Raffi: ja to wiem, że w cywilizowanych krajach takie strefy Tempo30 wprowadza się na uliczkach typu Nowogrodzka, Nowowiejska itd. Ale tak jest w cywilizowanych krajach a my żyjemy w BRoP a tu wszystko jest możliwe.
Ostatnio postawili mi fotopstryka na wjeździe do wAw (na granicy między Mysiadłem a wAw), w miejscu w którym niby jest przejście dla pieszych ale dookoła są nieużytki, komisy samochodowe, stacja benzynowa i salon samochodowy i do którego dojeżdża się Puławską (2x3pasy z przedziałkiem) jadąc 70km/h przez Mysiadło a od granicy z wAw jest ciągle ta sama 2x3pasy z przedziałkiem i 50km/h. Jest to jawne wyciąganie ręki po kasę a nie poprawa bezpieczeństwa. Poprawa bezpieczeństwa to by była wtedy, gdyby postawili zamiast fotopstryka kładkę nad ulicą i potrójnego fotopstryka z opcją czerwone światło i jazda poboczem oraz pasem dla prawoskrętów na wprost na skrzyżowaniu Puławskiej z Karczunkowską/Karmazynową.
Sam zauważam
średnią prędkość przemieszczania się po wAw w godzinach szczytu na poziomie 33km/h a Żona ma prędkość średnią coś koło 15km/h (Piaseczno => Mokotów ~15km, czas jazdy 1H) co nie zmienia sytuacji, że po 2100 na pustej Nowowiejskiej, Wilczej i okolicy można spokojnie sobie jechać 50km/h nie stwarzając zagrożenia.
Drugi przykład to fotopstryk przed Tunelem na Wisłostradzie: większość Wisłostrady ma rozsądne ograniczenie do 70~80km/h, tylko ten tunel ma 50km/h, mimo, ze jak pokazuje doświadczenie 80km/h jest tam zupełnie bezpieczną prędkością. A dlaczego w tunelu jest 50km/h i nic nie można zmienić ??, Wiecie dlaczego ??
Fotopstryk jest tam tylko do zarabiania pieniędzy a nie do poprawy bezpieczeństwa.
Problemem nie jest ten, który jedzie uważnie 50km/h tylko ten co zapier.... 100km/h. A proponowane rozwiązanie dotknie tych, którzy jeżdżą 50km/h, bo ci co zapier.... 100km/h i tak będą zapier.... .
A co do mieszkania na zadupiu: wiesz Raffi: za jakieś 15lat, jak moich Terrorystów uda mi się wyrzucić z domu i nie będę już potrzebował dla nich 2 pokoi, to się wtedy zastanowię. Jak na razie budowa domu na Zadupiu wychodzi taniej niż kupno mieszkania w wAw, o satysfakcjonującej powierzchni.
Raffi: ty jeszcze nie masz Terrorystów, (zrób sobie, co ma być Ci lepiej), to zobaczysz. Tak oczywiście, można małym samochodem podróżować - zdarzyło mi się jechać moim starym Twingo na rejs po Mazurach w 3 osoby dorosłe i Terrorysta lat 3miesiące, ale późniejszy wyjazd Xiężniczką w 2 dorosłe i 2 Terrorysty był wygodniejszy.
A zakupy (nawiązując do Kultowego): spróbuj zapakować paczkę pieluch 72szt. + słoiczki z żarciem do sakwy. Oczywiście Gromanik wielokrotnie udowadniał, że się da, ale są łatwiejsze sposoby spędzania wolnego czasu.