co to jest system Crank Brothers? Czy można do niego stosować buty SPD?
Po prostu konkurencyjny system do SPD. Co do butów to nie wiem, nigdy nie widziałem bloku do Cranków na żywo. Ale OIMW nie są kompatybilne z Shimano.
piszecie że pedały to już od 80 PLN można kupić. Czy taki model SHIMANO PD-M520 to wystarczy na dojazdy do pracy (20 km w jedną stronę dziennie) czy może warto by kupić coś droższego w myśl zasady że jak coś jest tanie to zapewne jest do d.....
Spokojnie, połowa ludzi w Polsce co ma SPD, śmiga na 520-stkach. To dobre pedały. U mnie np są w rowerze od 3 lat. A codziennie dojeżdżam do pracy/szkoły. Piachu, soli i błota też się już najadły nieraz.
czy używał ktoś SPD z platformami tak by można sobie czasami w klapkach do sklepu pojechać, jak to się sprawuje, ewentualnie znalazłem za 20-30 PLN nakładki na pedały SPD - może to lepsze?
Nie kupowałem ani 1 ani 2, bo wtedy masz z jednej strony platformę, a z drugiej SPD. 2x mniej możliwości wpięcia, za każdym razem trzeba dbać o to by pedał był właściwą stroną. Przy czym problem konieczności dbania o właściwą stronę pedała będziesz miał i w przypadku wpinania się w blok SPD i chęci jazdy na platformach w klasycznym obuwiu. To wrzód na tyłku.
Jak mi przychodzi podjechać awaryjnie kilkaset metrów, czy kilka km bez SPD, to daję radę i na 520 jechać. Tylko po prostu wtedy nie szaleje.
koszty obuwia. W jakim przedziale cenowym szukać?
Tu różnie ludzie doradzają. Ja mam buty Speca za około 250zł i trzymają się czwarty rok. Kupiłem, takie, bo mi pasowała ich sztywność podeszwy (dość sztywne) i to, że jeszcze dawało się w nich normalnie chodzić. Nie narzekam na ten wybór.
Nie wiem jak trzymają najtańsze Shimano za około 160zł, ale jeżeli ok i chcesz mieć miękką (normalną) podeszwę nadającą się także do chodzenia po szkole/pracy to ja bym od takich butów zaczął.
Generalnie buty im droższe, tym najczęściej bardziej sztywne - czyli lepiej przenoszące energię pedałowania na pedał. Niestety im but sztywniejszy, tym gorzej się w nim chodzi.