ja tam jestem ciekaw kiedy w końcu niektórzy zrozumieją, że publikacja zdjęć osób, które nie uczestniczą w przejeździe i łamią przepisy jest nielegalna jeśli nie ma zgody danych osób. powtarzałem to wiele razy z przykładami ustawy, a niektórzy nadal ciągną swoje.
a zdjęcia z autami można publikować - nie można jeśli jest na nich np ich właściciel. nie trzeba nawet zasłaniać tablic rejestracyjnych, bo nie jest to dana osobowa.
Odnośnie publikacji zdjęć osób postronnych, to wszystko zależy od tego w jakim kontekście one tam występują ( w tym i sposób zachowania się ).
Jeśli są częścią większej całości, albo spontanicznie pokazują swoją aprobatę to generalnie jest O.K.
Odnośnie publikacji wizerunku samochodu bez zakrywania tablic rejestracyjnych, to obawiam się, że można było by to w niektórych sytuacjach podciągnąć pod naruszenie dóbr osobistych.
Wystarczy, że ktoś powie, że jego samochód został rozpoznany na zdjęciu przez znajomych, tym samym jego osoba może zostać z tym zdjęciem powiązana, itd.
Generalnie, to zgodnie z art. 24 KC (
in primo) wystarczy że ktoś powie jedynie że taka publikacja jedynie zagraża rozpoznaniem jego samochodu, w tym jego osoby przez jego znajomych, i wtedy będziesz musiał zakryć tablicę.