Jak
podaje TVN, wycofana zostanie zgoda na Masę
28 lutego. Zatem nie ma sie czego obawiać
.
Tak sobie myślę, że jeżeli ktokolwiek z Urzędu Miasta naprawdę chcę odwoływać zgodę na WMK, to komuś tam piątej klepki brakuje. Przecież przejazd jedzie jako kolumna właśnie po to, żeby ograniczyć negatywny wpływ na resztę ruchu drogowego i zapewnić płynność i szybkość przejazdu. Czyli w celu "poprawienia ruchu" ktoś ma zamiar usunąć rozwiązanie, które działa pozytywnie na ruch. Pogratulować toku rozumowania!
W najgorszym przypadku przypominam, że Miasto może jedynie nie wydać zgody na zorganizowany przejazd*. Nie może natomiast zakazać zupełnie przypadkowego jeżdżenia dużej liczby rowerzystów po centrum, z którym to jeżdżeniem organizatorzy WMK nie będą mieli nic wspólnego, a które będzie się odbywało zgodnie ze zwykłymi przepisami ruchu drogowego. Tzw. "rozjazd gwiaździsty" lub "nieoficjalna godzina dla roweru". Rozwiązanie to zostało sprawdzone w praktyce w kwietniu 2013 na dużo większej liczbie rowerzystów. Z wiadomymi skutkami dla ruchu w tej okolicy.
Na masowy wieczór mam już w planach co innego i nie miałem zamiaru się pojawiać, ale jeżeli zgoda faktycznie zostanie odwołana, to jako osoba nie będąca organizatorem WMK zapraszam maksymalnie 13 osób na 27 lutego o godz. 18:00 na Plac Zamkowy w celu pojeżdżenia sobie po wcześniej nieustalonej trasie. Zaproszenie ograniczone jest do osób z WMK, NMK, nNMK, GDR lub Forum WMK oraz ich bezpośrednich znajomych, które potrafią poruszać się rowerem po jezdni. Bardzo proszę o
NIE zgłaszanie się do mnie w żaden sposób przed spotkaniem.
____
* Dla precyzji: zdanie to należy rozpatrywać w kontekście zdania następnego, jako zabieg językowy, w którym określenie "zorganizowany" jest przeciwstawne opisowi ze zdania drugiego. Osoby zainteresowane prawnymi szczegółami odsyłam do
Ustawy prawo o zgromadzeniach.