FIGER - ja kupowałem na allegro z odbiorem w Warszawie (mogłem przymierzyć i wymienić rozmiar na miejscu).
Oszczędność allegro to jakieś 20-50 zł na obuwiu.
Ja chodzę po sklepach, przymierzam, oglądam a zamawiam na allegro.
Ma to jeszcze jedną zaletę.
Towar zakupiony na odległość mogę zwrócić! Gwarantuje mi to prawo.
Klient ma prawo zwrócić w ciągu 10 dni towar zakupiony w internecie bez podawania powodu zwrotu. Taką możliwość gwarantuje mu Ustawa z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz. U. z dnia 31 marca 2000 r.).
Według art 7 ust 1 wyżej wymienionej ustawy ?Konsument, który zawarł umowę na odległość, może od niej odstąpić bez podania przyczyn, składając stosowne oświadczenie na piśmie, w terminie dziesięciu dni?. W przypadku, gdy sprzedający nie poinformował konsumenta o takiej możliwości, termin ten wydłuża się do trzech miesięcy. Nie jest dopuszczalne zastrzeżenie przez sprzedającego, że konsumentowi wolno odstąpić od umowy za zapłatą oznaczonej sumy tak zwanego odstępnego.
W sklep stacjonarny nie jest zobowiązany prawnie do przyjmowania zwrotów.
Jak pisze Pan Jacek Błaszczyk z inspekcji handlowej:
Aktualnie nie ma przepisu zobowiązującego sprzedawcę do przyjęcia zwrotu towaru zgodnego z umową. Jak każda umowa, tak również umowa kupna sprzedaży może być rozwiązana za zgodą stron umowy. Zatem zwrot towaru zgodnego z umową może nastąpić wyłącznie za zgodą sprzedawcy i wynika tylko z jego dobrej woli.
Sprzedawca (przedsiębiorca) w celach marketingowych może zobowiązać się do przyjmowania zwrotów towarów zgodnych z umową w określonym przez siebie czasie. Wówczas takie zobowiązanie podane do wiadomości konsumentów jest dla sprzedawcy wiążące.
O takim prawie konsument powinien być poinformowany przez przedsiębiorcę w formie pisemnej. Jeżeli przedsiębiorca tego nie uczyni, konsument może odstąpić od umowy w terminie dziesięciu dni od uzyskania informacji o takim prawie, jednak w czasie nie dłuższym niż trzy miesiące od zawarcia umowy.