Autor Wątek: Szukamy trekkinga dla Savil! [to będzie szybciej jeździć ;)]  (Przeczytany 167882 razy)

Offline Raffi

• Uzależniony od forum ;-)
Odp: Szukamy trekkinga dla Savil! [to będzie szybciej jeździć ;)]
« Odpowiedź #330 dnia: 16 Gru 2011, 06:54:17 »
@Raffi - a możesz wyjaśnić dlaczego tak bardzo nie chcesz publikować zdjęć osprzętu? Czy to jakaś obawa przed (krypto)reklamą róznych firm i firemek?

Mogę i zdradziłem w poprzednich postach, dlaczego nie będę się rozpisywał o sprzęcie.
---
Rafał 'Raffi' Muszczynko

WMK, ZM, MdR, XTR, ABS i inne fajne skróty ;-)

Offline Savil

• Cylon i lasombra
    • http://savil.bikestats.pl/
« Odpowiedź #331 dnia: 16 Gru 2011, 14:25:32 »
O, kolorystycznie jeszcze coś takiego by mi pasowało ;) I ładnie komponuje się z moim zamiłowaniem RPG-owo - planszówkowym :)

http://www.bikebelle.pl/towar/278/nakretki_na_wentyle_niebieskie_kosci.html

Rano1

• Gość
« Odpowiedź #332 dnia: 16 Gru 2011, 20:50:17 »
Proponuje jednak rozwiązanie mniej rzucające się w oczy, czyli tradycyjne nakrętki lub po prostu przeźroczyste (jak przy dętkach Schwalbe). Takie zabawki mogą przyciągać czyjeś "lepkie palce".

Tak na marginesie, przestali mi wykręcać z samochodu nakrętki na wentyle, jak zmieniłem nakrętki metalowe na plastikowe. Ci wstrętni domorośli złomiarze !  >:(

Offline Savil

• Cylon i lasombra
« Odpowiedź #333 dnia: 16 Gru 2011, 23:32:38 »
Wrażenia z rejsu dziewiczego! :)

Jaka ona jest... dziwna. Mówię o rowerze. Nie wiem jeszcze jak się nazywa, ale przynajmniej wiem, że jest płci żeńskiej.
Środek ciężkości mam nienaturalnie wysoko, nie będę mogła chyba już tak bardzo składać się do zakrętu. Siedzę niebotycznie wysoko i siodełko mam na wysokości chyba klatek piersiowych u innych ;)
Kierownicę wolałabym mieć trochę niżej.
Nie wiem z jaką prędkością będę jeździć, bo był taki wmordewind i ulewa, że jak jechałam 20km/h to było dobrze >.<

Zaliczyłam pierwsze prawie OTB ;) Zaraz jak się pożegnaliśmy z Raffim za sklepem. Chciałam lekko przyhamować do zatrzymania, jednocześnie poprawiając kaptur prawą ręką, więc hamowałam lewą, przednim kołem. W każdym poprzednim rowerze ta siła nacisku lekko hamowała. Tu zablokowałam koło. Na szczęście zadziałały wyuczone odruchy - lecę do przodu i tracę równowagę -> nisko na nogi i skulona pozycja. Niech żyje rama damska ;) Przytrzymałam rower i nawet się nie przewrócił. Potem dopiero Woydzio mi powiedział, że o mało nie zaliczyłam OTB, bo tylne koło już było wysoko.

Ogólnie - rower jeździ i działa, Raffi jest wielki i wspaniały :) I należy mu się... ciasto? Cola? Co tam lubisz i wolisz? :)

Dex - dziękuję za wiadomość o tylnym światełku. Kupiłam i działa jak trzeba. Woydzio bardzo nie lubi za mną jechać ^.^

Woydzio

• Gość
« Odpowiedź #334 dnia: 17 Gru 2011, 00:04:28 »
Woydzio bardzo nie lubi za mną jechać ^.^
Ale tylko po ciemku  :D
Woydzio

Offline qwerJA

« Odpowiedź #335 dnia: 17 Gru 2011, 00:14:18 »
A co to za światełko tylnie, tfu tylne  ;)

Na ostatniej masie, też miałem takie coś, że Chrupek krzyczał żebym to wyłączył, a jechał daleko za mną.
« Ostatnia zmiana: 17 Gru 2011, 00:17:07 wysłana przez qwerJA »
Tomek jestem

" Warszawa to piękne miasto,
   tylko ludzie są . . .  "

Drex

• Gość
« Odpowiedź #336 dnia: 17 Gru 2011, 00:33:12 »
Raffi jest wielki i wspaniały :) I należy mu się... ciasto? Cola? Co tam lubisz i wolisz? :)
Coca Cola i parówki. :P

Offline Raffi

« Odpowiedź #337 dnia: 17 Gru 2011, 09:54:19 »
Środek ciężkości mam nienaturalnie wysoko, nie będę mogła chyba już tak bardzo składać się do zakrętu. Siedzę niebotycznie wysoko i siodełko mam na wysokości chyba klatek piersiowych u innych ;)

Chciałaś 28 cali, masz 28 cali. 26" byłby 5cm niższy z założenia. Ale nie ma co płakać, bo składać się w zakręty będziesz mogła. To jest tylko kwestia przyzwyczajenia się. I dobrych opon, by w tym zakręcie trzymały. Bo niestety na razie na oponach musieliśmy oszczędzać.

Kierownicę wolałabym mieć trochę niżej.

To się jeszcze da zrobić. Seba, masz jakiś mostek o wzniosie bardziej konkretnym niż te 10 stopni w pudle zapomnienia?

Na szybko Woydzio może Ci przełożyć jeszcze jedną podkładkę spod mostka nad niego. O ile wie jak grzebać przy a-head, to powinno Mu zająć 5 minut.

Nie wiem z jaką prędkością będę jeździć, bo był taki wmordewind i ulewa, że jak jechałam 20km/h to było dobrze >.<

Szybciej niż na mieszczuchu. Ale na pewno wolniej niż Woydzio na kolarce. On ma jednak tą przewagę, że jest niższy i bardziej zgarbiony podczas jazdy - mniejsze opory powietrza.

Zaliczyłam pierwsze prawie OTB ;) Zaraz jak się pożegnaliśmy z Raffim za sklepem. Chciałam lekko przyhamować do zatrzymania, jednocześnie poprawiając kaptur prawą ręką, więc hamowałam lewą, przednim kołem. W każdym poprzednim rowerze ta siła nacisku lekko hamowała. Tu zablokowałam koło.

A ostrzegałem, że wyposażyłem rower w hamulce, a nie w spowalniacze. I to pomimo tego, że Storm twierdził, że na mokre i przejazd przez błoto i piach (plac budowy) to się V-ki nie nadają.

To i tak są hamulce budżetowe. Jakby nas było stać na Avidy SD 7 i dobre klamki do nich, to byś dopiero zobaczyła jak hamulce mogą blokować koła od samego pomyślenia o hamowaniu lub popatrzenia na dźwignię hamulca ;)

Wada jest taka, że trzeba się przyzwyczaić do tego, że klamkę obsługuje się płynnie i delikatnie, a nie jak Miecio w kombajnie. A zawsze lepiej to robić na początku używania roweru, niż później. Teraz po prostu i tak jeździsz spokojniej i wolniej. Jak się zapomnisz, wykonasz prawie OTB, a nie kompletne OTB :)

Ogólnie - rower jeździ i działa, Raffi jest wielki i wspaniały :) I należy mu się... ciasto? Cola? Co tam lubisz i wolisz? :)

Powiedziałem, że zrobię za darmo, więc zapomnij o jakiejkolwiek zapłacie, czy to w formie żarcia, czy kasy, czy innej.

Moją zapłatą jest to, że nie kupiłaś tego paskudnego Treka z gównianym osprzętem i w cenie z kosmosu, tylko masz o wiele lepszy rower, w dodatku z bardziej dopasowaną ramą, w bardzo podobnej cenie.

Coca Cola i parówki. :P[/quote]

Tego akurat mam pod dostatkiem.

BTW1 - Savil, jak tam powietrze w przednim kole? Jest? Nie ma?

BTW2 - Równolegle z testem roweru Savil, ja testowałem swój. Wymieniłem widelec z takiego, który był amortyzowany tylko z nazwy, na działający. Pierwszy raz musiałem ciąć sztuciec na kawałki w celu demontażu - był tak zatarty, że ni cholery nie dawało się goleni wysunąć. Dziwnie teraz rower jedzie... przód płynie, tył podskakuje. Tylne zawieszenie to temat jeszcze przede mną ;)
« Ostatnia zmiana: 17 Gru 2011, 10:02:41 wysłana przez Raffi »
---
Rafał 'Raffi' Muszczynko

Rano1

• Gość
« Odpowiedź #338 dnia: 17 Gru 2011, 10:37:52 »
Jak rozumiem, rower freeride'owy 28'  8)

storm

• Gość
« Odpowiedź #339 dnia: 17 Gru 2011, 12:57:17 »
@Raffi - pierwsze błotko, pierwsza ulewa i Savil usłyszy zgrzytanie kamyczków i piaseczku o obręcze... A co do oszczędzania na oponach W ZIMIE to moim zdaniem kiepski pomysł...... Bardzo kiepski. No ale może Savil lubi jazdę poślizgami... :P
@Savil - pocieszę Cię, że sam w 2006 roku kupiłem trekkinga za 400 zeta z go sportu zdaje się. Poskładaliśmy go z Kładkiem (oświetlenie i licznik) i podjechaliśmy pod Fort Wola. Wyjeżdżając stamtąd postanowiłem poprawić koszulkę prawą ręką, jednocześnie zwalniając na przednim hamulcu. OTB zaliczone :D No i poproszę o fotki ;)

Offline SeBeQ

• =============== Make Gravity Your Slave ==========
« Odpowiedź #340 dnia: 17 Gru 2011, 13:11:41 »
Cytat: storm
[1] pierwsze błotko, pierwsza ulewa i Savil usłyszy zgrzytanie kamyczków i piaseczku o obręcze...
[2] oszczędzanie na oponach W ZIMIE to moim zdaniem kiepski pomysł... Bardzo kiepski. No ale może Savil lubi jazdę poślizgami...

Według Ciebie na czym należałoby zaoszczędzić, aby kupić porządne (jakie?) tarczówki [1] oraz lepsze (jakie?) opony [2]?
Pozdrawiam
SeBeQ

---> Make Gravity Your Slave <---

Offline Raffi

« Odpowiedź #341 dnia: 17 Gru 2011, 19:36:19 »
@Raffi - pierwsze błotko, pierwsza ulewa i Savil usłyszy zgrzytanie kamyczków i piaseczku o obręcze... A co do oszczędzania na oponach W ZIMIE to moim zdaniem kiepski pomysł...... Bardzo kiepski. No ale może Savil lubi jazdę poślizgami... :P

Deszcz wczoraj padał podczas całej jazdy. Jechaliśmy przez plac budowy po takim piachu, że mało się nie wyłożyłem. Jest zima (przynajmniej kalendarzowa). Hamulce mimo to chyba działały dość dobrze, skoro Savil mało nie fiknęła OTB.

Twoja wersja nie trzyma się więc kupy :P

Według Ciebie na czym należałoby zaoszczędzić, aby kupić porządne (jakie?) tarczówki [1] oraz lepsze (jakie?) opony [2]?

I to są doskonałe pytania. Zobaczymy co Storm dobrego doradzi w tej cenie. Przypomnę - hamulce kosztowały nas 60zł za komplet na oba koła, a opony 48 (też za komplet).

Dajesz Storm :D
---
Rafał 'Raffi' Muszczynko

Woydzio

• Gość
« Odpowiedź #342 dnia: 17 Gru 2011, 19:59:04 »
BTW1 - Savil, jak tam powietrze w przednim kole? Jest? Nie ma?
Jest i to w dużej ilości  :D
Woydzio (w zastępstwie Savil  :D )

Offline Savil

• Cylon i lasombra
« Odpowiedź #343 dnia: 17 Gru 2011, 20:11:54 »
<mac mac> Chyba jest :) W tylnym też, ale stamtąd nie uciekało. Woydzio nie planuje dotykać się do mostka, pomęczę kogoś innego. ^.^

Hamulce działają lepiej niż powinny, delikatności przyjdzie mi się uczyć na stare lata ;)

Raffi, jestem Ci bardzo wdzięczna za rower i tak dalej, ale proszę mi tu nie prowokować storma.

Offline adriansocho

• All terrain, all mountain.
    • Profil na fejsie
« Odpowiedź #344 dnia: 18 Gru 2011, 09:17:50 »

Czy twierdzisz, że kupienie drogich opon gwarantuje przyczepność w zimie? Bo ja myślę, że to nie cena jest wyznacznikiem, ale to, jaki opony mają bieżnik. Nie każdy potrzebuje wyścigowych Racing Ralphów w cenie 150 PLN za sztukę.
AdrianSocho