Plomb zrywać nie wolno, za nieuzasadnione użycie przejścia ewakuacyjnego jest mandat.
Art.54KW, tak? ("Kto wykracza przeciwko wydanym z upoważnienia ustawy przepisom porządkowym o zachowaniu się w miejscach publicznych, podlega karze grzywny do 500 złotych albo karze nagany.")
Regulamin Metra Warszawskiego:
1. W pojazdach lokalnego transportu zbiorowego,
na stacjach metra oraz na przystankach pasażerom zabrania się:
otwierania drzwi pojazdu podczas jazdy lub podczas zatrzymania poza przystankiem,
używania w nieuzasadnionych przypadkach urządzeń alarmowych, hamulca bezpieczeństwa, awaryjnego otwierania drzwi,
wyjść awaryjnych, środków ochrony przeciwpożarowej oraz innych urządzeń technicznych,
"Nieuzasadniony" jest tu według mnie kluczowym słowem. Jednak myślę sobie, że aby uniknąć kłopotów i straty czasu na dyskusje z jakimś człowieczkiem małego ducha a wykonującym tylko rozkazy - to ja posłusznie głowę schylę, będę udawał małego i nieistotnego, i dam rower w górę (nawet z sakwami), podniosę walizę lotniczą z 25kg bagażu bo mam na to dość siły. Ale co do diaska [z]robi matka z wózkiem dziecięcym na takim Ursynowie czy Natolinie?! Też da wózek w górę, z dzieckiem w środku?