Akceptacja tego, że władza korzysta z FB i innych "portali" dobrze pokazuje jak we współczesnym, szybkim, cyfrowym świecie zmieniły się relacje społeczeństwo - władza. Władza ogarnia wszystko - zarówno "ścieżki rowerowe" jak też formy "kontaktu z obywatelami". Po stronie społecznej są rozbite grupki, z których jedna krzyczy, że infrastruktura rowerowa wymaga poprawy a inna - że władze w niewłaściwy sposób informują obywateli o swojej pracy. Takich grupek społecznych, walczących o różne - "swoje" rzeczy, są setki. Drobinki, które nie ogarniają, że ich problem to tylko 1/n problemów grupek im podobnych - dlatego władza może spokojnie udawać, że się ze "stroną społeczną" liczy.
Tak, ja też mam wrażenie, że kłócąc się o to ze
Stormem Kennethem raczej nic nie zyskujemy, a tylko się rozmieniamy na drobne i oddalamy od problemu. To jest temat zastępczy, który zajmuje nam czas, a nie prowadzi ans do żadnej poprawy życia cyklistów w mieście.
Miastu tylko w to graj, byśmy się kłócili między sobą o takie właśnie kwestie nierowerowe
Potem jeszcze tylko podgrzać atmosferkę, dorzucić kilka chwytliwych temacików o aborcji, in vitro, Smoleńsku i mają nas z głowy, bo się sami tu pozagryzamy.
Uważam, że powinniśmy wrócić do tematów rowerowych. Bo to nas przynajmniej dokądś prowadzi.
A w tej konkretnej sprawie rzecz w tym, że prawo zobowiązuje urzędy do prowadzenia Biuletynu Informacji Publicznej. Jest kilka ustaw z tym związanych. Tymczasem urzędnicy najwyraźniej wolą FB gdyż jest to im na rękę - po pierwsze autopromocja, po drugie brak kontroli społecznej i prawnej nad treściami, po trzecie FB do doskonałe narzędzie analizy społecznych nastrojów żeby nie powiedzieć wprost - inwigilacji. Konia z rzędem temu, kto w BIP pokaże mi te materiały, które ZTM publikuje na FB.
Oczywiście pełna racja. Z tym że mając wybór:
1) nie publikują nic
2) publikują na FB
Ja wolę wariant 2. Oczywiście można walczyć by powstał wariant 3 (bo dziś go nie ma i nigdy nie było) - czyli by urząd wszystko publikował też w BIP. Ale to już nie moja walka - mnie interesują rowery.