Chcę zacząć wysyłać pisma i chciałem się zapytać jak jest z wysyłaniem pism mailem tj. czy są one "tolerowane"? Czy wysyłając pismo mailem ma ono być w formie normalnego pisma urzędowego ? W jakiej formie urzędy odpowiadają na tego typu korespondencję ?
Z góry dzieki za odpowiedzi
Powinno być wg. mnie, w formie pisma urzędowego. Powinno, ale nie musi.
Urzędnicy są po prostu do takiej formy przyzwyczajeni.
Na pewno powinno być możliwie zwięzłe i klarownie opisujące problem.
Jeśli dotyczy większej ilości postulatów/skarg/próśb, warto je wypunktować/ponumerować
Jeśli pism jest dużo, warto również każdemu z nich, nadać oddzielny numer, aby wiedzieć, na które pismo urząd odpowiada.
Jeśli masz kilka spraw dotyczących oddzielnych lokalizacji, lepiej zawrzeć je w oddzielnych pismach.
Zgodnie z KPA (Kodeksem Postępowania Administracyjnegorzędy) mają obowiązek, rozpatrywać wnioski składane drogą elektroniczną.
Twoje pismo musi zawierać twoje pełne dane tj. imię i nazwisko, ulice, kod pocztowy, miasto. Jeśli tych danych nie podasz (również adresu nie elektronicznego) urząd może takie pismo zignorować.
Wysłanie pisma drogą elektroniczną, nie oznacza wcale, że dostaniesz odpowiedź drogą elektroniczną.
Jeśli nie określisz, w jakiej formie oczekujesz odpowiedzi, przyjdzie ona listem poleconym.
A tu masz archiwum pism, wygenerowanych przez system G.R.O.M.A.N.I.K
,które mogą służyć za wzór.
http://www.legionowo.masa.waw.pl/pisma.htm