Osobiście używam i polecam:
-szprychy DT Champion 2,0mm (do przedniego koła można się pokusić o cieniowane DT 2,0-1,8-2,0 - nie pytaj mnie jak się nazywa cieniowana wersja, chyba Competition). DT nie są najtańsze, ale jeżdżę na nich od prawie dekady i jeszcze mi się nie zdarzyło, by któraś pękła - nawet po dociążeniu sakwami, czy jeździe po schodach.
-piasty na maszynówkach, osobiście używam i polecam Novatec - dość tanie, a trwałe. Unikaj piast BOBa - przynajmniej u mnie się totalnie nie sprawdziły-po roku tak skorodowaly, że trudno było nawet koło zdjąć. Ewentualnie jak masz cienko z kasą możesz spróbować Accenta - ponoć świetny stosunek cena/jakość, choć sam na nich nie jeździłem.
-obręcze to zależnie od wagi i stylu jazdy można wybrać różne, a nie napisałeś ile ważysz i jak jeździsz. Jeżeli okolo 70kg to zależnie od zasobności portfela weź albo Alexrimsy Dm18 (najtańsze, ale imo dość słabe), albo Ace 18 (na tych jeździłem 2 sezony, są niezłe), Ace 19 (ciut cięższe niż 18), albo DH22 (na tych jeździłem 2 sezony są bardzo ok), albo coś z Mavicow (XM 117 lub 317?). Dla ridera ważącego >90kg polecam Alexy DM24 albo coś z Maviców (EX721?).