Uważasz, że to jest ich wina?
Uważam, że to wina tego zgniłego kompromisu, przez który to coś powstało. Nie wiem na ile był to pomysł ruchów miejskich, a na ile kogoś z miasta. Ale IMO - lepiej by było, gdyby nie powstało tam dla rowerzystów absolutnie nic, gdyby ulicę zostawić po staremu jeszcze rok czy dwa, nie dotykać tematu aż klimat do rozmów będzie lepszy i nie trzeba będzie iść na kompromisy aż tak utrudniające życie.
Powtórzę - to nie był błąd taktyczny, bo pewnie nikt z ruchów miejskich się pod tym nie podpisał. To był błąd w strategii ruchów miejskich. W wybraniu celu, który najwyraźniej jeszcze teraz był dla nich nie do osiągnięcia. W wybraniu czasu, gdy jeszcze było za wcześnie by Targową sensownie przewalczyć. Albo w wybraniu złej strategii osiągnięcia celu. Coś poszło źle i warto dowiedzieć się co.
Społeczny projekt Targowej wyglądał sensownie
Społeczny projekt był dość sensowny, kibicowałem mu. Nie jest to pewnie najlepsze, co mogłoby się zdarzyć na Targowej, ale to był duży krok we właściwym kierunku. Nie w pierwotnym projekcie tkwi problem.
Problem w tym, że gdzieś po drodze projekt stał się tym czymś, co sensowne absolutnie nie jest i do czego pewnie nikt się teraz nie przyzna. A nie stałby się tym, gdyby nie nagłośnienie tematu i próby zmian.
Nie zrozum mnie źle - ruchy miejskie robią kawał dobrej roboty, niejedno jeszcze w tym mieście zmienią na lepsze. Na pewno miały też najlepsze chęci wchodząc w temat. Natomiast tutaj ewidentnie przegrały bitwę. I warto z tej przegranej wyciągnąć właściwe wnioski na przyszłość, bo jak się nie będą uczyć na błędach (my też możemy z tego wiele wyciągnąć), to takich Targowych będzie więcej i więcej
Wojciechowicz coś tam poobiecywał, a zrobili jak zwykle.
Skoro to robota Wojciechowicza, to co właściwie chcesz od Galasa?
Jestem w stanie uwierzyć, że to Wojciechowicz spieprzył - co więcej, nie byłaby to pierwsza taka inwestycja "naznaczona" jego obecnością w ratuszu.
Pytanie tylko, czy zgadujesz, czy wiesz? Naprawdę dobrze byłoby ustalić, jakie nazwisko ma problem Targowej.
Z informacji na fb Targowa dla ludzi wynika, że nikt się z nimi nie konsultował, bo też pytali o projekt (https://www.facebook.com/targowadlaludzi/posts/936555873038058).
BTW ja chyba powysyłam zapytania jak mam w ogóle tamtędy jeździć i jak się teleportować przez chodniki i na skrzyżowaniach. Nie mam pomysłu, więc jeżdżę jezdnią albo Jagiellońską.
Targowa IMO jest dalej tematem do wygrania. Tylko trzeba to zrobić inaczej niż do tej pory.