej.