Rowerzyści przejechali śladami powstania. Trasa liczyła 20 kilometrów
Masa Powstańcza ruszyła o 17.Tomasz Zieliński
W sobotę po południu na stołecznych ulicach pojawili się rowerzyści, by uczcić rocznicę zrywu w sierpniu 1944 roku. Punktualnie o 17. wyruszyli sprzed Muzeum Powstania Warszawskiego. Razem z tłumem powstańczej masy ruszył specjalny autobus.
- Wystartowaliśmy z Woli. Konferansjer prowadzi uczestników, opowiadając przez mikrofon historie dotyczące Powstania Warszawskiego, istotę Godziny "W" i walk powstańczych w pierwszych dniach sierpnia w ważnych dla zrywu miejscach - relacjonował Tomasz Zieliński, reporter tvnwarszawa.pl, uczestniczący w masie.
Trasa Masy Powstańczej ma długość 20 km. Przewidziano ją na ok. 1,5 do 2 godzin. Przygotowana została na podstawie mapy prezentującej zasięg powstania warszawskiego z 1 sierpnia 1944 r.
- Więc kluczowymi miejscami z tamtego okresu, jakie będziemy mijać będą ówczesne lokalizacje ważnych barykad i okopów oraz tak znane budynki jak Prudential czy PAST-a, a także cmentarze na Powązkach czy Ogród Saski" - opowiadał Jacek Chałupka z Muzeum Powstania Warszawskiego.
Trasa przejazdu
Rowerzyści przejechali trasą:
Przyokopowa - Grzybowska- Towarowa - Żytnia - Młynarska ? Obozowa - Ostroroga -Tatarska - Powązkowska ? Okopowa - Rondo Zgrupowania AK ?Radosław? - Słomińskiego ? Alka Dawidowskiego - Andersa - Muranowska - Konwiktorska ? Sanguszki - Wybrzeże Gdańskie - Grodzka - al. Solidarności - pl. Bankowy - Marszałkowska - Królewska ? Krakowskie Przedmieście ? Nowy Świat - Świętokrzyska ? Kopernika - Tamka - Solec - Ludna - Książęca - Pl. Trzech Krzyży - Al. Ujazdowskie - Chopina - Mokotowska - Pl. Zbawiciela ? Nowowiejska - Plac Politechniki - Nowowiejska? Al. Niepodległości - Chałubińskiego ? Rondo Czterdziestolatka - Al. Jerozolimskie - Pl. Zawiszy - Towarowa ? Rondo Daszyńskiego - Prosta ? Przyokopowa.
Poświęcona godzinie 'W"
- Staramy się w różny sposób przedstawiać historię naszego miasta i jednym z nich jest rowerowy przejazd obok miejsc związanych z powstaniem warszawskim. Pragniemy także w ten alternatywny sposób opowiedzieć o tamtych wydarzeniach - tłumaczył Chałupka.
wiedziałem, że czegoś mi na tej Masie brakowało,
ktoś mnie zamotał i nie dotarłem na Mokotów
EDIT: zródło tvnwarszawa 19:26 Masa powstańcza 2015