0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
W odpowiedzi na wystąpienie z dnia 23 marca 2012 r., sygn. MK/SM/03/02/2012 uprzejmie informuję, iż Straż Miejska m.st. Warszawy podejmuje cały szereg inicjatyw mających na celu poprawę bezpieczeństwa w ruchu drogowym zaczynając od działań informacyjnych i edukacyjnych a kończąc na stosowaniu środków sankcyjnych przewidzianych prawem.Jednym z przykładów ubiegłorocznych, zaplanowanych i przeprowadzonych działań akcyjnych, były działania w dniach 12 ? 20 maja 2011 r., którymi objęte zostały wszystkie ścieżki rowerowe na terenie dzielnic Bielany i Żoliborz. Celem akcji było [size=78%]m.in. egzekwowanie przepisów ruchu drogowego od rowerzystów.[/size]Kolejnymi były prowadzone w okresie od 1 czerwca do 30 września 2011r. działania pod kryptonimem ?Rowerem bezpieczniej do celu?. Była to inicjatywa Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji realizowana m.in. przez Komendę Stołeczną Policji, w której uczestniczyła nasza jednostka. Jednym z priorytetów przedsięwzięcia było zwrócenie uwagi rowerzystom i pieszym, że ich bezpieczeństwo w dużej mierze zależy od nich samych.Odnosząc się do kontroli numerów ram rowerowych i innego sprzętu typu telefony komórkowe informuję, iż Straż Miejska nie posiada uprawnień do wykonywania kontroliwe wspomnianym przez Pana zakresie.Strażnicy nie tylko w czasie zaplanowanych działań akcyjnych ale również w trakcie działań prewencyjnych często podejmują interwencje w sytuacjach łamania prawa przez rowerzystów. Chodzi tu nie tylko o wykroczenia ale i przestępstwa, czego przykładem jest ujęcie przez strażników w ubiegłym roku aż 89 rowerzystów znajdujących się pod wpływem alkoholu.NaczelnikWydziału Prewencji i ProfilaktykiStraży Miejskiej m.st. WarszawyGrzegorz S***********
A tak to "Za dziećmi nie będziemy się uganiać"( cyt. Strażnik Miejski przy Moście Ś-D). Właśnie ten osobnik nakłonił mnie do napisania pisma.
Ja się dostałem w łapankę na Żabie poprzedniego lata. Jechałem prawidłowo, więc pani strażnik ochrzaniła mnie za słuchawki w uszach. Nie potrafiła podać podstawy prawnej, więc odjechałem po kontroli ze słuchawkami w uszach...
CytujJednym z przykładów ubiegłorocznych, zaplanowanych i przeprowadzonych działań akcyjnych, były działania w dniach 12 ? 20 maja 2011 r., którymi objęte zostały wszystkie ścieżki rowerowe na terenie dzielnic Bielany i Żoliborz. Celem akcji było [size=78%]m.in. egzekwowanie przepisów ruchu drogowego od rowerzystów.[/size]
Jednym z przykładów ubiegłorocznych, zaplanowanych i przeprowadzonych działań akcyjnych, były działania w dniach 12 ? 20 maja 2011 r., którymi objęte zostały wszystkie ścieżki rowerowe na terenie dzielnic Bielany i Żoliborz. Celem akcji było [size=78%]m.in. egzekwowanie przepisów ruchu drogowego od rowerzystów.[/size]
Wnoszę o wzmożenie kontroli rowerzystów jeżdżących po Warszawie w kierunkuposiadanego obowiązkowego wyposażenia rowerów oraz kontroli numerów ram rowerowych iinnego sprzętu typu telefony komórkowe itp.Przyczyni się do to większej wykrywalności kradzieży rowerów jak również do zwiększeniabezpieczeństwa ruchu drogowego, gdyż rowerzyści zaczną respektować obowiązek posiadaniaoświetlenia i innych akcesoriów takich jak dzwonek. Aktualnie nie znam osoby, która dostałamandat za nieposiadanie oświetlenia w rowerze, a spotykam takich osób nawet dziesiątki dzienniejeżdżąc po ulicach miasta.Proponuję ustanowienie ?obszarów patroli? takich jak okolice dróg dla rowerów np. w parkuim. Piłsudzkiego (Pola Mokotowskie) lub przy ulicy Marszałkowskiej. Proszę również o uczuleniepatroli pieszych na rowerzystów jeżdżących chodnikami i nieposiadających wymaganego prawemwyposażenia.Proszę o odpowiedź listem elektronicznym na adres ***@*** w terminiewynikającym z art. 35 KPA oraz informowanie mnie o działaniach podejmowanych w powyższejsprawie. W odpowiedzi proszę również umieścić numer wniosku do którego się ona odnosi.