Może warto rozdawać ludziom więcej ulotek z zasadami i regulaminem, a nie czekać aż po nie przyjdą?
Rozumiem, że zgłaszasz się do pomocy i zechcesz te ulotki rozdać? Nasze zasoby wolontariuszy nie są z gumy.
Skoro wiadomo było, że policji będzie mniej
Mnie nie było wiadomo, bo Policja się tym faktem nie pochwaliła. Skoro Tobie było wiadomo, to mogłeś się tą wiedzą podzielić ;-)
to czy był postój gdzieś przy ul. Sierakowskiego albo Jagielońskiej? Pytam, gdyż jechałem z tyłu i jak już wjeżdżałem na Targową, to Masa była bardzo rozciągnięta i sądzę, że z tego wynikała część kłopotów przy Dworcu Wileńskim i na Szwedzkiej.
Nie było postoju. To był poważny błąd, że zabezpieczenie zajęło się za bardzo obstawą skrzyżowań bez Policji, a za mało zatrzymaniem czoła, by tył dojechał. To IMO była przyczyna całego bałaganu.
Na pewno wyciągniemy wnioski z tego błędu. A w szczególności wnioski wyciągnę ja - błędy zabezpieczenia, to moje błędy w ich szkoleniu.
Skoro zdzieracie sobie gardła w trakcie przejazdu, to chyba zdajecie sobie sprawę, że nie zawsze Was dobrze słychać. Przez to parę osób na postoju pomiędzy Rondem Żaba a Szwedzką na hasło "Przesunąć się do chodnika" (aby zwolnić lewy pas dla samochodów) weszło na chodnik. Może warto ustalić bardziej "zrozumiałe" komunikaty?
Nie to bym bronił ludzi, którzy na poczekaniu, w zaistniałej sytuacji aut w peletonie, 3 skrzyżowań z różnymi problemami i rozrzucenia peletonu po całej Pradze starali się
zaimprowizować na poczekaniu i bez komunikacji między sobą akcję tak, by sprzątnąć cały ten bajzel. Ale moim zdaniem, to że ktoś wszedł tam na (pusty) chodnik i tam stał, to był zupełny detal w takiej sytuacji.
Komunikaty, te, które ja podawałem, były możliwie proste. "Rowerzyści na prawo". A do kierowców "na lewo". Jeżeli masz pomysł na jeszcze prostsze komunikaty, zamieniam się w słuch ;-)
WKURZONY JESTEM TYLKO NA MASORGANIZATORÓW...przez nich nie mam części zdjęć.wrrrrrr. Czekałem na Żabie. MDM wybaczam. Szkoda. Można było na Żabie pokołować i krócej stać przy kolejnym rondzie. Za dużo zmian trasy, szczególnie na tym etapie.
Skrócenie trasy czoła o ile mi wiadomo było
nieuzgodnione. To pewnie drugi genialny pomysł Policji, po pierwszym, którym był brak postoju przed Wileńskim. Moim zdaniem sprawa wymaga wyjaśnienia. Ale to już temat na spotkanie Przedmasowe.
Skrócenie trasy tyłu peletonu zarządziłem sam - chodziło o to by czoło KRÓCEJ stało przy Starzyńskiego - tył rozjechał się na jakieś 5km przez brak postoju przed Wileńskim i zanim by dociągnął przez niezabezpieczoną Żabę, to by minęło dodatkowe 10-15 minut i groziło kolejnymi nieciekawymi sytuacjami.
A późniejsze zmiany trasy to już w kolejności:-rezygnacja z Zielenieckiej - efekt wypadku z ofiarami w ludziach przy skrzyżowaniu Zamoyskiego/Zieleniecka. Zablokowane były, 2 pasy ruchu z 4. Jechało tamtędy zabezpieczenie goniące czoło, stąd mam z grubsza ogląd co się tam działo.
-skrócenie trasy, rezygnacja z MDM - decyzja Policji, po ustaleniach z nami. Moim zdaniem pochopna, ale Dexter się na nią zgodził, a przejazd to nie czas na kłótnie. Może Dex wiedział coś, o czym nie wiedziałem ja. Wyjaśnimy to sobie na Przedmasówce.
p.s. Jak doskonale widać, wciąż potrzebne są nowe osoby do zabezpieczenia. Powtarza się sytuacja sprzed roku, gdy okazało się, że po prostu brakuje rąk do pomocy. Sytuacja będzie się powtarzać, dopóki nie będzie dość osób w zabezpieczeniu.
Więc zachęcam do zgłaszania się na najbliższym spotkaniu Przedmasowym. Tam też w szczegółach omówimy wszystko co się działo na Masie, więc tam zapraszam wszelkie osoby, które chciały by coś jeszcze powiedzieć o tym co się działo.