Odpowiedź pewnie będzie negatywna. Tu jest nieco problemów prawnych.
Spodziewałem się tego i też niecierpliwie czekam na odpowiedź. Lubię dostawać najpierw jakieś ciekawostki, a potem pokazywać ludziom, że czasem nie do końca piszą prawdę.
Kontrapasa nie można wytyczyć, gdy jest parkowanie przy krawędzi jezdni. Dobrze, że nawet o niego nie prosisz.
jak dla mnie to wytyczanie kontrpasa w Alei Wojska Polskiego jest lekko bez sensu - natężenie ruchu jest zbyt małe. gdyby jeździło więcej aut, można by dać kontrpas przy terenach zielonych i odgrodzić go separatorem i słupkami w kilku miejscach, ale patrząc na tamtejszy ruch samochodowy i rowerowy nie jest to potrzebne.
Nowowiejska z kolei i tak ma małe natężenie ruchu, a rowerzysta dzieliłby pas tylko z tramwajami, a więc segregacja ruchu kontrpasem jest zbędna.
natomiast na Nowogrodzkiej albo spokojnie da się przejechać, albo wszystko stoi, także w sumie omija się stojące auta, a szerokość ulicy nie do końca pozwala na kontrpas.
w sumie teraz wpadłem na pomysł, aby zrobić kontrpas na Mazowieckiej (tzn po stronie wschodniej) odgrodzony separatorem i słupkami w kilku miejscach, ale urzędnicy nie są jeszcze chyba na to gotowi.