Raffi, myślisz, że ktoś to przeczyta? xD
Ja to własnie przeczytałem
Jak widzisz Drexie, moje długaśne eseje jednak mają swoich czytelników ;-)
Tak samo ze złymi projektami. Jak np. na rondzie Starzyńskiego. Zjeżdżając z mostu gdańskiego po prawej stronie. Wszyscy namiętnie tam paradują DDRką Chodnik poprowadzony jest kawałek z boku.
Tak, jest. Ale jest tam za wąsko. Postulowaliśmy likwidację zatoki autobusowej, która z miejsca dałaby pieszym bonusowe 3,5m, ale zdm się nie zgodził, bo "bezpieczeństwo i korki". No i piesi się miejscami nie mieszczą na przystanku. Trudno mieć do nich pretensje.
Tak samo jak o to, że nie łażą kawał drogi naokoło do przejścia przez Jagiellońską. Postulowaliśmy by zbudować chodnik obok tej ścieżki, co idzie najkrótszą drogą, ale "niedasie".
Zresztą do niedawna to strach było do tego przejazdu przez Jagiellońską jeździć. To było jedno z najbardziej niebezpiecznych miejsc w Warszawie, potrącili tam Pimpfa. Z premedytacją jeżdżę tam wyłącznie jezdnią, bo jazda ścieżką była zagrożeniem dla życia! Plus oczywiście wnioskowałem do ZDM o zmiany.
Teraz nieco zwęzili wjazdy i nie da się już omijać lub wyprzedzać na przejeździe rowerowym i pasach. Jeszcze jak poprawią warunki pieszym, by nie włazili pod koła i dociągną DDR okrążającą rondo do samej Jagiellońskiej, to się zastanowię, czy nie zmienić przyzwyczajeń i nie zacząć jeździć zgodnie z prawem
Ja także chodzę czasami po ścieżkach. Każdemu na pewno się to zdarzyło. Ale jeśli mam chodnik i obok ścieżkę to na pewno pójdę chodnikiem Jeśli nie ma chodnika no to już siła wyższa.
Dokładnie o to chodzi. Wszystko należy robić z głową.
Ok, co innego, kiedy warunki zmuszają. Też usprawiedliwiam wtedy, byle ostrożnie i pamiętając kto ma pierwszeństwo.
No cóż, przypomnę, że wyszliśmy od tego iż piesi "powinni się spalić ze wstydu", albo że są (cytując) "prehistorycznie ograniczeni". Ja tylko stwierdziłem, że to zbyt daleko idące sformułowania
Co nie znaczy, że chciałbym, by piesi traktowali DDR jak chodniki. Chciałbym by traktowali DDR tak jak ja traktuję chodniki jadąc rowerem.