Autor Wątek: Cyklista zatrzyma się przed pasami  (Przeczytany 42431 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline darek

• Uczestnik
  • **
Odp: Cyklista zatrzyma się przed pasami
« Odpowiedź #120 dnia: 15 Lis 2012, 15:28:21 »
nawet i skrzynka piwa....

bezalkoholowego, rzecz jasna :(  :'(

Ale PO, nie przed. (wszelkie skojarzenia z pewną partią są tylko i wyłącznie spekulacją czytelników)  ;)

Offline jarmoni

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #121 dnia: 15 Lis 2012, 15:30:22 »

Offline fionotron

• Uzależniony od forum ;-)
« Odpowiedź #122 dnia: 15 Lis 2012, 15:39:56 »
Informacje z Sejmu (posłanka Aga Pomaska):
"Pan redaktor z Panoramy(TVP, nie pomnę nazwiska) zeznał mi dziś przed Sejmem że Pani poseł WYCOFUJE SIĘ z tego zapisu ! Gratulacje MdR !"

I aby to była wiarygodna i do końca sprawdzona wiadomość    :)     .

Offline jarmoni

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #123 dnia: 15 Lis 2012, 17:09:00 »
na profilu fb Pani Bublewicz
Szanowni Państwo!

Dziękuję za wszystkie komentarze i maile. Cieszę się, że dyskutujemy, bo to znaczy, że nam wszystkim zależy na tym, by na naszych drogach było bezpieczniej. Chciałabym uspokoić wszystkich rowerzystów. Moim jedynym i najważniejszym celem jest ochrona zdrowia i życia wszystkich uczestników ruchu drogowego, a w szczególności pieszych i rowerzystów, bo są niechronionymi uczestnikam
i ruchu, a w ub.roku zginęło ich 1.408 osób. Dlatego zaproponowałam, by piesi i rowerzyści mieli pierwszeństwo już wtedy, kiedy zbliżają się do przejścia dla pieszych, zachowując przy tym ostrożność. Teraz dyskutujemy, co konkretnie należy zrobić, aby zachować ostrożność - zatrzymać się, zwolnić etc. Jestem przekonana, że znajdziemy dobre - czytaj: bezpieczne dla wszystkich rozwiązanie. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do dalszej, spokojnej i merytorycznej dyskusji. Beata Bublewicz

OTO MOJA PROPOZYCJA ZMIANY DOTYCZĄCA ROWERZYSTÓW:

3) w art. 27 ust. 1 otrzymuje brzmienie:

?1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do przejazdu dla rowerzystów, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa rowerowi znajdującemu się na przejeździe lub wjeżdżającemu na przejazd.?;

OTO MOJA PROPOZYCJA ZMIANY DOT.PIESZYCH:

Art. 1. W ustawie z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym (tj. Dz.U. z 2012 r. poz. 1137) wprowadza się następujące zmiany:

1) w art. 13 ust. 1 otrzymuje brzmienie:

?1. Pieszy, przechodząc przez jezdnię lub torowisko, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność oraz, z zastrzeżeniem ust. 2 i 3, korzystać z przejścia dla pieszych. Pieszy wchodzący na przejście lub znajdujący się na nim ma pierwszeństwo przed pojazdem.?.

2) w art. 26 ust. 1 otrzymuje brzmienie:

?1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do przejścia dla pieszych, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pieszemu wchodzącemu na przejście lub znajdującemu się na nim.?;

Offline Mhrok

« Odpowiedź #124 dnia: 15 Lis 2012, 17:14:57 »
Zgrabnie pominięto temat zatrzymywania się. A coś mi się wydaje, że pominięto specjalnie :(

Offline jarmoni

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #125 dnia: 15 Lis 2012, 19:43:04 »
Na spotkaniu z przewodniczącą parlamentarnego zespołu do spraw Bepieczeństwa Ruchu Drogowego panią poseł Poseł Beata Bublewicz i przewodniczącą Parlamentarnej Grupy Rowerowej panią poseł Ewa Wolak z udziałem przedstawicieli stowarzyszenia Miasta Dla Rowerów ustalono, że:

1) Istnieje konieczność szerokiej edukacji wszystkich uczestników ruchu drogowego;
2) Obecnie obowiązujące przepisy ustawy Prawo o Ruchu Drogowym dotyczące rowerzystów są wystarczające;
3) konieczna jest szybka nowelizacja rozporządzeń wykonawczych do ustawy Prawo o Ruchu Drogowym w zakresie znaków i sygnałów drogowych dotyczących rowerzystów.

Działania te pozwolą na poprawę bezpieczeństwa niechronionych uczestników ruchu drogowego.

Offline uasic

• Uczestnik
  • **
« Odpowiedź #126 dnia: 15 Lis 2012, 20:12:15 »
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151335877428973&set=a.236682003972.170051.225231108972&type=1
Posiedzenie zespołu ds. Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego w Sejmie w sprawie nieszczęsnych pomysłów zmian prawa - zerwane. Padł wniosek formalny o odwołanie pos. Bublewicz.

Offline Mhrok

Rano1

• Gość
« Odpowiedź #128 dnia: 15 Lis 2012, 20:25:49 »
Ja tam politykom nie wierze, szczególnie tym, co w ramach propagandy przedwyborczej rozdają uśmiechy jadąc raz czy dwa razy w roku rowerem pół kilometra.
O ruchu rowerowym, co należy zmienić, mogę rozmawiać osoby, które mają pojęcie w temacie. Należałoby zapytać te PO-cyklistki, jak często jeżdżą rowerem i gdzie. Bez tego dalsze rozmowy wielkiego rezultatu nie przyniosą, jak i przepisy rowerowe w urągających rowerom miejskich realiach.

Wróćmy jednak do początku. No właśnie. Tytuł ! - "Cyklista zatrzyma się PRZED PASAMI".
Przed pasami - tak napisał autor wątku. I ma rację.
Każde skrzyżowanie, pasy dla pieszych, przejazd dla rowerów to miejsca gdzie przecinają się strumienie ruchu zmotoryzowanych i niezmotoryzowanych. Tam zawsze wymagana jest szczególna ostrożność i rozsądek - to zawsze ponad przepisami.
Obecnie - napiszę, że "podobno" - rowerzysta ma pierwszeństwo na swoim "dywaniku" w poprzek jezdni. Tak samo pierwszeństwo na zebrze ma pieszy. Nie można jednak ot tak sobie wchodzić pod rozpędzony pojazd, bo jeśli nie zwolnił i nie daje nam nadziei zatrzymania się, żeby nas przepuścić. Niby oczywiste rzeczy pisze, ale...z tym bezwzględnym zatrzymaniem się to różnie bywa z obu stron. No bo jeśli pieszy "wtargnie" przed rozpędzonym wehikułem to ten pewnie nie wyhamuje. Podobnie z rowerami.
Wchodząc głębiej w sprawę "dywaników" - tu już widać ewidentny brak znajomości i poszanowania prawa przez 4-kołowców, którzy w 90% wogóle nie przepuszczają rowerów a reszta - ciekaw jestem, czy robi to ino z uprzejmości czy znajomości przepisów.

Słynne pasy dla pieszych. Sprawa dla mnie kontrowersyjna, ponieważ skoro pasy są dla pieszych, chodniki tez, ale w pewnych przypadkach dopuszcza się rowery do ruchu chodnikami, to dla jednośladów "mostem nad rzeką jezdni" łączącym oba brzegi chodnikowe jest właśnie zebra. Nie ma wyraźnego zakazu w pord ws. poruszania się rowerem pasami a dopuszczenie rowerów do ruchu chodnikiem, moim zdaniem, per analogiam rozciąga się także na zebrę. A że kierowca 4-kołowca ma przed sobą pasy powinien mieć do czynienia z "ruchem poprzecznym o dynamice pieszego" - tu dla rowerów STOP przed przejściem powinien obowiązywać, jak STOP dla wszelkich pojazdów przed niestrzeżonym przejazdem kolejowym. Tak to widzę.

Co do ustawy - nie zgadzam się tym bardziej z tezą, że wszystko jest wspaniale. Proponuje nawet założenie oddzielnego wątku na naszym forum.
Ja osobiście proponowałbym dopuszczenie rowerów do jazdy chodnikami o szerokości "minimum ustawowego dla rowerów", ale w przypadku ograniczenia prędkości na jezdni wyższej niż 40 km/h. Przepisy byłyby w ten sposób bliższe brutalnym miejskim (warszawskim) rowerowym realiom .
« Ostatnia zmiana: 15 Lis 2012, 20:30:43 wysłana przez Rano1 »

GFM

• Gość
« Odpowiedź #129 dnia: 15 Lis 2012, 22:17:56 »
Ja osobiście proponowałbym dopuszczenie rowerów do jazdy chodnikami o szerokości "minimum ustawowego dla rowerów", ale w przypadku ograniczenia prędkości na jezdni wyższej niż 40 km/h. Przepisy byłyby w ten sposób bliższe brutalnym miejskim (warszawskim) rowerowym realiom .
? Ostatnia zmiana: 15 Lis 2012, 20:30:43 wysłana przez Rano1 ?

@Rano1: Te 40 km/h to genialny pomysł.
Nawet 49 byłoby dobre. Bo praktycznie rzecz biorąc 50 i więcej
jest prawie wszędzie.
Masz u mnie Perlenbacher.

Offline Raffi

« Odpowiedź #130 dnia: 15 Lis 2012, 23:39:27 »
To było bardzo ciekawe spotkanie, jedno z najciekawszych na jakich w życiu byłem. Ułożyłem sobie przed spotkaniem kilka scenariuszy jak się sprawa może rozwinąć, ale to co się tam działo było po prostu niesamowite ;) Ale to nie temat na forum, zapraszam na Przedmasówkę za tydzień.

Póki co, cieszyć się należy, że posłanka Bublewicz ten temat rowerowy odpuszcza, wydaje się że przyjęła naszą argumentację i rozumie, że obecnie jest dobrze i nie ma co zmieniać. Jeszcze bardziej cieszę się, że udało się pogadać, podrzucić inne ważne dla środowisk rowerowych tematy (np rozporządzenia, edukacja kierowców).

Z tej zadymy może nawet wyjść konstruktywna współpraca, oczywiście o ile życie nie wywinie jakiegoś zakręconego scenariusza, który nie dałby się przewidzieć :D
---
Rafał 'Raffi' Muszczynko

WMK, ZM, MdR, XTR, ABS i inne fajne skróty ;-)

Offline `L`

• Stały uczestnik
  • Nie jeżdżę szybko. Jeżdżę dokładnie.
« Odpowiedź #131 dnia: 16 Lis 2012, 00:48:00 »
A ja bym chciał, żeby to weszło w życie...  ;)

Wyobraźcie sobie: zatrzymujemy się przed przejazdem, zsiadamy z roweru i podchodzimy do kierowcy - "Dzień dobry, chciałem się upewnić, że nie zamierza mnie Pan(i) zabić." I podsuwamy oświadczenie woli, że kierowca będzie respektował przepisy ruchu drogowego. 3 egzemplarze - jeden dla rowerzysty, jeden dla kierowcy i jeden dla pani Bublewicz (córki Mariana, nota bene). Nic nie poprawiłoby bezpieczeństwa na drodze tak, jak chwila przerwy na trochę biurokracji...  ;)
"governments will use whatever technology is available to them to combat their primary enemy - which is their own population" - Noam Chomsky

Offline qwerJA

« Odpowiedź #132 dnia: 16 Lis 2012, 01:37:31 »
? Ostatnia zmiana: 15 Lis 2012, 20:30:43 wysłana przez Rano1 ?

@Rano1: Te 40 km/h to genialny pomysł.
Nawet 49 byłoby dobre. Bo praktycznie rzecz biorąc 50 i więcej
jest prawie wszędzie.
Masz u mnie Perlenbacher.

A ja chodnikowcom mówie zdecydowane NIE !!!

Raz już zostałem potrącony przez chodnimkowkego pirata, co zakończyło się dla mnie kilku tygodniowym bolesnym bólem klatki piersiowej.
Delikwent oczywiście się nie zatrzymał i zbiegł z miejsca wypadku !!!

Od tego czasu policja ma moje pełne poparcie w przedmioicie prowadzenia ognia z kauczukowej amunicji i pałowania chodnikowych rowerzystów !!!

Sam gdy zjeżdzam na chodnik mam zwyczaj zsiadania i bardzo podnosi mi ciśnienie widok rowerzysty walącego po chodniku
!!!
« Ostatnia zmiana: 20 Lis 2012, 21:56:56 wysłana przez Savil »
Tomek jestem

" Warszawa to piękne miasto,
   tylko ludzie są . . .  "

Offline fionotron

« Odpowiedź #133 dnia: 16 Lis 2012, 12:05:58 »
A ja chodnikowcom mówie zdecydowane NIE !!!
Sam gdy zjeżdzam na chodnik mam zwyczaj zsiadania i bardzo wkurwia mnie widok rowerzysty walącego po chodniku
!!!

@ qwerJA

A ja ZDECYDOWANIE  mówię NIE forumowiczom przeklinającym na tym forum      ::)     .

Bo nie to że ''solisz takie byki'' w pisowni, to jeszcze zacząłeś pisać przekleństwa     ::)

A co do jeżdżenia chodnikami to też tego nie lubię i chodniki zostawiam dla pieszych, bo to zdecydowanie ich ''rewir''    :)     .
« Ostatnia zmiana: 16 Lis 2012, 13:48:04 wysłana przez fionotron »

Offline kaczor1

• www.kaczor2.blogspot.com
« Odpowiedź #134 dnia: 16 Lis 2012, 12:37:48 »

Słynne pasy dla pieszych. Sprawa dla mnie kontrowersyjna, ponieważ skoro pasy są dla pieszych, chodniki tez, ale w pewnych przypadkach dopuszcza się rowery do ruchu chodnikami, to dla jednośladów "mostem nad rzeką jezdni" łączącym oba brzegi chodnikowe jest właśnie zebra. Nie ma wyraźnego zakazu w pord ws. poruszania się rowerem pasami a dopuszczenie rowerów do ruchu chodnikiem, moim zdaniem, per analogiam rozciąga się także na zebrę.

Art. 26 ust 3 pkt 3 jest jasny i nie budzi wątpliwości. Więc przejście dla pieszych nie jest dla rowerzysty mostem, lecz płotem   :-\
Inna sprawa, że zapis zabraniający jazdy pojazdem po chodniku sprawia, że ustawa jest wewnętrznie sprzeczna, z uwagi na wyjątki o których wspomniałeś. Więc ten przepis powinien zmienić swoją formę przez dopisanie do niego "z zastrzeżeniem Art...."
IX Zlot Rowerów Poziomych Bełchatów 2016

"30 ucisków 2 wdechy. Bo poza życiem w internecie istnieje to prawdziwe, które czasem na chwilę się zatrzymuje"
Autor nieznany