Puki co, moje spostrzeżenia są takie.
ZDM:
1.Mała popularność przyczepek - czy są jakieś badania świadczące o popularność, lub nie, takiego rozwiązania? Jakiś ranking? Przyznaje się bez bicia, że jako osoba interesująca się tematem, nie mam pojęcia, czy przyczepy są popularne czy nie. Chyba nikt tego nie liczył, a nawet jeśli tak, to jaka liczba świadczyła by o popularności?
2. Na jakiej podstawie stwierdzają, że zainteresowane będzie niewielkie. Liczył ktoś ilość rowerzystów z przyczepami, którzy tą trasą jeździli przed zmianą organizacji ruchu? Oczywiście nie wykluczam iż osoba odpowiadająca ma racje, co jednak nie zmienia faktu, że ta opinia jest na zasadzie "wydaje nam się"
ZTM:
Wychodzi na to, że jazda z przyczepką jest mnij bezpieczna dla uczestników ruchu, niż jazda z dzieckiem w foteliku, bo puki co, przez most można zgodnie z prawem w ten sposób przejechać.
Również jazda z przyczepą jest zdecydowanie bardziej bezpieczna w sytuacji, w której poruszamy się drogami, na których jeżdżą również samochody, skoro wykluczenie z mostu kierowców, nagle stworzyło zagrożenia dla wszystkich uczestników ruchu.
Widzę również, że ZTM pewnie dysponuje pomiarami prędkości i przyśpieszenia, przeprowadzonymi na rowerzystach. Jestem bardzo ciekawy wyników.
Ciekaw jestem też, od czego to przyśpieszenie jest niższe. Od autobusu? Samochodu? Motocykla? Czy może pieszego?
Zastanawiam się, w jaki sposób rower z przyczepą, może pogorszyć komunikacje na odcinku, na którym są do dyspozycji dwa pasy ruchu bez samochodów. Czy jest tam tak dużo autobusów, że muszą się nawzajem wyprzedzać lub stoją tam w jakimś korku? (pytam poważnie, bo od czasu zmian, nie byłem na tym moście)
Generalnie patrząc na podejście ZTM do rowerzystów na drogach, nie tylko w tym konkretnym temacie, jest tak, że jeśli od nich by to zależało, to w ogóle nie można by było jeździć rowerem po jezdni, bo to niebezpieczne, lub spowalnia ruch. W tym konkretnym przypadku jest jak z bus-pasami. Są nasze, tylko nasze i nie będziemy się nimi z nikim dzielić!!!
Zobaczymy jeszcze, co odpowie policja i IR, ale jak widać, normalnie załatwić niedasię(!)