Autor Wątek: Szukamy trekkinga dla Savil! [to będzie szybciej jeździć ;)]  (Przeczytany 167850 razy)

Offline SeBeQ

• Uzależniony od forum ;-)
  • =============== Make Gravity Your Slave ==========
Odp: Szukamy trekkinga dla Savil! [to będzie szybciej jeździć ;)]
« Odpowiedź #90 dnia: 18 Paź 2011, 22:53:16 »
Do złożenia kompletnego roweru takiego jak by się chciało to są dwie drogi... budżet/dostępność części albo polowanie na okazje, które nie wiadomo kiedy będą.
Tutaj ogranicza budżet poniżej 2000zł i czas, gdyż Savil chciałaby szybciej mieć nowy rower niż w 2012.
Pozdrawiam
SeBeQ

---> Make Gravity Your Slave <---

Offline SeBeQ

« Odpowiedź #91 dnia: 18 Paź 2011, 22:56:53 »
Cytat: Savil
Jakieś uwagi lub komentarze?
Czemu nie wersja 7.2 FX LADY?

http://www.ssc.pl/trek2011/72FXLADY.html
Pozdrawiam
SeBeQ

Woydzio

• Gość
« Odpowiedź #92 dnia: 18 Paź 2011, 23:07:20 »
Bo za mały rozmiar ramy.
Woydzio

Offline SeBeQ

« Odpowiedź #93 dnia: 18 Paź 2011, 23:19:22 »
Cytat: Woydzio
Bo za mały rozmiar ramy
Rzeczywiście w wersji FX max rozmiar to 20" a tutaj 22.5".
To tylko tak jak adriansocho namawiałbym na model 7200 LADY... a jak będzie śmigany w większości po asfalcie to może sztywny widelec zamiast 2,5kg złomu z przodu...
Pozdrawiam
SeBeQ

Rano1

• Gość
« Odpowiedź #94 dnia: 18 Paź 2011, 23:31:21 »
Ech. 7.5, 7.7 były w mojej sferze marzeń. Pewnie też bym w to celował (sztywny, karbonowy widelec), gdyby nie dziurawe polskie drogi i ddr-y, więc szkoda mi było moich starych kości.
Jeśli komuś nie przeszkadzają warszawskie wstrząsy (mi wystarczy przez ćwierć wieku), Trek FX to ciekawa propozycja, między rowerem szosowym a crossowym/turystycznym.

Offline Stanley

• Nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #95 dnia: 19 Paź 2011, 08:21:32 »
Do złożenia kompletnego roweru takiego jak by się chciało to są dwie drogi... budżet/dostępność części albo polowanie na okazje, które nie wiadomo kiedy będą.
Tutaj ogranicza budżet poniżej 2000zł i czas, gdyż Savil chciałaby szybciej mieć nowy rower niż w 2012.
Co na ten temat wiem. Sam poluję już drugi rok. :)
Zostały koła, linki i pancerze, kierownica, mostek, sztyca, siodło. I ss wyjdzie za około 1500-2000 zł i w większości nie będą to nowe części.

Rzeczywiście w wersji FX max rozmiar to 20" a tutaj 22.5".
To tylko tak jak adriansocho namawiałbym na model 7200 LADY... a jak będzie śmigany w większości po asfalcie to może sztywny widelec zamiast 2,5kg złomu z przodu...
Jesteś trzecią osobą, która twierdzi, że Savil spokojnie może celować w 22-23 cale. :)

Offline Raffi

« Odpowiedź #96 dnia: 19 Paź 2011, 08:51:08 »
Jakieś uwagi lub komentarze?

Pisałem już o rowerach typu cross/fittness? To idealne rowery dla firmy je sprzedającej. Firma zabrała bagażnik, oświetlenie i błotniki, podniosła cenę (bo to super nowość) i zarabia sprzedając mniej za więcej. A później wciśnie kupującemu ten sam bagażnik, błotniki i oświetlenie jako akcesoria mówiąc, że to się przydaje i zarabi ponownie.

Poza tym jak na 1700 zł to ten rower ma naprawdę DUPNY osprzęt. Jak dla mnie to on jest wart góra 1000zł! Moim zdaniem zdecydowanie NIE WARTO! Chociażby Kross TransAlp którego proponowałem w tej samej cenie jest o niebo lepiej wyposażony.

do tego Treka mam parę zastrzeżeń. Najpoważniejsze to dosyć przestarzały zestaw 7-biegowy. Teraz coraz trudniej dostać do tego kasetę.

Jaką kasetę? Tam siedzi zwykły, ordynarny wolnobieg. Jestem o tym święcie przekonany! Kaset na 7 to teraz szukać ze świecą.

Wolnobieg, manetki na 7 biegów, najtańsze piasty, stalowa kierownica, plastykowe pedały - ten rower wygląda jak typowe ogłoszenie naciągaczy z Allegro z dopiskami "elitarna marka", "limitowana eria", "fachowcy zrozumieją", "tylko dla koneserów" itp. i ceną przemnożoną przez iloraz inteligencji sprzedającego.

Tam nie ma naprawdę zupełnie nic, co by uzasadniało cenę 1700zł. Rower z tylną przerzutką Acera, plastykowymi pedałami, stalową kierownicą i resztą osprzętu noname można kupić o tysiąc taniej!

Naprawdę warto od razu rozejrzeć się za rowerem z piastą z bębenkiem, bo tylną piastę pod wolnobieg nawet Savil będzie umiała zepsuć, i to bez dużego trudu.

Przede wszystkim fakt wsadzenia takiej piasty do roweru za 1700zł to potwarz i obraza klienta. Wolnobieg, 21 biegów to rozwiązania z rowerów najtańszych, marketowych. Za 1700zł to można kupić 24, a czasem 27 biegowy rower!

Niskiej jakości korba - ale to można by przeboleć, albo będzie służyć 15 lat, albo za 2-3 lata zużyją się koronki - nie jest to duży problem.

Sorry, ale w rowerze za 1700zł spodziewałbym się już korby Alivio za 85zł, a nie jakiegoś barachła za 30 zł. Albo spodziewałbym się, że mając korbę za 30zł mam np do niej porządny suport, który kosztował drogo i dlatego producent oszczędził na korbie. Tu nic takiego nie ma, co by uzasadniało tanią korbę przy cenie 1700zł.

Może zamiast szukać roweru kąpletnego w to co interesuje Savil ,zapytać w sklepie ile kosztowałoby złożenie roweru z poszczególnych części? jest to jakieś wyjście

Za składanie w serwisie zedrą ze stówkę, jak nie lepiej. Lepiej samemu za darmo złożyć. Jak Savil się zdecyduje, to jestem pewny, że znajdziemy tu co najmniej dwie osoby, które byłyby w stanie złożyć Jej rower z zakupionych części gratis.

Ja jakby co mogę Savil złożyć rower gratis - jedyny warunek to dostarczenie mi zakupionych elementów do domu, bo występów na wyjeździe nie daję ;)

Poza tym osprzęt Acera? W tej cenie bym się spodziewał czegoś lepszego chyba(?)?

Zdecydowanie, a nie chyba. Poza tym Acera to tam jest tylko tylna przerzutka. Reszta jest jeszcze gorsza!

No i chyba ciutkę słabe obręcze, tylko 32 szprychy? Standardem są 36. na miasto typu Warszawa (krawężniki) im mocniejsza obręcz tym lepiej, zwłaszcza przy tak dużym kole.

E, bez przesady. Technika poszła do przodu i o ile nie masz pozioma, gdzie się nie da podbić przedniego koła, nie ważysz 100kg jak Czajnik, albo nie jeździsz tym po schodach, to 32 szprychy spokojnie starczają.

Oczywiście o ile koło jest z dobrych elementów, bo jak szprychy są z tych po 5 groszy i obręcz z gówminium, to jasne, że cudów nie będzie. Ale z obręczą dostosowaną do wagi i dobrymi szprychami (np DT Champion) spokojnie można przy 32 szprychach jeździć w terenie po korzeniach i to nawet z sakwami. Ja kolejne koła do pozioma złożę już na 32 szprychach.

Generalnie (moim skromnym zdaniem) cena kompletnie nie odzwierciedla tego co za nią dostaniesz.

Zgadzam się w 100%, cena jest z kosmosu, przemnożona przez mnożnik kultowości, cenę znaczka TREK na ramie i wynik numerycznej prognozy pogody w Zimbabwe. Nijak nie ma się do tego, co producent rzeczywiście oferuje.
« Ostatnia zmiana: 19 Paź 2011, 08:57:01 wysłana przez Raffi »
---
Rafał 'Raffi' Muszczynko

WMK, ZM, MdR, XTR, ABS i inne fajne skróty ;-)

Woydzio

• Gość
« Odpowiedź #97 dnia: 19 Paź 2011, 09:14:02 »
Znajdź coś lepszego w odpowiednim rozmiarze (bo ten Kross TransAlp faktycznie fajny, tylko niestety damskie ramy są w rozmiarach 17, 19 i 21 cali a to będzie za mało dla Savil).
Woydzio
« Ostatnia zmiana: 19 Paź 2011, 09:16:17 wysłana przez Woydzio »

Offline Savil

• Cylon i lasombra
    • http://savil.bikestats.pl/
« Odpowiedź #98 dnia: 19 Paź 2011, 10:11:30 »
Właśnie, problemem u mnie jest rozmiar ramy. Zachciało się rosnąć, to teraz mam ;) Chętnie przyjmę inne propozycje, jeśli wiecie o czymś lepszym na mój rozmiar.

Raffi, skoro się znasz, jakiś pomysł? [jakiś pomysł na mój rozmiar, uściślając ;)]

Drex

• Gość
« Odpowiedź #99 dnia: 19 Paź 2011, 10:13:50 »
[jakiś pomysł na mój rozmiar, uściślając ;) ]
Przyciąć w okolicach łydek? xD

Woydzio

• Gość
« Odpowiedź #100 dnia: 19 Paź 2011, 10:15:33 »
To raczej słaba koncepcja  :P
Woydzio

storm

• Gość
« Odpowiedź #101 dnia: 19 Paź 2011, 11:55:43 »
To może znaleźć gdzieś samą ramę (da się? bo nie wiem?) w odpowiednim rozmiarze i do tego dołożyć osprzęt?

P.S. @Savil - oddałabyś kilka centymetrów kurduplowi, co? ;)

Offline Savil

• Cylon i lasombra
    • http://savil.bikestats.pl/
« Odpowiedź #102 dnia: 19 Paź 2011, 13:06:00 »
Nie wiem ile potrwa składanie roweru, nie znam się na niczym - boję się. Wolałabym kupić gotowy. Jeśli już dokupywać, to raczej błotniki niż przerzutki i hamulce [co, kto, gdzie, jak, co się robi z tym flaczkiem? ^^']
Ktoś pewnie pomógłby mi składać [Raffi i Białołęka...], ale wcześniej trzeba kupić, znaleźć, wiedzieć co... Zgubiłabym się przy pierwszej części.

storm - nie po to noszę obcasy, żeby oddawać centymetry ;)
Drex - mam za ładne nogi, żeby skracać :P

Offline Raffi

« Odpowiedź #103 dnia: 19 Paź 2011, 13:15:27 »
Raffi, skoro się znasz, jakiś pomysł? [jakiś pomysł na mój rozmiar, uściślając ;)]

Zaproponowałem powyżej. Złożyć rower z części. Np Czajnikowi i Mackofffowi, którzy mieli identyczny problem z rozmiarem ram, doradziłem fajna ramkę Birii. Obaj są bardziej niż zadowoleni. Mackofff rower złożył sam, Czajnikowi złożyłem go ja z Sebą i Goldim.

Części by się zmieścić w 1700zł spokojnie jestem w stanie wskazać. Ty je kupisz, odbierzesz, a ja zmontuję do kupy za free.

[jakiś pomysł na mój rozmiar, uściślając ;) ]
Przyciąć w okolicach łydek? xD

OT, ale w najlepszym stylu. Musiałem czyścić monitor z Coli, którą akurat piłem :-)
---
Rafał 'Raffi' Muszczynko

WMK, ZM, MdR, XTR, ABS i inne fajne skróty ;-)

Offline Bear

• Stały uczestnik
  • abrakadabra.
« Odpowiedź #104 dnia: 19 Paź 2011, 13:31:56 »
kola jest niezdrowa na zęby i dla monitora.

Pomysł na złożenie roweru samemu - ze wzgląd na nietypową ramę - jest właściwy i słuszny. I w sumie brzmi groźnie, wykonanie nie jest takie straszne.