Autor Wątek: [Sport.pl] Wszystko o rowerach poziomych  (Przeczytany 48203 razy)

Offline Savil

• Uzależniony od forum ;-)
  • Cylon i lasombra
    • http://savil.bikestats.pl/
Odp: [Sport.pl] Wszystko o rowerach poziomych
« Odpowiedź #75 dnia: 01 Sie 2011, 22:25:34 »
Ok, będą babeczki na pikantnie ^.^ Raffi, jeśli chcesz babeczkę, to też szykuj spódniczkę ;)

Offline Infero

• Stały uczestnik
  • \m/ d- -b \m/
« Odpowiedź #76 dnia: 01 Sie 2011, 22:49:31 »
Ja chcę swoją mięsną babeczkę w czwartek, proszę, proszę, proszę ^^

Offline Makenzen

« Odpowiedź #77 dnia: 04 Sie 2011, 23:10:47 »
Zobaczcie, co wyszperałam na YT:

lehokola a šlapohyby-historie

Szperając dalej trafiłam na stronę www.lehociped.cz, gdzie można poczytać o historii rowerów poziomych. Oto co tam piszą:

Dlaczego   rowery poziome można spotkać tak rzadko? Kosmiczna technologia? Nowy   rodzaj roweru? Nic z tych rzeczy. Rowery poziome były znane już w I   połowie XIX w., np. Welocyped MacMillana.

(obrazek)
Karykatura z roku 1892. Rowerzysta na poziomce wygląda bardziej wyluzowanie niż rowerzyści na rowerach pionowych.

W   roku 1930 zdarzyło się kilka rzeczy, które wpisały się w historię   roweru. Zupełnie nieznany francuski rowerzysta Francis Fauré pobił   ustanowiony 20 lat wcześniej rekord prędkości na rowerze poziomym   skonstruowanym przez Charlesa Mocheta. Wywołało to burzliwą reakcję w   szeregach UCI (Union Cycliste Internationale - ogólnoświatowy związek   ustalający reguły w cyklistyce). Debata skoncentrowała się na pytaniu,   czy Velocar Mocheta jest w ogóle rowerem i czy rekord jest ważny.

W   roku 1934 funkcjonariusze UCI nie uznali rekordu Fauré'a i zakazali   korzystania z poziomek i pomocy aerodynamicznych w zawodach. Tym samym   skutecznie ukrócili jakąkolwiek różnorodność w projektach rowerów, które   istniały od powstania roweru w roku 1840. Czy członkowie UCI obawiali   się, że poziomki wyprą tradycyjne rowery? Czy zdawali sobie sprawę, że   przez to wstrzymają rozwój maszyn napędzanych siłą mięśni ludzkich na   następne 40 lat? Dlatego dzisiejsze rowery niewiele się różnią od   konwencjonalnego roweru Starley and Sutton Safety z roku 1885.   Wyobraźcie sobie tylko, dokąd mogłaby dziś zabrnąć technologia rowerowa,   gdyby nie negatywna decyzja UCI.

(Czarno-białe zdjęcie)
Być może ostatnie zawody poziomki kontra pionowce z roku 1934.

To,   że rowery poziome to nic nowego nawet w Czechach udowadniają (te   obrazki). Pan Alois Sedláček (+1987) zakończył produkcję tych poziomek w   roku 1943, a jedną podarował swojej dziewczynie na jej 18. urodziny.   Dalej udało się nam dostrzec na tych zdjęciach, że rowery miały   przerzutkę, a pan Sedláček jeździł na nich z Pragi do Jihlavy.

Źródło: http://lehociped.cz/html/historie.html
"Warszawa to nie wieś, żeby po niej rowerem jeździć"

Ślimak

• Gość
« Odpowiedź #78 dnia: 28 Wrz 2011, 07:03:13 »
Czy w piątek na Masie będzie osoba z poziomką na wzrost 194cm ??? i udostępni swój rower (najchętniej po Masie) komuś o "poważnych zamiarach" wobec tego roweru :) (czyli mnie).

Offline Makenzen

« Odpowiedź #79 dnia: 28 Wrz 2011, 08:51:53 »
Spróbuj zagadać z Gromanikiem. Nie wiem, czy on ma 194 cm wzrostu, ale ze 190 może mieć ;)

storm

• Gość
Poziomkowo
« Odpowiedź #80 dnia: 30 Wrz 2011, 07:54:53 »
Nie rozumiem problemu @Ślimak... ;) Ja tamtędy przelatuję z centrum do siebie i ZAWSZE jadę 2 pasem od prawej, czyli "środkiem 3 pasmówki". Nie spotkałem się jak do tej pory z trąbieniem, no chyba, że jechałem na klasyku, ale to inne buty kaloszy... Na ogół jadę sobie tym pasem, za mną autobus, skręca sobie na swój pas i gotowe. jadąc w stronę Centrum jadę prawym pasem/buspasem i jak widże w lusterku w oddali autobus - zmieniam pas na środkowy. Obecnie, ze wzgledu na brak połączenia z Prostą i Rondem Daszyńskim-Świętokrzyską ta ulica praktycznie jest wymarła, więc jest tor aczej bezpieczne. Co do Policji/SM reagującej na jazdę poziomką po ulicy... ostatnio miałem stresa, bos tali przy ulicy i czekali, ale... nie zatrzymali mnie :D Co jak co, ale #Święta Krowa #1 ma zawsze pierwszeństwo, nawet jak go nie ma ;)

Ślimak

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: 30 Wrz 2011, 23:15:18 »
Spróbuj zagadać z Gromanikiem.

Spróbowałem i nawet odbyłem pierwszą krótką lekcję jazdy na rowerze :D . Wielkie dzięki dla Gromanika, za użyczenie poziomki i pomoc w nauce :) .

Ślimak

• Gość
Odp: Poziomkowo
« Odpowiedź #82 dnia: 30 Wrz 2011, 23:25:43 »
Co jak co, ale #Święta Krowa #1 ma zawsze pierwszeństwo, nawet jak go nie ma ;)

I to jest argument (no może nie z tych najważniejszych) żeby jeździć poziomką :D .

Offline Raffi

« Odpowiedź #83 dnia: 01 Paź 2011, 10:23:41 »
Spróbowałem i nawet odbyłem pierwszą krótką lekcję jazdy na rowerze :D .

Jak wrażenia?
---
Rafał 'Raffi' Muszczynko

WMK, ZM, MdR, XTR, ABS i inne fajne skróty ;-)

Offline Mhrok

« Odpowiedź #84 dnia: 01 Paź 2011, 15:20:44 »
Ja też muszę się uśmiechnąć do kogoś, kto ma ~185cm wzrostu :D Bo też chciałbym zacząć coś w kierunku pozioma robić, a nie wiem jak to jeździ :>

Ślimak

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: 01 Paź 2011, 20:51:04 »
Spróbowałem i nawet odbyłem pierwszą krótką lekcję jazdy na rowerze :D .

Jak wrażenia?

Już samo siedzenie na poziomce było przyjemne :) (zwłaszcza po Masie) a jazda, krótka bo krótka, ale przyjemna i utwierdziła mnie w przekonaniu, że jestem zainfekowany na dobre :D . To po prostu inny wymiar rowerowania.
Póki co jestem w kontakcie z Gromanikiem, więc jeszcze jakaś okazja (albo dwie ;) ) pewnie się nadarzą (byle szybko). A potem zapewne kierunek Oława ;) ...

Ja też muszę się uśmiechnąć do kogoś, kto ma ~185cm wzrostu :D Bo też chciałbym zacząć coś w kierunku pozioma robić

Czyżby kolejny zainfekowany, jeszcze z tego jakaś epidemia wyjdzie ;D ;D ;D .

Offline Makenzen

« Odpowiedź #86 dnia: 02 Paź 2011, 00:45:22 »
Czyżby kolejny zainfekowany, jeszcze z tego jakaś epidemia wyjdzie ;D ;D ;D .

No i dobrze, niech wychodzi :)
O to właśnie się rozchodzi ;)
Żeby dupki nie bolały,
A plecy odpoczywały :)

Offline kaczor1

• www.kaczor2.blogspot.com
« Odpowiedź #87 dnia: 02 Paź 2011, 13:56:44 »
Ja też muszę się uśmiechnąć do kogoś, kto ma ~185cm wzrostu :D Bo też chciałbym zacząć coś w kierunku pozioma robić, a nie wiem jak to jeździ :>
To, to znaczy Co?
Wbrew pozorom choć odczucia są bardzo podobne, to każdy z tych rowerów, jednak prowadzi się inaczej, i warto o tym pamiętać, aby rowerów poziomych nie wrzucać do jednego worka.

IX Zlot Rowerów Poziomych Bełchatów 2016

"30 ucisków 2 wdechy. Bo poza życiem w internecie istnieje to prawdziwe, które czasem na chwilę się zatrzymuje"
Autor nieznany

Offline kaczor1

• www.kaczor2.blogspot.com
« Odpowiedź #88 dnia: 02 Paź 2011, 14:12:25 »
Co jak co, ale #Święta Krowa #1 ma zawsze pierwszeństwo, nawet jak go nie ma ;)

I to jest argument (no może nie z tych najważniejszych) żeby jeździć poziomką :D .
Mam nadzieje storm, że nie spotkasz nigdy na drodze osobnika, który jest innego wyznania, i nie odda czci, ni pokłonu twojej krowie.
Ślimak, pamiętaj, że jest również mnóstwo argumentów, aby nie jeździć poziomką. Kupując garść zalet, wady dostajesz również z dobrodziejstwem inwentarza. Rower idealny do wszystkiego, po prostu nie istnieje.
Pozdrawiam
Człowiek małej wiary, nadziei w świętości poziomek, nie pokładający.
« Ostatnia zmiana: 02 Paź 2011, 15:44:17 wysłana przez kaczor1 »
IX Zlot Rowerów Poziomych Bełchatów 2016

"30 ucisków 2 wdechy. Bo poza życiem w internecie istnieje to prawdziwe, które czasem na chwilę się zatrzymuje"
Autor nieznany

storm

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: 02 Paź 2011, 15:49:03 »
@Kaczor - jak zwykle jesteś proażająco złośliwy i chyba w kiepskim humorze :)
Więc tłumaczę - poza poczuciem się jak Święta Krowa #1, idzie za mną (a dokładniej siedzi - między uszami) kilka lat doświadczenia i wiedzy o poruszaniu się w miejskim ruchu. Poza tym zwróć uwagę, że poziomkę widzą wszystko i tylko niektórzy ignorują. Z pionowcem na odwrót - nikt go nie widzi i wszyscy ignorują :D