A skąd, według Ciebie, Masa ma brać kasę chociażby na radia (po ok. 700 złotych za sztukę o ile się orientuję)?
Trochę pudło, bo Strabag Masie radiotelefonów nie kupuje. W ogóle nic nam nie kupuje i nie płaci. Obstawiam (nie zajmowałem się tym, więc pewności nie mam), że Strabag sponsorował całe obchody (albo ich część) rocznicy powstania w tym roku.
Czemu Muzeum Powstania zadecydowało się szukać sponsora? To już nie pytanie do Masy, choć kilka powodów mógłbym wymienić w ciemno i z dużym prawdopodobieństwem bym zgadł: kryzys, mniejsze dotacje z miasta... No i oczywiście sama organizacja obchodów, której koszty rosną. A MPW przecież stara się, by co roku obchody były wyjątkowe i lepsze od poprzednich.
Koszty organizacji takich obchodów są niebagatelne - mnóstwo ludzi trzeba zatrudnić, wolontariuszom zapewnić warunki pracy (choćby głupią mineralkę do picia), wynająć firmy dźwiękowe, oświetleniowe, zajmujące się efektami specjalnymi, ochroną, zabezpieczeniem medycznym, sprzątaniem po imprezie. Mnóstwo sprzętu wynająć (nie wiem czy w tym roku był koncert, ale jeżeli to): toalety przenośne, scena, oświetlenie, generatory prądu, barierki... Sama organizacja też wymaga wiele pracy. Koniec końców koszt takich obchodów idzie w setki tysięcy jak nie miliony złotych.
Co do TVN24 i TOK FM - tu, znowu zgaduję, Muzeum pewnie dogadało się z nimi na patronat medialny. Po co patronat i dlaczego akurat z tymi stacjami? To, znowu, pytanie do Muzeum, a nie do nas.