Autor Wątek: Rower trekking za 2000 - 2300  (Przeczytany 98947 razy)

Offline pimpf

• Stały uczestnik
  • .:każdy dźwiga swoje brzemię:.
    • ~to~se~ je~pimpf~
Odp: Rower trekking za 2000 - 2300
« Odpowiedź #135 dnia: 02 Kwi 2010, 21:43:38 »
rozumiem.
linki puszczone tak jak w meridach... - woda na jezdni->kła podają wodę na ramę (mimo błotników)-> linki i pancerze do wymiany. jak dla mnie odpada

Offline Raffi

• Uzależniony od forum ;-)
« Odpowiedź #136 dnia: 05 Kwi 2010, 21:11:09 »
Z tej trojki brałbym Wheelera. Rama mi się najbardziej podoba. Linki górą, stery a-head. Dobrze pamiętam, że miał też uszczelniane piasty ten 6.3?

A Meridy mają pancerze dołem i nieuszczelniane piasty. Czyli rama nędzna, koła slabe. Reszt nawet nie sprawdzam, bo ważność leci tak: rama, długo nic, koła, długo nic, reszta (napęd, hamulce i duperele).
---
Rafał 'Raffi' Muszczynko

WMK, ZM, MdR, XTR, ABS i inne fajne skróty ;-)

Offline Drottnar

• Stały uczestnik
« Odpowiedź #137 dnia: 05 Kwi 2010, 22:46:22 »
No i Wheeler miał być, ale... wiecie co. Przejrzałem więc jeszcze raz wszystkie komentarze odnośnie poszczególnych rowerów i wybrałem taki, co do którego było najmniej uwag, a mnie się podobał. W efekcie zamówiłem Kellys Neos z zeszłego roku. W tym tygodniu powinien do mnie przywędrować.

Offline pimpf

• Stały uczestnik
    • ~to~se~ je~pimpf~
« Odpowiedź #138 dnia: 06 Kwi 2010, 06:34:30 »
wybrałem taki, (...) się podobał.
i kolejny raz okazuje się że rower ma być ładny a potem dopiero ma mieć ramę, piasty, linki, uszczelnienia... :D
i może dobrze bo przecież nie tylko nogi, tyłek a i oczy mają być szczęśliwe z posiadania roweru :)

Offline Drottnar

• Stały uczestnik
« Odpowiedź #139 dnia: 06 Kwi 2010, 07:55:33 »
I kolejny raz ktoś nie czyta całości tylko wyrywa z kontekstu fragment krzywdzący dla autora ;)

Przejrzałem więc jeszcze raz wszystkie komentarze odnośnie poszczególnych rowerów i wybrałem taki, co do którego było najmniej uwag

I żeby nie być gołosłownym:
Cytat: Raffi
Cytat: Drottnar w 24 Mar 2010, 21:42:37
Kelly's Neos http://www.czescirowerowe.com.pl/p,pl,1197,neos+2009.html

Linki górą, A-head, mocowania pod tarczę. Ramka całkiem niezła. Jedną małą wadę widzę, że dwóch koszyków na bidon nie zamontujesz. Ale mało kto je montuje, można chyba pominąć. Plusik za oponki Schwalbe, które lubie. Z resztą ogólnie osprzęt nie jest zły. Jedna wada, to nieuszczelnione piasty. Ale za 1600zł idzie to przeboleć. IMO ten rower to bardzo rozsądna propozycja, jeżeli chcesz mieć dobrą ramę i nie chcesz wymieniać niczego (poza piastami) przez kilka najbliższych lat.

Offline pimpf

• Stały uczestnik
    • ~to~se~ je~pimpf~
« Odpowiedź #140 dnia: 06 Kwi 2010, 08:26:04 »
I kolejny raz ktoś nie czyta całości tylko wyrywa z kontekstu fragment krzywdzący dla autora ;)
i kolejny raz ktoś nadinterpretował słowo napisane wcześniej...

wybrałem taki, co do którego było najmniej uwag, a mnie się podobał.

wcale tego wyboru nie uważam za zły a jedynie zauważam, że kolejny raz okazało się, że również OKO ma znaczenie przy wyborze roweru

Offline Drottnar

• Stały uczestnik
« Odpowiedź #141 dnia: 06 Kwi 2010, 08:29:02 »
również OKO ma znaczenie przy wyborze roweru
Oko ma świadomość :)

Żeby nie było niedomówień - ta ikonka ;) była tam celowo - nie poczułem się urażony ani nic z tych rzeczy. Po prostu chciałem dla potomnych wyjaśnić, że mój wybór nie był oparty jedynie na guście.

Offline pimpf

• Stały uczestnik
    • ~to~se~ je~pimpf~
« Odpowiedź #142 dnia: 06 Kwi 2010, 08:33:40 »
Po prostu chciałem dla potomnych wyjaśnić, że mój wybór nie był oparty jedynie na guście.
zakładanie wątku, pisanie tam przez >100 postów to raczej nie świadczy o "ocznym" wybieraniu roweru.

PS. czekamy na relację z pierwszej jazdy :)

Drex

• Gość
« Odpowiedź #143 dnia: 06 Kwi 2010, 10:00:15 »
zakładanie wątku, pisanie tam przez >100 postów
Jak na razie to jest najdłuższy wątek forum. Ma już ponad 140 postów. :P Myślę, że po takiej dyskusji wybór nie może być zły. :D

Offline Drottnar

• Stały uczestnik
« Odpowiedź #144 dnia: 06 Kwi 2010, 10:05:21 »
Tylko coś się w nim posty nie zliczają i u mnie nadal widnieje "wiadomości: 0" :D

Administrator Comment Teraz powinno już zliczać. :)
« Ostatnia zmiana: 06 Kwi 2010, 10:13:08 wysłana przez Drex »

Offline pimpf

• Stały uczestnik
    • ~to~se~ je~pimpf~
« Odpowiedź #145 dnia: 06 Kwi 2010, 10:27:30 »
Admin czuwa ;)

Offline Drottnar

• Stały uczestnik
« Odpowiedź #146 dnia: 06 Kwi 2010, 10:33:05 »
o, błyskawiczna reakcja :)

Offline Raffi

« Odpowiedź #147 dnia: 06 Kwi 2010, 21:12:06 »
zakładanie wątku, pisanie tam przez >100 postów to raczej nie świadczy o "ocznym" wybieraniu roweru.

Raczej o tym, że sprzętowcy i marketingowcy z różnych firm stają na głowie, by klient nie był w stanie bez pomocy sztabu ludzi i wróżbity porównać łatwo roweru jednej firmy z innym rowerem w podobnej cenie - czy to tej samej firmy, czy konkurencji ;-)

A coś o tym wiem. Właśnie skrobię artykuł, w którym porównuję trekingi i mieszczuchy. Niby tylko 29 ich będzie z każdego typu, co stanowi niewielki wycinek, ale za to konieczna jest interpretacja danych, napisanie co w danym rowerze jest powyżej lub poniżej średniej.

Dziś zrobiłem pierwsze 10 z najniższego przedziału cenowego trekingów i MAM DOŚĆ. Łatwo idzie porównać TYLKO te za 500-800zł, bo w nich wiadomo, że wszystko jest shitowe, więc różnią się jedną lub dwoma rzeczami i ceną. Łatwo to ogarnąć (i pewnie dlatego niewiele rowerów w tych cenach). A później, w okolicy od 1000zł w górę, to już jedni dadzą lepszą ramę, inni dynamo w piaście, inny producent dorzuci amortyzator, a jeszcze inni lepszy suport lub przerzutkę. No i weź tu teraz przelicz, co jest lepsze od średniej i gdzie ta średnia jest ;-)

Do tego na stronie producenta/dystrybutora najczęściej info jest niekompletne, ogólnikowe i dalece niewystarczające. Do tego czasem niezgodne z tym co na zdjęciu. Kontrolując to więc człowiek zagląda na strony serwisów i sklepów internetowych - a tam z kolei opisy na temat jednego modelu potrafią się wzajemnie wykluczać między sobą. Godzina takiego siedzenia i przeglądania i ma się ochotę zmusić sztycą (stalową, ciężką) połowę sprzedawców, dystrybutorów i producentów rowerów w Polsce do brzebranżowienia się na sprzedaż krasnali ogrodowych, albo czegokolwiek innego czego opisanie nie będzie ich przerastało intelektualnie ;-)

Dlatego BOJĘ SIĘ, że to co będę sygnował swoim i Seby nie będzie bezbłędne, mimo dokładnej kontroli na każdym etapie pisania. Jeżeli dane wejściowe są złe, dane wyjściowe muszą być na tym samym, żenującym poziomie.
---
Rafał 'Raffi' Muszczynko

WMK, ZM, MdR, XTR, ABS i inne fajne skróty ;-)

Offline SeBeQ

• =============== Make Gravity Your Slave ==========
« Odpowiedź #148 dnia: 06 Kwi 2010, 23:34:00 »
Cytat: Raffi
Do tego na stronie producenta/dystrybutora najczęściej info jest niekompletne, ogólnikowe i dalece niewystarczające. Do tego czasem niezgodne z tym co na zdjęciu. Kontrolując to więc człowiek zagląda na strony serwisów i sklepów internetowych - a tam z kolei opisy na temat jednego modelu potrafią się wzajemnie wykluczać między sobą. Godzina takiego siedzenia i przeglądania i ma się ochotę zmusić sztycą (stalową, ciężką) połowę sprzedawców, dystrybutorów i producentów rowerów w Polsce do brzebranżowienia się na sprzedaż krasnali ogrodowych, albo czegokolwiek innego czego opisanie nie będzie ich przerastało intelektualnie
Niestety nie wszystko da się wychwycić, na czymś się w końcu trzeba opierać.
Ale: niektóre dane są niedostępne, albo przekręcane przez dział marketingu lub dystrybutora (rozmiary, kolory, wagi). Do tego niekoniecznie cała kolekcja musi być dostępna u dystrybutora (Trek, Hope)
Do tego niekompatybilność producenta i dystrybutora. Lub lepszy kwiatek: strona oficjalnego dystrybutora ma w dupie daną markę...

I teraz Drogi Kliencie bądź mądry i szukaj :P
Pozdrawiam
SeBeQ

---> Make Gravity Your Slave <---

Offline pimpf

• Stały uczestnik
    • ~to~se~ je~pimpf~
« Odpowiedź #149 dnia: 07 Kwi 2010, 07:50:15 »
no i dlatego właśnie tacy specjaliści jak w/w Raffi&Sebeq pisza nam takie ciekawe artykuły:). Czekamy z niecierpliwości na ukazanie się dzieła i sprawdzenia co wydawca popsuje w artykułach...