to dzięki niemu i jego firmie przesuwacie codziennie myszką kursor na ekranie
Tego przypadkiem nie wynalazł
Xerox?
wpinacie pierdzilion urządzeń w porty USB
To z kolei wynalazł Intel, M$ i kilka innych firm, a nie Apple. Tak przynajmniej twierdzi
Wiki.
W dodatku w PC masz już USB 3.0
Apple wciąż nie wyszedł poza dwójkę. Za to zamontował Thunderbolta (też nie swój wynalazek), do którego są już oba czy wszystkie trzy urządzenia dostępne? Problemy z tym, że nawet te 2-3 urządzenia potrafią nie działać jak należy - przemilczę
a także od dawna nie używacie dyskietek.
CD to chyba jednak też nie była innowacja Apple.
Po prostu PC dłużej zachowały kompatybilność wstecz, co wg mnie wcale nie było takie złe. Wciąż mam w domu stare dyskietki i problem z tym jak z nich odczytać dane. Gdyby nie sieciowy serwer a.d. 2000 na Linuxie to bym miał niemały problem
Natomiast Stevowi bez wątpienia należy się uznanie za geniusz jaki miał w wyciąganiu tych i innych rozwiązań od konkurencji za bezcen, wkładaniu ich do swoich sprzętów i sprzedawaniu jako własny wynalazek. W tym był geniuszem, umiał zobaczyć w śmietniku u konkurencji, że wywala kurę znoszącą złote jaja.
Marketingowe mistrzostwo świata Apple ma u mnie zwłaszcza za ostatni ruch - skuteczne oskarżenie swojego głównego dostawcy podzespołów o kopiowanie rozwiązań ze sprzętu Apple! To tak jakby FSO zaskarżyło Citroena o to, że ten produkuje samochody z silnikami 1,9D łudząco podobnymi do tych z Polonezów (które miały silniki Citroena). Jakim cudem sąd to kupił i chciał w dodatku wydać zakaz nawet obejmujący kraje nad którym nie ma jurysdykcji - nie wiem. Ale fakt, że się to Applowi udało jest po prostu niesamowity i nie do powtórzenia przez inną firmę!