Mam tylko jedno "ale" co do tego materiału... Facet najpierw dziurawi oponę śrubokrętem (4:05), a dopiero potem wkręca wkręty. Czy ktoś z tutaj obecnych może potwierdzić lub rozwiać moje obawy, że wkręcanie się w taką gotową dziurkę, a nie w nienaruszoną gumę, może spowodować łatwe wypadanie/wbijanie wkrętów w dętkę?
Dętkę szlag trafi niezależnie od tego czy zrobisz dziurkę najpierw, czy tylko wkręt wkręcisz w gumę. Łby śrub i tak będą niszczyły dętkę, dlatego niektórzy zalepiają je pianką lub silikonem.
Natomiast bez robienia dziurki jest o wiele trudniej wkręt w oponę precyzyjnie wkręcić. Pamiętaj, że opona ma oplot (często stalowy), który ma chronić przed przebijaniem opony. Wkręcanie w taki oplot wkręta bez zrobienia wcześniej dziurki znacznie utrudnia i wydłuża robotę.
Inna sprawa, że kto by tam robił takie opony, skoro można kupić gotowe? 10-15 lat temu, jak nie było opon z kolcami i trzeba je było ściągać z Niemiec płacąc koszmarne pieniądze, to może miało to sens. Ale teraz?
Cóż... Pisząc to co napisałem założyłem, że przed napisaniem komentarza ktoś zapozna się z tym filmem. No dobra, mój błąd - założenie, że komukolwiek mogło chcieć się oglądać dziesięciominutowy amatorski film mogło nie być w 100% poprawne
Przepraszam, jeśli uważasz to za spam - nie było to moim zamiarem.
Problem wżerania się łba śruby w dętkę jest dla mnie truizmem - dlatego o nim nie wspomniałem
Z tego, że bez wcześniejszego zrobienia dziurki jest trudniej, też zdaję sobie sprawę. Ale za to ma się większą pewność, że wkręt "trzyma się" w oponie tak mocno, jak to tylko możliwe - dobrze kombinuję?
"Inna sprawa, że kto by tam robił takie opony, skoro można kupić gotowe?" Kto? Hmm... taki niezamożny student bez własnego źródła przychodu - może być?
(sorry. swój budżet rowerowy na ten rok właściwie już wyczerpałem )Dwa stare kapcie 28" mam. Zaplanowałem, że w każdy wkręcę ok. 320 wkrętów. Gdziekolwiek bym nie kupował, powinienem zmieścić się w 50 zł za 640 wkrętów. Za ochronę dętki spróbuję użyć jakiejś innej, starej dętki i/lub sugerowanego przez ciebie silikonu. Albo to rozwiązanie posłuży mi do końca zimy, albo będę wiedział, co dodać do planowanych wydatków na przyszły rok. Albo jedno i drugie.
Jeżeli ktoś mi może wskazać miejsce, gdzie można kupić dwie opony 28" z podobną ilością kolców za podobną sumę - chętnie skorzystam.
Pozdrawiam