a co do domyślnej zgody... to jedynie domyślna zgoda obowiązuje na oddawanie organów (a i tak nie zawsze wykorzystywana a raczej rzadko).
nie zmieniajmy dobrze działającego prawa...
pokazanie zdjęć przez autora, pochwalenie się nimi tutaj, umieszczenie celem dowolnym chyba nie powinno być jednoznaczne z przekazaniem praw autorskich osobom, które na swój sposób rozumieją "promocję masy" I nie mówię tu o tym, że One (te osoby) źle promują masę, a jedynie o tym, że zdjęcie pojawiłoby się jako fotka promująca masę w miejscu, które wg autora fotki wcale takim być nie musi...
Bezsprzecznie się z Tobą zgadzam. Wykorzystywanie dzieła (zdjęcia, filmu) bez zgody autora jest karane. Jak będę chciał umieścić zdjęcia i o tym poinformować, to tak zrobię, nie jest to jednak jednoznaczne ze zgodą na wykorzystanie tych zdjęć.
Sprawa zaśmiecania zdjęciami Internetu. Powiem szczerze, że właśnie dlatego ja nie umieszczam zdjęć w necie, bo jest ich za dużo (spokojnie mogę się odnaleźć na zdjęciach bez zbytniego szukania). Ludzie umieszczają po kilkadziesiąt zdjęć poprawnych, kiepskich, świetnych, jednym słowem o różnej jakości, a wystarczyłoby, gdyby każdy wybrał 5-15 zdjęć i zamieścił. Jakby tak było, to byłoby super, ale nie jest i trzeba się pogodzić z faktem, że mamy internetową samowolkę. Koniec i kropka.
Uważam także, że jeśli zdjęcia nie są umieszczane na serwerze masowym, to linki umieszczane na forum nie powinny być przez nikogo usuwane, pod pozorem "kiepskiej jakości zdjęć" czy "zbyt duża ilość zdjęć" ( tutaj kolega Travers byłby każdorazowo usuwany
). Powinna panować pełna dowolność. Jeśli znajdą się w necie zdjęcia z jakiejś masy, na którą pojadę i pofatyguję się na forum żeby sprawdzić fotorelację, to chcę mieć wybór czy chcę obejrzeć wszystko, czy tylko część.
Niech nikt tutaj nie próbuje wprowadzać auto cenzury. Ja osobiście nie czuję się na siłach, żeby oceniać obiektywnie czyjąś pracę i starania i uważam, że nikt z grona organizatorów nie ma takiego prawa, ani odpowiedniej wiedzy w tym zakresie.
Proponuję takie rozwiązanie. Poinformować masowiczów, że można przesyłać zdjęcia 3-5 sztuk e-mailem i zostanie to wrzucone do wspólnej galerii na stronie
www.masa.waw.pl. Zdjęcia będą przyjmowane tylko do godziny 10 rano następnego dnia. Jeśli komuś będzie zależeć, to prześle i powstanie wspólny, ciekawy projekt (
Fotorelacja ? masa widziana oczami Masowiczów). Dlaczego termin taki krótki? Otóż odpowiedź jest banalna. Wiele jest głosów, że strona masy powinna zacząć żyć. Stąd też relacja powinna pojawić się zawsze do godziny 12-stej następnego dnia.
Pozdrawiam
Stanley