Przejazd śWieczkowy Czajnika - Edycja 2013
Witam Wszystkich,
Tradycyjnie nadchodzi czas wspomnień tych, co walczyli w Warszawie w sierpniu. Jak zwykle zapraszam Was na kameralny przejazd szlakiem powstańczych mogił. Proszę każdego uczestnika o zabranie ze sobą świeczek (np.: tealight) lub znicze. Jedziemy z myślą przewodnią, aby zatrzymać się na chwilę i posłuchać krótkich rysów historycznych o danym miejscu z ludźmi z przeszłości.
W tym roku udajemy się na prawą cześć Warszawy na Targówek i tradycyjnie na - Kolonię Śliwice. Zaprosiłem do asysty wyjątkowych gości: panią dr inż. Małgorzatę Rejman oraz opiekuna merytorycznego pana dr Krzysztofa Mikołajewskiego.
Jak zawsze przypominam o zasadach. Poruszamy się między punktami na zasadach ogólnych zgodnie z PoRD po jezdni, chyba że na trasie znajdują się drogi rowerowe. Każdy z uczestników wyposażony jest w lampki rowerowe przednie i tylne - sprawne z wymienionymi bateriami. Na zakończenie w bliżej nie określonym czasie - na gościnnej ziemi śliwickiej czeka na nas niespodzianka. Zwracam uwagę, że mój przejazd nie polega na odfajkowaniu punktów i szybkim zwinięciu się na zakończenie. By zacieśnić więzi międzyludzkie spotykamy się na zakończenie przejazdu z mieszkańcami Koloni Śliwice, gdzie w spokoju nie spiesząc się posłuchamy gawęd z przeszłości. Dlatego zapraszam kameralne grono uczestników mających czas do końca. Jeśli komuś dzieci w domu płaczą, niech z nimi zostanie
. Ja zabieram swoje ze sobą.
Program imprezy
1 sierpnia 2013 - 16.30 - płyta Ronda Dmowskiego - wysłuchanie o 17.00 syren GODZINY "W" - minuta ciszy
Zabieramy flary ze sobą, żeby klimat niezrównany poczuć.
1 sierpnia 2013 - 17.27 spotkanie przy pomniku Zgrupowania AK Krybar na ul. Tamka
Gość specjalny dr inż. Małgorzata Rejman
Potem tradycyjnie zwiedzimy kilka miejsc pamięci na terenie Śródmieścia oraz z panem Krzysztofem wybierzemy się na Targówek na zapomniane kwatery powstańców. Zakończymy to na terenie Kolonii Śliwice ok. 21.00 - 22.00.
Zabieramy ze sobą akcenty związane z powstaniem jak flagi narodowe czy opaski powstańcze.
Mecenasem imprezy jest Stowarzyszenie Zielone Mazowsze.
Zapraszam,
Marcin Czajkowski
oraz
Karolina Krajewska (Kolonia Śliwice)
Jerzy Pawlonek