Jeżdżąc po asfalcie pewnie też nie zauważysz różnic między przerzutkami Alivio a XTR
Uwierz, zauważę. Przynajmniej w przerzutkach na pewno, bo tu porównanie pomiędzy Alivio, a XTR mam
trzeba wjechać w teren, żeby przetestować sprzęt jakby nie było górski.
Łańcuch IG90, na temat którego się tak rozpisałem, opisywany był przez Shitmano jako XTR/Dura Ace. Skąd więc założenie, że to sprzęt "jakby nie było górski"?
Aktualnie mam łańcuch XT, miałem niższy model SRAMa i różnica w wadze,
Różnica w wadze ok. Faktycznie IG90 i inne łańcuchy wysokich grup są lżejsze, nierzadko po 100 gram na sztuce oszczedzają na drążonych pinach i innych takich. Zwłaszcza w poziomie, gdzie waga łańcucha jest x3 to jest zauważalne, choć wpływu tych trzystu gram mniej na tempo jazdy nie zauważyłem.
Ale nie ukrywam, że to niższa masa była jednym z głównych powodów, dla których kupiłem aż 6 tych łańcuchów IG90, gdy miałem możliwość
w zmianie biegów pod obciążeniem, w błocie jest wyraźna
Co do zmiany pod obciążeniem w błocie - trudno mi się wypowiedzieć. Nie jeżdżę w błocie, a i biegów pod obciążeniem staram się nie zmieniać. Wierzę na słowo, że jest różnica, choć IMO to nie tylko kwestia łańcucha, ale i reszty napędu.
ten sprzęt nie jest robiony z myślą o pokonywaniu tysięcy kilometrów, wytrzymałości długodystansowej- to nie priorytety w produkcji takiego sprzętu i nie za to się płaci
Zależy co masz na myśli jako "niższe modele". Jeździłem na Sramie PC10 i kogoś bym za ten łańcuch chętnie zamordował, bo zerwanie go na 3 pasie Grota, przy 50km/h za autobusem to była jedna z bardziej traumatycznych rzeczy jakie mi się w życiu przydarzyły. Biegałeś kiedyś po łańcuch na środek mostu, pomiędzy autami jadącymi 60-80km/h?
Nie polecam
Sram PC38 też faktycznie nie powalał niczym, choć i nie był aż tak denny jak 10 i w zasadzie nic złego o nim powiedzieć nie mogę.
A z PC48 (odpowiednik Alivio) to byłem już bardzo zadowolony - zarówno ja, jak i kilku znajomych jeżdżących bardziej w terenie i innym stylem jazdy. To właśnie do łańcuchów klasy PC48 i Alivio porównuję tego IG90 pisząc, że pewnie więcej niż one nie przejedzie. Ale i nie przejedzie mniej, więc chyba się Shimano udało stworzyć lekki i wytrzymały łańcuch. Szkoda, że już go nie robią